Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[ALL] Kierownica
Autor Wiadomość
guzikunio
[Usunięty]

Wysłany: 06-11-2006, 15:17   [ALL] Kierownica

Witam
Mam troche nietypowy problem dotyczący kierownicy, a mianowicie w swoim colcie mam dwóramienną, a dzis na szrocie kupiłem trzyramienną z colta 1.6. Mój problem polega na tym, że nie wiem za bardzo jak założyć klakson na tą kierownicę (ten zdejmowany przedni panel na kierownicy z logiem) U góry są dwa zatrzaski, ale na dole nie ma. Nie wiem może brakuje mi jakiejś częsci :( Bardzo bede wdzieczny jak ktoś pomoże, a może nawet pokaże zdjecie lub instrukcje. Pozdrawiam

[ Dodano: 07-11-2006, 12:18 ]
Widze, że albo nikt mnie nie rozumie albo macie lenia :P P
W takim razie ponawiam prośbe tym razem o zdjecie rozebranej kierownicy trzyramiennej, w ten sposób może dojde do rozwiązania problemu.
Ostatnio zmieniony przez karolgt 14-10-2007, 23:22, w całości zmieniany 1 raz  

azydek
[Usunięty]

Wysłany: 09-11-2006, 01:13   

Jak z ta kierownica? Dałeś rade? zamiesc fotki jakies co i jak.
Ja mam z AirBag`iem i nie za bardzo chce tam grzebac i rozbierac. Pokaz na foto o co chodzi.

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 09-11-2006, 13:16   

Nie wiem, jak jest w przypadku kierownic dwu- i trzyramiennych. W przypadku czteroramiennej trzeba sciągnąć dwie zaślepki z tyłu kierownicy, a ukażą się dwie śruby T50 (po 1 na każdej stronie). Po wykręceniu ich, po prostu wyviągnąć środek kierownicy.
UWAGA:
Przed demontażem kierownicy z poduszką powietrzna, należy bezwzględnie odłączyć akumulator i wyjąć kluczyk ze stacyjki. Do ściągnięcia kierownicy nie jest potrzebny ściągacz. Podczas ściągania i zakłądania kierownicy kołą muszą być wyprostowane, najlepiej jest też zaznaczyć sobie pisakiem pozycję kierownicy wobec drążka.

guzikunio
[Usunięty]

Wysłany: 09-11-2006, 20:14   

Zdarłem sobie instrukcje z neta i doszedłem do tego jakoś. Okazało sie ze brakuje mi jednej małej części, którą bez zadnych problemów dorobiłem sam. Tak więc problem rozwiązany :)

maciej 63 
Forumowicz

Auto: COLT 1.6 cjo 98r bistro
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 19-11-2006, 18:32   

znalazłem dziś na allegro kierownicę trzy ramienną do colta 96r
czy będzie pasować do mojego moja jest b. cienka i dwu ramienna
w 96r była zmiana modelu i tutaj obawiam się problemu
pozdro

Looky
[Usunięty]

Wysłany: 19-12-2006, 21:31   

Odświeżam temat ponieważ mam pytanie: jak zdjąć kierownicę w Colcie CJ0?
Chodzi o samą obręcz, chcę ją obszyć skórą, a zdecydowanie wygodniej będzie to zrobić w mieszkaniu niż męczyć się przy sztucznym świetle w aucie.
Próbowałem ciągnąć w dół za klakson, ale zaślepka nie schodzi, pod spodem kierownicy jest śruba "gwiazdka", może ją trzeba odkręcić? Poduszki niestety nie mam, bo Misiek był bity, ale jest dobrze zrobiony i jeździ bez najmniejszych zarzutów :)

abbadona
[Usunięty]

Wysłany: 19-12-2006, 21:57   

wydaje mi sie ze to powinno pomoc
[IMG]http://www.mitsubishi-grafix.pl/forum2/foto/19122006_215434_kierownica.JPG
[/IMG]
nie wiem czemu zdjecie sie nie pokazuje ale wydaje mi sie ze wystarczy wykrecic srube nr. 6 i wyciagnac srodek kierownicy a potem to juz tylko odkrecic kierownicec

Looky
[Usunięty]

Wysłany: 19-12-2006, 22:19   

Jak na mój gust, to powinno wystarczyć odkecenie śruby 6 Nm, choć z tego co widzę na obrazku są jeszcze jakieś dwie śruby z boku. Czy przy ponownym zakładaniu są jakieś problemy?

[ Dodano: 20-12-2006, 23:26 ]
Próbowałem dziś zdjąć kierownicę - na próżno. Pomijając to, że nie mogłem odkręcić 2 śrub, które są po bokach, nie mogłem zdjąć również zaślepki klaksonu. Ciągnąłem w górę, w dół, w lewo, w prawo i nic. A jakoś musi się ją dać zdjąć przecież. Czy ktoś z Was wie jak się do tego zabrać? Czy może jednak trzeba najpierw odkręcić kierownicę, żeby dostać się do zaślepki?

Odpowiedz do tematu