|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Cari 1.9DI-D] problem od odpalaniem |
Autor |
Wiadomość |
higherek
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.9DID 2003
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 19-03-2011, 15:38 [Cari 1.9DI-D] problem od odpalaniem
|
|
|
Witam,
Zdecydowałem się opisać swój problem ponieważ nie znalazłem na forum nic podobnego.
Carisma 1.9DID 2003. Problem wystąpił 3 razy - pierwszy raz podczas tegorocznych mrozów przy -20C dlatego go zbagatelizowałem, 2 tygodnie później zdarzyło się to ponownie ale już przy +12C , koleny raz tydzień póżniej. Samochód jeździ codziennie.
Raz na jakiś czas (1-2tygodnie) wsiadam rano do auta, odpalam (zapala za pierwszym razem) - jednak po kilku sekundach gaśnie, nawet jeśli dodaję gazu - po takim wyłączeniu samochód już nie odpali, normalnie kręci ale nie odpali. Rozwiązaniem jest holowanie na lince - przez kilka metrów jakby się dusił i odpala. Wtedy usterka ustępuje, nawet jeśli go zgaszę to ponownie natychmiast pali już z kluczyka. Usterka ustępuje na tydzień-dwa i potem znowu.
Co to może być od czego zacząć ? W ASO po opisie nie wiedzą co, niby przyjechać na komputer ale twierdzą że może nic nie pokazać, hmm...
1.Proszę o pomoc co i w jakiej kolejności sprawdzać?
2.No i może ktoś poleci dobrego uczciwego mechanika w Warszawie w okolicach Białołęki?
3. Czy warto kupić "komputer" do tego auta z allegro i próbować sprawdzać na własną rękę?
Pomocy! |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 19-03-2011, 16:54
|
|
|
higherek napisał/a: | 1.Proszę o pomoc co i w jakiej kolejności sprawdzać? | Zacząć od diagnozy komputerem
higherek napisał/a: | 3. Czy warto kupić "komputer" do tego auta z allegro i próbować sprawdzać na własną rękę? | Nie bo na innym ECU nawet nie pierdnie. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
blue022
Nowy Forumowicz
Auto: carisma 1.9TD 2000
Pomógł: 1 raz Dołączył: 14 Sty 2009 Posty: 15 Skąd: Dolny Sląsk
|
Wysłany: 27-04-2011, 11:30
|
|
|
Osobiście szukał bym po pierwsze na zasilaniu paliwem, może masz gdzieś nieszczelność na filtrze paliwa, pompce ręcznej, przewodach do pompy wtryskowej. Jakas nieregularna nieszczelność zapowietrza układ, wszystko sie cofa do zbiornika i silnik gaśnie.
Spróbuj to wykluczyć, póżniej szukaj bardziej wyrafinowanych przyczyn jak np odcinanie paliwa przez imobilaizer. Na końcu komputer w wielkiej ostateczności.
Pozdro i powodzenia. |
_________________ Blue |
|
|
|
 |
MikeDID
Forumowicz
Auto: Carisma 1.9DID, 2002
|
Wysłany: 27-04-2011, 15:08 Re: problem od odpalaniem
|
|
|
higherek napisał/a: | Witam,
Raz na jakiś czas (1-2tygodnie) wsiadam rano do auta, odpalam (zapala za pierwszym razem) - jednak po kilku sekundach gaśnie, nawet jeśli dodaję gazu - po takim wyłączeniu samochód już nie odpali, normalnie kręci ale nie odpali.
|
Ja czasami miałem podobny problem - kręcił ale nie odpalał. Wyjęcie kluczyków ze stacyjki pomogło. Ponoć immo potrafi się przyciąć...
higherek napisał/a: |
3. Czy warto kupić "komputer" do tego auta z allegro i próbować sprawdzać na własną rękę?
Pomocy! |
NIE! Do DID'a nie ma takiego 'komputera' na allegro. Więc nawet nei myśl o kupnie - może Ci ew. prawidłowo wskazywać obroty silnika, tylko obroty. |
|
|
|
 |
|
|