Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
tworzenie jpg-u dużego
Autor Wiadomość
bastek 
Mitsumaniak
kaktusiarz

Auto: Superb,SpaceStar,LS400,SC430,J
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 31-08-2010, 17:10   tworzenie jpg-u dużego

witam
poproszę o pomoc

potrzebuję stworzyć plig graficzny do wydruku 124x80 cm
będzie to plakat na konferencję

na nim: ramka z textem tytuł, autorzy
4 wykresy z legendą
1 ramka z textem-wnioskami

jak to ugryść? jakim programem (ogónie dostepnym), jaka wielkość itp...

text mam wordzie, a wykresy w excelu.

chciałęm potem plik wysłać mailem do firmy, i odebrać wydruk później

auta: nissan almera 2000-2013, Nissan Micra 2012-2029 Mitsubishi lancer 2009-2016 Toyota avensis 2015-2018 Cb125f 2016- 2020, Mitsubishi space star 2018-, Lexus LS400 2018-, Superb 2019-, Junak m12 2020-, Lexus sc430 2021-

jawlo 
Forumowicz

Auto: SS DiD mint silver
Wysłany: 31-08-2010, 20:10   Re: tworzenie jpg-u dużego

Najlepszym rozwiązaniem będzie skład tego materiału w firmie drukującej.
W dowolnym programie (Word, a nawet Paint) przedstawiasz swój pomysł na plakat.
Dołączasz materiały w plikach źródłowych tj. word, excel, ...
Firma ma odpowiednie oprogramowanie i sobie z tym szybko poradzi.
Najlepiej to uzgodnić właśnie z firmą.

karolgt 
moderator

Auto: Lexus GS430 V8
Wysłany: 01-09-2010, 22:36   

ja takie rzeczy robie w GIMP'ie
chociaż pewnie więcej zwolenników Photoshopa zaraz się znajdzie :)

jeśli to będzie drukowane w drukarni to ważne żeby było w CMYK a nie RGB (standardowo jest w RGB), więc lepiej odrazu w CMYKu robić.
Wymiary - ustawiasz w większości programów graficznych na początku - standardowo masz w px, trzeba zmienić na cm i powinno być ok. Nie zapomnij ustawić jakiejś wysokiej rozdzielczości (w dpi).

placet 
Mitsumaniak
brat Londoluta!

Auto: Colt GLXi 1.6 CA0
Wysłany: 01-09-2010, 22:39   

A ja rzekłbym inaczej. Ani gimp ani photoshop przy takim czymś nie da ci tego co da ci COREL.

Corel posiada funkcję importowania z plików Offica. Zawiera wszystkie palety drukarskie(w zależności w jakiej drukarnia drukuje) i pozwala na tworzenie bardzo dużych projektów(sam robiłem w nim banner 3 na 1 metr) Corela pobierzesz w pełni funkcjonalnej wersji trial 30 dni.

Pozdrawiam

kordiank2 
Mitsumaniak
MojTytułJestZaDługi

Auto: eclipse 4G
Wysłany: 04-09-2010, 08:05   

pewnie już po ptokach, ale tylko corel... dawaj co ma być w dowolnych plikach + opis, a ja przygotuję to jako mieszankę grafiki wektorowej z mapą bitową w profilu kolorów cmyk, czcionki przekształcone w krzywe, a projekt finalny w pdfie - tak to drukarze widzą... jedyna słuszna droga

DZIEŁA na SZTUKI

bastek 
Mitsumaniak
kaktusiarz

Auto: Superb,SpaceStar,LS400,SC430,J
Wysłany: 05-09-2010, 20:01   

jawlo, od tego zacząłem. policzyli sobie 100-300 zł za zrobienie....
karolgt, dzięki za tą radę. nie wiem czy to się różni, ale wybrałem kolory jak pisałeś. rozdzielczość 300 dpi (maximum)
placet, miałem robić w fotoszpie, ale jak napisałeś, że Corel ma możliowść importowania - nauczyłęm się Corela podstaw
kordiank2, nie tak znów po ptokach jak to pisałeś, ale od piątku uczyłem się corela, więc sam zrobiłem wczoraj. tym bardziej, że coś mi mówi, że Mojej ładniejszej Połowie to hobby się spodoba (tzw. praca naukowa) więc się przyda na później też :)
dziękuję wszystkim
ps więcej odpowiedzi mam tu, niż na forum fotograficznym....

auta: nissan almera 2000-2013, Nissan Micra 2012-2029 Mitsubishi lancer 2009-2016 Toyota avensis 2015-2018 Cb125f 2016- 2020, Mitsubishi space star 2018-, Lexus LS400 2018-, Superb 2019-, Junak m12 2020-, Lexus sc430 2021-

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 06-09-2010, 22:11   

bastek1 napisał/a:
ps więcej odpowiedzi mam tu, niż na forum fotograficznym....
Co jeszcze raz dowodzi, że to Forum jako miejsce gdzie z załozenia obcy sobie ludzie mieli sobie pomagać faktycznie działa.

;-)

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

lsp 
Forumowicz

Auto: GALANT 2,5L V6 Automat Kombi
Wysłany: 21-03-2011, 20:24   

A tak na przyszłość bo to "moja działka"

Profil kolorów to przeważnie CMYK
Rozdzielczość dla drukarni offsetowej (ulotki, plakaty itp) 300dpi i wymiar rzeczywisty
Dla druku wielkoformatowego pow. 1x1m wystarczy ok 150dpi dla większych 72dpi

Program... jak wolisz... jak umiesz. Można to poskładać w photoshopie, można w corelu.
Ważny jest wynik. Czyli jeśli można to jak najwiecej grafiki w krzywych wektorach, a zdjęcia w rastrowej. Pliki oczywiście można mieszać.
A jeśli ktoś składa cały projekt z grafik to ważne żeby były jak największych wymiarów bo im większe tym lepiej będą wyglądały w gotowcu.

Na wszelkie pytania mitsumaniaków z dziedziny projektowania grafiki do druku reklam itp chętnie odpowiem via PW

shutter 
Mitsumaniak

Auto: Pajero'02 3.2DiD v78
Wysłany: 27-04-2011, 16:23   

Dla mnie wszędzie gdzie mamy do czynienia z tekstem, ramkami, regularnym wypełnieniem, chcemy żeby było wszystko pod linijkę, to tylko Corel, zarówno czy to ma być ściąga 20x20mm czy baner uliczny 3x10m. Zaleta grafiki wektorowej przy przeskalowaniach jest nie wyobrażalna. Oczywiście nie jest to program uniwersalny, tak więc większy tekst przygotowuję w Wordzie (a w zasadzie w OO), zdjęcia w Photoshopie i dopiero wszystko składam do kupy w corelu. Na koniec preview w jpg, zwłaszcza gdy projekt bogaty w grafikę rastrową (czytaj zdjęcia) trzeba mailowo przesłać do akceptacji. Finalnie: albo corel po zamianie tekstu na krzywe, albo najczęściej pdf z ustawionymi opcjami do publikacji drukiem.

Odpowiedz do tematu