|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
tworzenie jpg-u dużego |
Autor |
Wiadomość |
bastek
Mitsumaniak kaktusiarz
Auto: Superb,SpaceStar,LS400,SC430,J
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 8 razy Dołączył: 05 Lut 2009 Posty: 5468 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 31-08-2010, 17:10 tworzenie jpg-u dużego
|
|
|
witam
poproszę o pomoc
potrzebuję stworzyć plig graficzny do wydruku 124x80 cm
będzie to plakat na konferencję
na nim: ramka z textem tytuł, autorzy
4 wykresy z legendą
1 ramka z textem-wnioskami
jak to ugryść? jakim programem (ogónie dostepnym), jaka wielkość itp...
text mam wordzie, a wykresy w excelu.
chciałęm potem plik wysłać mailem do firmy, i odebrać wydruk później |
_________________ pozdr,
bastek
auta: nissan almera 2000-2013, Nissan Micra 2012-2029 Mitsubishi lancer 2009-2016 Toyota avensis 2015-2018 Cb125f 2016- 2020, Mitsubishi space star 2018-, Lexus LS400 2018-, Superb 2019-, Junak m12 2020-, Lexus sc430 2021- |
|
|
|
 |
jawlo
Forumowicz
Auto: SS DiD mint silver
Pomógł: 17 razy Dołączył: 09 Sty 2006 Posty: 1196 Skąd: Beskidy
|
Wysłany: 31-08-2010, 20:10 Re: tworzenie jpg-u dużego
|
|
|
Najlepszym rozwiązaniem będzie skład tego materiału w firmie drukującej.
W dowolnym programie (Word, a nawet Paint) przedstawiasz swój pomysł na plakat.
Dołączasz materiały w plikach źródłowych tj. word, excel, ...
Firma ma odpowiednie oprogramowanie i sobie z tym szybko poradzi.
Najlepiej to uzgodnić właśnie z firmą. |
|
|
|
 |
karolgt
moderator

Auto: Lexus GS430 V8
Pomógł: 35 razy Dołączył: 02 Lip 2006 Posty: 5645 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 01-09-2010, 22:36
|
|
|
ja takie rzeczy robie w GIMP'ie
chociaż pewnie więcej zwolenników Photoshopa zaraz się znajdzie
jeśli to będzie drukowane w drukarni to ważne żeby było w CMYK a nie RGB (standardowo jest w RGB), więc lepiej odrazu w CMYKu robić.
Wymiary - ustawiasz w większości programów graficznych na początku - standardowo masz w px, trzeba zmienić na cm i powinno być ok. Nie zapomnij ustawić jakiejś wysokiej rozdzielczości (w dpi). |
|
|
|
 |
placet
Mitsumaniak brat Londoluta!

Auto: Colt GLXi 1.6 CA0
|
Wysłany: 01-09-2010, 22:39
|
|
|
A ja rzekłbym inaczej. Ani gimp ani photoshop przy takim czymś nie da ci tego co da ci COREL.
Corel posiada funkcję importowania z plików Offica. Zawiera wszystkie palety drukarskie(w zależności w jakiej drukarnia drukuje) i pozwala na tworzenie bardzo dużych projektów(sam robiłem w nim banner 3 na 1 metr) Corela pobierzesz w pełni funkcjonalnej wersji trial 30 dni.
Pozdrawiam |
|
 |
kordiank2
Mitsumaniak MojTytułJestZaDługi
Auto: eclipse 4G
Pomógł: 9 razy Dołączył: 11 Maj 2005 Posty: 704 Skąd: Boćki - podlaskie
|
Wysłany: 04-09-2010, 08:05
|
|
|
pewnie już po ptokach, ale tylko corel... dawaj co ma być w dowolnych plikach + opis, a ja przygotuję to jako mieszankę grafiki wektorowej z mapą bitową w profilu kolorów cmyk, czcionki przekształcone w krzywe, a projekt finalny w pdfie - tak to drukarze widzą... jedyna słuszna droga |
_________________ taka prawda i lepiej naucz się w zgodzie z nią żyć - zapamiętaj: jest jak jest, nie jak powinno być
DZIEŁA na SZTUKI |
|
|
|
 |
bastek
Mitsumaniak kaktusiarz
Auto: Superb,SpaceStar,LS400,SC430,J
Pomógł: 8 razy Dołączył: 05 Lut 2009 Posty: 5468 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 05-09-2010, 20:01
|
|
|
jawlo, od tego zacząłem. policzyli sobie 100-300 zł za zrobienie....
karolgt, dzięki za tą radę. nie wiem czy to się różni, ale wybrałem kolory jak pisałeś. rozdzielczość 300 dpi (maximum)
placet, miałem robić w fotoszpie, ale jak napisałeś, że Corel ma możliowść importowania - nauczyłęm się Corela podstaw
kordiank2, nie tak znów po ptokach jak to pisałeś, ale od piątku uczyłem się corela, więc sam zrobiłem wczoraj. tym bardziej, że coś mi mówi, że Mojej ładniejszej Połowie to hobby się spodoba (tzw. praca naukowa) więc się przyda na później też
dziękuję wszystkim
ps więcej odpowiedzi mam tu, niż na forum fotograficznym.... |
_________________ pozdr,
bastek
auta: nissan almera 2000-2013, Nissan Micra 2012-2029 Mitsubishi lancer 2009-2016 Toyota avensis 2015-2018 Cb125f 2016- 2020, Mitsubishi space star 2018-, Lexus LS400 2018-, Superb 2019-, Junak m12 2020-, Lexus sc430 2021- |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 06-09-2010, 22:11
|
|
|
bastek1 napisał/a: | ps więcej odpowiedzi mam tu, niż na forum fotograficznym.... | Co jeszcze raz dowodzi, że to Forum jako miejsce gdzie z załozenia obcy sobie ludzie mieli sobie pomagać faktycznie działa.
|
Just think...
. |
|
|
|
 |
lsp
Forumowicz
Auto: GALANT 2,5L V6 Automat Kombi
|
Wysłany: 21-03-2011, 20:24
|
|
|
A tak na przyszłość bo to "moja działka"
Profil kolorów to przeważnie CMYK
Rozdzielczość dla drukarni offsetowej (ulotki, plakaty itp) 300dpi i wymiar rzeczywisty
Dla druku wielkoformatowego pow. 1x1m wystarczy ok 150dpi dla większych 72dpi
Program... jak wolisz... jak umiesz. Można to poskładać w photoshopie, można w corelu.
Ważny jest wynik. Czyli jeśli można to jak najwiecej grafiki w krzywych wektorach, a zdjęcia w rastrowej. Pliki oczywiście można mieszać.
A jeśli ktoś składa cały projekt z grafik to ważne żeby były jak największych wymiarów bo im większe tym lepiej będą wyglądały w gotowcu.
Na wszelkie pytania mitsumaniaków z dziedziny projektowania grafiki do druku reklam itp chętnie odpowiem via PW |
|
|
|
 |
shutter
Mitsumaniak

Auto: Pajero'02 3.2DiD v78
Pomógł: 1 raz Dołączył: 03 Lut 2010 Posty: 61 Skąd: Grodzisk Maz.
|
Wysłany: 27-04-2011, 16:23
|
|
|
Dla mnie wszędzie gdzie mamy do czynienia z tekstem, ramkami, regularnym wypełnieniem, chcemy żeby było wszystko pod linijkę, to tylko Corel, zarówno czy to ma być ściąga 20x20mm czy baner uliczny 3x10m. Zaleta grafiki wektorowej przy przeskalowaniach jest nie wyobrażalna. Oczywiście nie jest to program uniwersalny, tak więc większy tekst przygotowuję w Wordzie (a w zasadzie w OO), zdjęcia w Photoshopie i dopiero wszystko składam do kupy w corelu. Na koniec preview w jpg, zwłaszcza gdy projekt bogaty w grafikę rastrową (czytaj zdjęcia) trzeba mailowo przesłać do akceptacji. Finalnie: albo corel po zamianie tekstu na krzywe, albo najczęściej pdf z ustawionymi opcjami do publikacji drukiem. |
_________________ Pozdrawiam, Szymon
Moja galeria foto |
|
|
|
 |
|
|