Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[3.0] Wymiana silnika 3.0 V6 prośba o POMOC
Autor Wiadomość
graffix 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero I 3.0V6 '89
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 20-02-2011, 09:12   [3.0] Wymiana silnika 3.0 V6 prośba o POMOC

Cześć,

Mam wielką prośbę o pomoc, czy ktoś orientuje się czy do Pajero I będzie pasował bez przeróbek silnik 3.0V6 150KM z Pajero II. Prawdopodobnie w moim poszły panewki i trza będzie go wymienić.

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

zbyszekm2 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Wysłany: 20-02-2011, 15:33   Re: Wymiana silnika 3.0 V6 prośba o POMOC

graffix napisał/a:
Cześć,

Mam wielką prośbę o pomoc, czy ktoś orientuje się czy do Pajero I będzie pasował bez przeróbek silnik 3.0V6 150KM z Pajero II. Prawdopodobnie w moim poszły panewki i trza będzie go wymienić.

Pozdrawiam

Będzie pasował, jeśli jest 1 2zaworyoway. Ten 150KM wydaje się być ten co na pewno będzie pasował

graffix 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 20-02-2011, 18:38   

Dzięki za pomoc, będę szukał takiego, zawsze te 10 kucy więcej:P

1405 
Forumowicz

Auto: Pajero I 3000V6
Wysłany: 20-02-2011, 20:05   Re: Wymiana silnika 3.0 V6 prośba o POMOC

graffix napisał/a:
Cześć,

Pozdrawiam
Skąd wiesz ze poszły panewki...Co się dzieje z silnikiem?
Z tą zmianą tak się nie spiesz bo skąd będziesz wiedział że ten używany będzie lepszy od Twojego. :arrow:

graffix 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 20-02-2011, 21:35   

Wiem, wiem, jutro wybieram się do mechaniora i się wszystko okaże jutro/pojutrze. Zastanawiam się nad naprawą ewentualnie, wszystko zależy co będzie nie tak.
Problem jest taki że spada strzasznie ciśnienie oleju po rozgrzaniu silnika, tak z 3-4 do prawie 0. Przy 3000/min nie przekracza 2, mam nadzieję że to może wadliwy czujnik, może jakby mu gęstszy olej wlać to pomoże (jeżdże zgodnie z zaleceniami na 10w40), chyba kwestię wadliwego filtra wyklucza prawidłowe ciśnienie przy zimnym silniku. Poza tym wydaje mi się że silnik nie pracuje do końca jedwabiście, jakby drobne stałe stukanie dochodziło ze spodu silnika. Ale cały czas trzymam za niego kciuki bo mam perełkę z udokumentowanym przebiegiem od nowości, wszystkimi wpisami w książce serwisowej (brakło kartek więc jest kilka doczepionych:P) i z idealnym nadwoziem bez grama rdzy i zdrowiutką, nienaprawianą ramą. Dam znać jak będę coś więcej wiedział.
Pozdrawiam

zbyszekm2 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Wysłany: 20-02-2011, 21:51   

To rzeczywiście mogą być panewki i powód stukania i spadku ciśnienia.
Może wystarczy wymienić panewki? Przy okazji warto sprawdzić pompę oleju. Ona może być przyczyna słabego smarowania.

1405 
Forumowicz

Wysłany: 20-02-2011, 22:20   

zbyszekm2 napisał/a:
To rzeczywiście mogą być panewki i powód stukania i spadku ciśnienia.
Może wystarczy wymienić panewki? Przy okazji warto sprawdzić pompę oleju. Ona może być przyczyna słabego smarowania.
Dokładnie...jak wał okaże się w porządku to prawdopodobnie wymiana panewek załatwi sprawę. Na ciśnienie ma też wpływ filtr i jakość oraz gęstość oleju. Jeżeli chodzi o gęstość to nie przeginaj z tą gęstością warto trzymać się zaleceń producenta. Dochodzi jeszcze rozrzadzenie oleju niespalonym paliwem które przedostaje się do silnika za sprawą nieprawidłowego spalania- taka "woda" nie będzie trzymała ciśnienia.
Jeszcze jedna rzecz. Stukanie w silniku to nie zawsze wina panewki bo równie ciekawie będzie walić jeżeli silnik z powodu zalewania nie pali na wszystkie cylindry. To też trzeba wziąć pod uwagę :arrow:

graffix 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 21-02-2011, 13:27   

Wydaje mi sie ze Pali na wszystkie Bo chodzi rowniutko I generalnie w porzadku, tylko take jakby powiedzmy cykanie bardzo rownomierne dochodzi. Czy prawidlowe cisnienie na zimnym silniku nie wyklucza problemu z pompa? dam znac jak cos bede wiedzial, mam nadzieje ze wal bedzie nieruszony.
pozdrawiam

burgman 
Nowy Forumowicz
burgman

Auto: Pajero I V6 3000 Wagon
Wysłany: 28-04-2011, 10:44   

Witam, chciałbym zmienić tylny most w swojm niuniuśu na most od 2 z blokadą.
Z tego co się zorjentowałem to pasuje tylko nie wiem jak sprawdzić przełożenia.
Pozdrawiam

1405 
Forumowicz

Wysłany: 28-04-2011, 21:03   

burgman napisał/a:
Witam, chciałbym zmienić tylny most w swojm niuniuśu na most od 2 z blokadą.
Z tego co się zorjentowałem to pasuje tylko nie wiem jak sprawdzić przełożenia.
Pozdrawiam
No to kręć wałkiem atakującym tyle razy aby półośka wykonała pełny obrót i to właśnie jest przełożenie( np 1/1, 1/3 czy choćby 1/10). Dla złapania bardziej złożonych przełożeń być może trzeba będzie pokręcić kilkanaście razy aby na ośce naliczyć np 10 pełnych obrotów. Robota czysto zegarmistrzowska :lol:
To tak najprościej... chyba że chce Ci się rozebrać most to wtedy policz liczbę zębów na wałku atakującym i na kole zębatym napędzanym otrzymane wyniki trzeba podzielić i masz przełożenie ...Powodzenia :arrow:

Odpowiedz do tematu