Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Reflektory/lampy CARISMA
Autor Wiadomość
szuwar 
Mitsumaniak

Auto: Wiking
Zaproszone osoby: 1
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 30-04-2011, 12:46   Reflektory/lampy CARISMA

Witam, jak w opisie mam Carismę z 98. czy jest możliwość poprawy jakości świecenia bez wymiany reflektorów/lamp ? samo szkło jest czyste i bez nalotu czy smug.
Może jakaś sugestia ?

Słyszałem że to w japończykach normalne, ze z wiekiem się traci na lampach i należy wymieniać, jestem ciekaw czy to opinia czy ziarnko prawdy jest ...

pawelsonx 
Forumowicz

Auto: 1.9dci
Zaproszone osoby: 103
Kraj/Country: Ireland
Wysłany: 30-04-2011, 12:51   

carisma nie jest japonczykiem a reflektory produkuje hella.
Jak palisz papierosy to umyj szyby od środka u mnie poskutkowało

szuwar 
Mitsumaniak

Wysłany: 30-04-2011, 13:00   

nie, nie palę a szybki czyste :)
to mój pierwszy misiek i nie mam porównania do innych, jak będę na spocie/zlocie to sobie porównam, ale moim zdaniem trochę za słabo świecą, mówię o nocnych wojażach, a kilkoma autkami już śmigałem, swoim służbowym w zeszłym roku miałem 90 tysi .. ale nie o tym.
Chciałem się upewnić czy tak carisma ma czy z biegiem czasu się niszczy np odblask w reflektorze i warto wymienić, a nie chciałbym wydawać niepotrzebnie kasy.

Saqu 
Mitsumaniak

Auto: Nissan s13, BMW e39
Wysłany: 30-04-2011, 13:09   

Czy tak carisma ma? a no ma... tak samo jak każde inne auto...
eksploatacja robi swoje... więc nie ma się co dziwić że auto mające 13 lat nie świeci tak jak nówka funkiel auto z salonu. Tak samo jak szyby, jak lakier i reszta rzeczy z biegiem czasu ulega zniszczeniu i należałoby je odnowić lub wymienić...
I to każde auto tak ma, a nie że tylko japończyki itp...
jak nie chcesz wymieniać możesz je przepolerować, wyczyścić środek, odbłyśnik itp, albo dać je do regeneracji.
Albo zmienić żarówki na jakieś +30% itp.

kuzi
[Usunięty]

Wysłany: 30-04-2011, 13:09   

http://forum.mitsumaniaki...r=asc&start=120

Po pierwsze kup lepsze żarówki, polecam TUNGSRAM MEGALIGHT ULTRA +90%.

Jeżeli to nie pomoże - albo trzeba będzie wyczyścić klosze od środka, albo kupić nowe ORYGINALNE lampy.

[ Dodano: 30-04-2011, 13:12 ]
Saqu napisał/a:
Czy tak carisma ma? a no ma... tak samo jak każde inne auto...

Saqu, lampy w Carismie są wyjątkowo słabe. Ja dwa lata temu się wkurzyłem i kupiłem nowe lampy do Carismy i... świecą tak samo jak dwunastoletnie lampy z Galanta...

Po drugie - nawet z nowymi lampami na przeglądzie dziwili się, że oryginalne lampy mają tak rozproszone światło...

[ Dodano: 30-04-2011, 13:15 ]
z lewej zwykła żarówka Tungsram (chyba najpopularniejsza na stacjach benzynowych), po prawej Tungsram Megalight Ultra +90% w równie kiepskich lampach z Mitsubishi Space Star

siwek 
Mitsumaniak

Auto: Cari 1.6 GL + LPi, Mazda 6 2.0
Wysłany: 30-04-2011, 13:17   

Ja polecam zakupić nowe lampy.

Niby wszyscy nakazują kupić oryginalne lampy, jednak ja kupiłem z allegro po 100zł za sztukę. Po wymianie świecą zdecydowanie lepiej. Oczywiscie po ustawieniu lamp musiałem je skorygować i teraz całą drogę widać perfekcyjnie.

Kilka osób mnie przestrzegało przed zakupem "nie oryginalnych" lamp, ale wcale nie żałuję gdyz nie ma sie do czego przyczepić a świecą tak jak oryginały...a cena zdecydowanie przystępniejsza.

szuwar 
Mitsumaniak

Wysłany: 30-04-2011, 13:28   

kuzi, dzięki za podpowiedź i link, szukałem jak należy przed rozpoczęciem nowego tematu ale widocznie za słabo:)
po mojemu to szkło mam ok, ewentualnie sam reflektor źle skupia światło, jak nie pomogą żaróweczki będę się zastanawiał nad lampami a żarówki zawsze się przydadzą :)

Saqu 
Mitsumaniak

Auto: Nissan s13, BMW e39
Wysłany: 30-04-2011, 13:39   

kuzi napisał/a:
i... świecą tak samo jak dwunastoletnie lampy z Galanta...

temat rzeka ;) bo nie wiesz czy nie były regenerowane itp itd... :P

ale fakt faktem każdy reflektor ulega zniszczeniu z upływem wieku i nie ma się co temu dziwić. ;) a głównie o to mi chodziło.
Tak samo jak porównywanie lamp z po liftu do tych z przed liftu. po lifcie masz plastikowe "szkło" przez co łatwiej się niszczą i wypalają. przed liftem masz szklane a to też inna sprawa, u ojca w przed lifcie siedzą zamienniki DEPO i świecą dobrze bez jakichś żarówek typu +90% itp.
i po 2 latach od wymiany nie uległy jakiemuś strasznemu procesowi utylizacji i świecą tak jak świeciły na początku :P

kuzi
[Usunięty]

Wysłany: 30-04-2011, 13:40   

Jeszcze raz - skup się szczególnie na żarówkach Tungsram Megalight Ultra +90%. W sklepie będziesz miał problem ze znalezieniem. Najtańsza oferta na allegro - 33 zł z wysyłką (!) http://allegro.pl/tungsra...1570330674.html . Nie są to najlepsze żarówki na rynku - tak, są lepsze, lecz te zaliczają się do ścisłej czołówki i mają zdecydowanie najlepszy przelicznik cena/jakość. Co więcej - wytrzymują także bardzo długo jak na tak wyżyłowane żarówki - 12-18 miesięcy.

remi 
Forumowicz

Auto: Lancer VIII 1,8 Pb
Wysłany: 30-04-2011, 20:26   

W tamtym roku na wakacjach pijak wjechał mi w auto, dwie lampy poszły do kosza. Zastanawiałem się czy kupić używki czy zamienniki. Wybrałem zamienniki Depo i jestem zadowolony, świecą dużo lepiej niż moje stare światła. Żarówki to mam Philips plus ileś tam procent (na starych lampach tez jeździłem na takich).
Tak poza tym to nie daj się namówić na założenie pseudo ksenonów w normalne reflektory bo trafisz na kogoś kto Ci dowód rejestracyjny zatrzyma. Kilku moich znajomych już straciło.

kuzi
[Usunięty]

Wysłany: 30-04-2011, 20:32   

remi, tylko, że produkty takich firm jak Philips, Osram, Bosch czy polecane przeze mnie Tunsramy nie są pseudo ksenonami, o których mówiłeś.

A co do zamienników Depo - pewnie, na początku będą lepiej świecić niż stare Helle, lecz i tak świecą gorzej niż nowe Helle no i szybciej się zużywają...

Morfi 
Mitsumaniak
Street Hunter

Auto: Opel OPC i FORD KA
Wysłany: 30-04-2011, 20:57   

Mi kamień z ciężarówki zbił reflektor i kupiłem DEPO i świeci duzo jasniej od uzywanej Helli.

Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
-----------------------------------------------
Mark Twain

szuwar 
Mitsumaniak

Wysłany: 01-05-2011, 11:03   

dzieki koledzy za sugestie, póki co zamówiłem żaróweczki. Poczekamy założymy i ocenimy, następnym krokiem będą oględziny samego reflektora - i ocena czy do wymiany. Spostrzeżenia napiszę po powyższych czynnościach

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 01-05-2011, 20:15   

szuwar, zabacz w jakim stanie są kable i kostki przy reflektorach.
Sprawdż też alternator i akumulator :wink:

remi 
Forumowicz

Auto: Lancer VIII 1,8 Pb
Wysłany: 01-05-2011, 23:06   

kuzi - wiem, że żarówki osram, hella itp to nie są pseudo ksenony, jednak jak zauważyłeś szuwar pytał czy można poprawić jakość świateł bez wymiany reflektorów, więc odradziłem te pseudo ksenony bo wiem, że czasem ludzie w ten sposób poprawiają sobie jasność świateł.
Jeśli chodzi o wybór samych reflektorów czyli: nowy depo czy nowy hella, to zgadzam się że nowy hella jest lepszy jednak prawdopodobnie dużo droższy, więc mi pozostał wybór : nowy depo - używana hella. Moim zdaniem z tego ostatniego lepszy jest nowy depo nawet jeśli się szybciej zużywa.

Odpowiedz do tematu