Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Rozrusznik - gdzie jest?
Autor Wiadomość
mario-borek
[Usunięty]

Wysłany: 08-11-2006, 20:40   

Tak patrząc w zapiski poprzedniego właściciela to pierwsze poważniejsze wymiany zużytych elementów była po 100 tyś potem przy180 tyś i szybciutko sięgo pozbył ,a ja trafiłem na ciąg dalszy tego co facet nie wymienił teraz ma już 223 tyś i misiek woła dokładke :wink:
A generalnie prygnębia mnie taki obrut rzeczy ledwo zakupiłem kpl tarczi klocków nie zdążyłem ich jeszcze założyć już w planach miałem zawieszenie , atu masz babo placek - rozrusznik.
Za chwile pewnie będzie alternator potem amortyzatory i h..... wie jeszcze co.
Jeśli coś jeszcze powinienem mnieć na uwadze to podpowidzcie :wink:

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 08-11-2006, 20:54   

Ja planowo wymieniam zawsze co grubsze rzeczy zawczasu roskładając je sobie na cały rok tak by sie kiedyś się nie skumulowało kilka większych spraw na raz - tak mniej boli :) a do wiosny mam plan zmienić filtr i olej w automacie, nowy rozrząd i uszczalniacze wału, sworznie wahaczy oraz amorki przód i tył. Nie licząc tego trachnięcia co mnie dotknęło wczoraj.
Aha jeszcze przed wakacjami komplet świec.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 09-11-2006, 09:25   

mario-borek napisał/a:
Sam się naprawy nie podejmę ale są firmy co zajmują się regeneracją rozruszników.

Polecam Bendiks - o ile pamiętam, to na końcu Kmiecej są. Za regenerację rozrusznika biorą za robociznę ok. 100 zł, tulejki i szczotki są w miarę tanie (razem ok. 20 zł), bendix ciut droższy - ok. 50-80 zł. Wszystko mają na miejscu, są naprawdę dobrzy.

mario-borek
[Usunięty]

Wysłany: 09-11-2006, 19:44   

Jestem świeżo po wymianie rozrusznika, poszedłem na łatwizne i zakupiłem regenerowany za 150,-

A oto moje wrażenia:

przygotowanie narzędzi

nowy rozruszniczek

od czego są koledzy

na i po wszystkim

adams12
[Usunięty]

Wysłany: 09-11-2006, 20:57   

i jak? ciezko bylo?

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Wysłany: 10-11-2006, 21:34   

Ta chyba nie zapomnieli o tej zbunkrowanej flaszce pomiędzy bebechami silnika ;)

mario-borek
[Usunięty]

Wysłany: 11-11-2006, 10:50   

Od razu widać kto z uwagą studiuje posty.
Flaszce? ja tam widze tylko klucz dynamometrycznu 50% :wink:

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Wysłany: 11-11-2006, 13:00   

mario-borek napisał/a:
Od razu widać kto z uwagą studiuje posty.
Flaszce? ja tam widze tylko klucz dynamometrycznu 50% :wink:

A mam taki analityczny umysł i zwykle dostrzegam pewne osobliwości w całości ;)

maniutek
[Usunięty]

Wysłany: 29-11-2006, 20:59   

z rozrusznikiem kolego będzie problemik mój odmówił posłuszeństwa, też myślałem że szczotki ale nie, a przyczyną awari było wybicie trybików w przekładni w rozruszniku. jak wyciągniesz rozrusznik to sprawdź przekładnie :!:

ptysiek7
[Usunięty]

Wysłany: 01-07-2007, 18:09   

:evil: Witam Mitsumaniaków!!! Własnie przedwczoraj zaczął mi świrować - chyba rozrusznik. Zacząłem od aku. Czyszczenie klem, ładowanie i...pomogło. Powrót z pracu do domciu. Dziś pakuję się rodzinką do miśka, okulary na nos, kluczyk w stacyjce, obrót kluczyka a tu...cyk i ch...! Myslałem mnie trafi. Naprawa rozrusznika niewielki koszt ale dziś niedziela!!!! Poczytałem co piszecie, wziąłem długi kucz oczkowy żeby "rąbnąć" z czułością rozrusznik, otwieram klapę i co? D...a! Nie ma rozrusznika. No to wsadziłem 3-ci bieg, kluczyk w poz. 0 i lekko pchnąłem miśka żeby coś tam się obróciło w silniku. Zatrwożony siadam, kluczyk, obrót i...Misiek zawarczał. Pojechałem na stację zatankować. Po czym wsiadam i mówię; chwila prawdy. Odpalił i jest ok! Co nie oznacza, że remont rozrusznika mnie ominie. Zobaczymy jutro, po jutrze, za tydzień. Pozdrawiam wszystkich mitsumaniacko! :mrgreen: :coffee2:

major 
Mitsumaniak
Major

Auto: carisma 1.6, galant 2.5 V6
Wysłany: 01-07-2007, 19:07   

no nie wiem czy ominie cie remont rozrusznika :D podejrzewam ze konczą sie juz szczotki i zakeznie od ułozenia rozrusznika raz lączą raz nie.

Carisma GLX 1.6 1996 rok
Galant SPORT EDITION 2.5 V6 1998 :)

maxwell61 
Mitsumaniak
(****><****)

Auto: VW Touran 1.6 03'
Wysłany: 01-07-2007, 22:36   

major, tak jak mówisz...zestaw naprawczy kosztuje bodajże 100 zł...pozdro

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Wysłany: 02-07-2007, 05:23   

Ja bym raczej najpierw sprawdził alternator i ładowanie bo cyk-cyk-cyk to może objaw pośledni braku mocy w aku :badgrin:

Sebancisz
[Usunięty]

Wysłany: 02-07-2007, 10:31   

U mnie przekręcam kluczyk, jest cyk, trzymam tak kluczyk przez 3 sek i zaczyna kręcić.
Nie wiem tylko czy to akumulator (bo tak nie jest zawsze a zaczeło się tak robić jak czyściłem samochód przez parę minut otwarte były wszystkie drzwi i paliły się światła postojowe), albo słaby styk masy, albo kończy się rozrósznik.

bartek_nkm
[Usunięty]

Wysłany: 02-07-2007, 10:43   

Cyk jest od bendiksa, a w rozruszniku zawieszają się szczotki bo są na wykończeniu. Niekiedy pomaga puknięcie w niego, innym sposobem jest tak jak pisał ptysiek7 wrzucenie biegu i przepchnięcie auta kawałek. Mimo wszystko konieczna jest wymiana szczotek i będzie ok.

Odpowiedz do tematu