KOMPENDIUM Carisma I czy II? |
Autor |
Wiadomość |
pawel_fafcio
Nowy Forumowicz
Auto: Opel Kadett E
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 01-05-2011, 14:35 KOMPENDIUM Carisma I czy II?
|
|
|
Witam, zapisałem się na to forum dzisiaj, ale już od ponad pół roku rozglądam się za nowym autem i w oko wpadła mi Carisma, auto z charakterem nie takie popularne i nudne jak golfy czy audi... ani nie proste jak Astry albo vectry, takie inne z klasą i za nie duże pieniądze, Tylko zrodziło mi się kilka pytań od razu czy tak piękne auto może być w takich przystępnych cenach? po poinformowaniu się na ten temat mam kilka pytań które mnie nurtują:
1 Czy warto kupić Carismę Generacji I czy bardziej warto poczekać i dołożyć do Cari II czy są między nimi jakieś mega różnice?
2 Czy to prawda że w Cari bardzo szybko psuje się zawieszenie? bo słyszałem kilka opinii które brzmiały tak a nie inaczej
3 Części do Carismy są w miare normalnych cenach? czy muszę liczyć się z tym że wymiany takich rzeczy jak rozrządu czy nabicie kimy to będą koszta ;/
4 Jaki sinik jest mniej awaryjny, a w razie awarii który jest tańszy w serwisie? mowa tutaj tylko o silnikach 1.6 albo 1.8 Disel w ogóle nie wchodzi w grę
Z góry dzięki za odpowiedź, bo jestem zielony w temacie Mitsubishi a w miarę szybko muszę kupić nowe auto bo stary Kadecik ma przegląd do sierpnia a następnego już nie przejdzie, z góry przepraszam jak pytam o jakieś oczywiste rzeczy dla was, i nie chciałbym odpowiedzi w stylu "przecież jak Ty nie możesz wiedzieć że to jest...."
Pozdrawiam czekam na odpowiedź ;] |
Ostatnio zmieniony przez glina 29-05-2014, 13:57, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Mario
moderator ...............

Auto: Eclipse 3g RS
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Mar 2007 Posty: 3009 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 01-05-2011, 14:53
|
|
|
1. Oprócz wyglądu... to z tego co pamiętam tarczowe hamulce w każdej wersji, poszerzyli rozstaw kół na tylej osi, stabilizator na tył, a także wzmocnione wahacze z przodu auta.
2. Osobiście o tym nie słyszałem
3. Ceny jak najbardziej normalne. I nie ma żadnych problemów z ich zdobyciem.
A będąc MM masz np. zniżkę 30% w Intercars
4. O silnikach się nie wypowiem, ale spróbuj poszukać bo jest sporo o tym.
Gdi bym Ci polecił, ale tutaj podczas już jakiejś ewentualnej awarii naprawa trochę drożej wyjdzie.
pozdrawiam a jak coś znajdziesz to wrzucaj na forum do oceny |
_________________ http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=88868 |
|
|
|
 |
kuzi [Usunięty]
|
Wysłany: 01-05-2011, 15:49 Re: Carisma I czy II?
|
|
|
pawel_fafcio napisał/a: | 1 Czy warto kupić Carismę Generacji I czy bardziej warto poczekać i dołożyć do Cari II czy są między nimi jakieś mega różnice?
2 Czy to prawda że w Cari bardzo szybko psuje się zawieszenie? bo słyszałem kilka opinii które brzmiały tak a nie inaczej
3 Części do Carismy są w miare normalnych cenach? czy muszę liczyć się z tym że wymiany takich rzeczy jak rozrządu czy nabicie kimy to będą koszta ;/
4 Jaki sinik jest mniej awaryjny, a w razie awarii który jest tańszy w serwisie? mowa tutaj tylko o silnikach 1.6 albo 1.8 Disel w ogóle nie wchodzi w grę |
1. IMO warto dopłacić. Wygląd zewnętrzny + wewnętrzny, w II łatwiej o lepsze wyposażenie.
2. Nie prawda. Jest na pewno bardziej wytrzymałe, niż w Galancie EA.
3. Nie prawda. Drogie jest tylko tylne zawieszenie (wielowahacz). Wymiana rozrządu z pompą wody w 1.6 - 480 zł.
4. 1.6 jest silnikiem bardzo prostym w obsłudze. 1.8 to nie diesel. To GDI - Gasoline Direct Injection - silnik benzynowy z bezpośrednim wtryskiem paliwa. Sprawia on problemy wielu mechanikom i "byle kto" go nie naprawi. 1.6 zagazujesz, 1.8 GDI już nie. Diesle są Renault. |
|
|
|
 |
Mario

|
Wysłany: 01-05-2011, 15:56
|
|
|
kuzi napisał/a: | 4. 1.6 jest silnikiem bardzo prostym w obsłudze. 1.8 to nie diesel. To GDI - Gasoline Direct Injection - silnik benzynowy z bezpośrednim wtryskiem paliwa. |
Po lifcie owszem Ale wcześniej był także 1.8 115 konny, oprócz GDI |
_________________ http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=88868 |
|
|
|
 |
zbycho77
Mitsumaniak
Auto: Renault Scenic II, Colt VI 1.5
Pomógł: 17 razy Dołączył: 04 Maj 2009 Posty: 495 Skąd: Lublin/Łęczna/Turka
|
Wysłany: 01-05-2011, 16:10
|
|
|
pawel_fafcio napisał/a: | Jaki sinik jest mniej awaryjny, a w razie awarii który jest tańszy w serwisie? mowa tutaj tylko o silnikach 1.6 albo 1.8 |
Jak nie chcesz mieć kłopotów z serwisem to bierz 1.6. Większość mechaników "boi się" silników 1.8 GDI - bo mają wtrysk bezpośredni benzyny.
Na początku produkcji były też auta wyposażone w zwykły silnik 1.8 o konstrukcji takiej samej jak 1.6. Jak decydujesz się na starszy egzemplarz, warto na taki silnik zwrócić uwagę. |
_________________ Zbyszek |
|
|
|
 |
pawel_fafcio
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 01-05-2011, 18:43
|
|
|
Wielkie dzięki, w sumie najbardziej mi pomogła wypowiedź kuziego na temat silników bo zależało mi na tym, żeby w razie nie pewnej przyszłości gaz nie był problemem i żeby w razie awarii nie było żadnych mega kosztów
na allegro wystawił ktoś ostatnio ciekawe 1.6 ale wydaje mi się to być ściemą:
http://otomoto.pl/mitsubi...-C18491086.html
nie wiem może się nie znam ale 1.6 występowały też w GDI? bo tak wynika z tylniej klapy auta a co innego z opisu ;/ |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 01-05-2011, 18:46
|
|
|
NIe było 1.6GDI, a powyższe auto jakąś historie bliskich spotkań miało, trzebaby rzucić okiem aby stwierdzić czy warto brać |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
kuzi [Usunięty]
|
Wysłany: 01-05-2011, 18:49
|
|
|
To jest 1.8GDI. |
|
|
|
 |
Mario

|
|
|
|
 |
pawel_fafcio
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 01-05-2011, 18:53
|
|
|
kurczę taka Carisma to takie małe marzenie
http://allegro.pl/mitsubi...1584939108.html czarna po lifcie...
w sumie tam zabiegi kosmetyczne można wykonać z czasem jeżeli chodzi o te zderzaki |
|
|
|
 |
kuzi [Usunięty]
|
Wysłany: 01-05-2011, 18:56
|
|
|
Ona nie jest czarna. |
|
|
|
 |
Mario

|
|
|
|
 |
pawel_fafcio
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 01-05-2011, 19:04
|
|
|
haha faktycznie fioletowa czyli nie do końca ideał, Kuzi a teraz patrzę na Twoją Carismę i jesteś też z Bytomia, to pare razy widziałem jak jedziesz przez miasto a raz nawet z tego co pamiętam wystawiłeś ją na allegro no nie? |
|
|
|
 |
volve
Mitsumaniak

Auto: Colt CZC 1.5T
Pomógł: 47 razy Dołączył: 31 Sty 2010 Posty: 4047 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 01-05-2011, 19:08
|
|
|
pawel_fafcio napisał/a: | http://otomoto.pl/mitsubi...-C18491086.html
nie wiem może się nie znam ale 1.6 występowały też w GDI? bo tak wynika z tylniej klapy auta a co innego z opisu ;/ |
Tak jak napisał Kuzi, jest to 1.8 GDI(no chyba że ktoś zmienił silnik, skrzynię itp). Oprócz tylnej klapy, masz na bokach pod kierunkowskazami bocznymi znaczki GDI
pawel_fafcio napisał/a: | http://allegro.pl/mitsubi...1584939108.html czarna po lifcie... |
Znowuż przyznam rację Kuzi'emu, to jest ciemny granat, czy jak oni to tam nazywają. Zresztą sam mam taką
Cytat: | Tą bym odpuścił... |
Hmm...a co takiego zobaczyłeś na tych fotkach ? Bo dla mnie są kiepskiej jakości. No chyba, że ona jest z terenów zalewowych czy coś takiego... |
|
|
|
 |
kuzi [Usunięty]
|
Wysłany: 01-05-2011, 19:11
|
|
|
pawel_fafcio napisał/a: | to pare razy widziałem jak jedziesz przez miasto |
Kolor jest na tyle charakterystyczny, że nie dziwię się, że pamiętasz, choć Bytom nie jest małym miastem.
pawel_fafcio napisał/a: | a raz nawet z tego co pamiętam wystawiłeś ją na allegro no nie? |
Tak. Brakło w licytacji 99 zł do ceny minimalnej - skończyła się na 9900 zł. |
|
|
|
 |
|