|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
konwersja pliku, dokladnie koloru rgb na cmyk |
Autor |
Wiadomość |
Wiktor
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5 V6, 99r
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 24 Sie 2006 Posty: 331 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 01-05-2011, 20:53 konwersja pliku, dokladnie koloru rgb na cmyk
|
|
|
witam,
mam o to następujący problem na który straciłem już kilkanaście godz. i nic z tego nie wynikło.
Musiałem przygotować pewien dokument w którym jest tekst + grafika (obrazki) do wydruku w drukarni. Plik ma 16 stron. Tworzyłem go w Microsoft Publisher 2010. Kolory czcionki wybrałem jako CMYK przed zapisaniem pliku w ustawieniach drukowania komercyjnego również wybrałem model kolorów jako CMYK i do tego momentu wszystko było by ok.
Problem występuje przy zapisie pliku w formacie pdf. W publisherze gdy ustawiałem zapis pliku na pdf, kolor czcionki robił się czarno biały a przed zapisem był również czerwony zainstalowałem program Fox Tab pdf converter, który instaluje się jako wirtualna drukarka i przez niego zapisuje plik w formacie pdf z zachowaniem wszystkich kolorów.
Myślałem że wszystko jest ok do momenty kontaktu z drukarnią a tam okazuje się że wszystkie teksty są w rgb i ponoć niektóre zdjęcia też.
W żaden sposób nie mogę rozwiązać tego problemu kontaktowałem się nawet z grafikiem na którego namiar dostałem z drukarni ale ten nie ma czasu lub chęci aby zająć się tematem
Sprawa dla mnie dość pilna i ważna a pomysłu na rozwiązanie brak dlatego szukam rady na forum.
Może ktoś z was zna odpowiedź na to jak mam sobie moim problemem poradzić?
Pozdrawiam
Wiktor |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 02-05-2011, 10:20
|
|
|
Może sprawdź jak się zachowa gdy go zapiszesz w czystym postscripcie (.ps) a nie pdf ewentualnie dodaj sobie jakąś standartową kolorową drukarkę postscriptową drukującą nie na port lpt/usb/ip ale do pliku i na nią drukuj a plik na test do drukarni...
Ewentualnie pozostaje jeszcze Corel. |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
|
|