Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Akcyza / karta pojazdu / pierwsza rejestracja ...
Autor Wiadomość
Serek 
Mitsumaniak

Auto: Grand Voyager Limited AWD
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 20-05-2008, 11:20   

Dziś listonosz dostarczył pismo z UC z decyzją o nadpłacie podatku akcyzowego. Jest w nim trochę sentencji prawniczych, paragrafów jako takich oraz informacja o kwocie nadpłaty, wyliczeniach wartości pojazdu, dacie mojego wniosku o stwierdzenie w/w nadpłaty.
UC pozostawia mi 14 dni na wniesienie zażalenia od wydanej decyzji. Wynika stąd, że po upływie tego czasu UC powinien przelać kwotę nadpłaconego podatku na wskazany przeze mnie rachunek bankowy. Jest się czym cieszyć :?:
Niepokoi mnie stwierdzenie z ostatniej strony pisma:
"Wobec powyższych ustaleń, złożoną przez podatnika w dniu ... korektę deklaracji AKC-U, w której wykazano zobowiązanie w podatku akcyzowym w kwocie 159 zł należy uznać za nie wywołującą skutków podatkowych."
Ogólnie chodzi o to, że moja korekta zawierała kwotę 159 zł jako wynik dzielenia wartości pojazdu z f-ry (po przeliczeniu z EUR na PLN) przez stawkę 3.1%. Tymczasem UC wyliczył wartość 343 zł, biorąc za podstawę wartość pojazdu zarejestrowanego w kraju.
Wobec czego moja korekta okazała się nieprawidłowa.
To na razie tyle, moi drodzy. Odezwę się przy następnym ruchu ze strony UC.

arekp 
Mitsumaniak

Auto: inny
Wysłany: 20-05-2008, 11:46   

Zlozona korekta nie ma zadnego znaczenia, ja mialem na 0 zl zobowiazania po korekcie. W pismach uzasadniajacych w ogole sie do tego nie odnosili.

Pogratulowac pozytywnego zakonczenia sprawy. Ja musze sie w koncu zabrac za karte pojazdu - tylko czasu brak na wycieczke do UM.

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 20-05-2008, 15:40   

dokladnie, jesli korekta jest bledna UC sam ja wypelnia

pieniadze pewnie masz juz na koncie, tylko powiedz czy teraz jak juz oddaja kase oficjalnie oddaja powiekszona o odsetki?

Serek 
Mitsumaniak

Wysłany: 20-05-2008, 19:10   

Tak. Kłopot w tym, że zmienił się numer rozliczeniowy w rachunku bankowym. Nie wiedziałem o tym i teraz jestem zmuszony osobiście udać się do UC celem aktualizacji. Dobrze, że zadzwoniłem na infolinię inaczej czekałbym na zwrot do śmierci. Lub do najbliższego pisma informującego, że numer rachunku jest błędny. :-X
Zgodnie z tym co napisał Naczelnik UC należą się odsetki od dnia złożenia wniosku o zwrot, u mnie od dnia 19.01.2007 roku. Odsetki za 12-14 miesięcy.

Chooper 
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 20-05-2008, 19:31   

arturro napisał/a:
czy teraz jak juz oddaja kase oficjalnie oddaja powiekszona o odsetki?
tak

mi oddali za ok 31 miesięcy zwłoki.

NIejednokrotnie kasę wysyłają przekazem pocztowym jak mają wątpliwości co do nr. rachunku.

arekp 
Mitsumaniak

Wysłany: 20-05-2008, 20:25   

arturro napisał/a:
pieniadze pewnie masz juz na koncie, tylko powiedz czy teraz jak juz oddaja kase oficjalnie oddaja powiekszona o odsetki?

U mnie naliczyli sami i dodali do wyplaconej kwoty. W sumie zapomnialem poprosic ksiegowa o weryfikacje czy zrobili to prawidlowo.

Serek 
Mitsumaniak

Wysłany: 21-05-2008, 13:24   

Dzisiaj odwiedziłem UC. W sumie poszło gładko. Okazało się, że pieniądze faktycznie zostały wysłane na mój rachunek. Ponieważ jednak rachunek był nieaktualny środki wróciły do UC. Będąc na miejscu podałem nowy numer i pieniądze wpłyną jutro. Z informacji jakie otrzymałem wynika, że za okres od 19.01.2007 do 12 maja 2008 odsetki to kwota ok. 490 zł. Wychodzi na to, że dostanę więcej z tyt. zwrotu niż zapłaciłem faktycznie akcyzy. :mrgreen: A więc gładko... :p

arekp 
Mitsumaniak

Wysłany: 21-05-2008, 13:46   

Powinni sie reklamowac w telewizji z oferta 'najlepszej lokaty pienieznej, 11% w skali roku nie dostaniesz w zadnym banku' ;-)

Serek 
Mitsumaniak

Wysłany: 23-05-2008, 09:40   

Nic z tego, Marek Kondrat już pobił wszelkie sondaże oglądalności reklam polskiej bankowości. :mrgreen: No, nie da rady. Nawet z 11% będzie ciężko :twisted:
A tak na poważnie. Co to za lokata kiedy nie znasz dnia ani godziny zwrotu swoich pieniędzy.

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 23-05-2008, 14:05   

Serek napisał/a:
Co to za lokata kiedy nie znasz dnia ani godziny zwrotu swoich pieniędzy.
To jak z OFE - też nie wiesz kiedy, ile ..... i w dodatku kto to będzie wypłacał ;)

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

Rebelias 
Mitsumaniak
02484/KMM

Auto: Carisma 1600 GLX/EVO IX
Wysłany: 04-05-2011, 12:25   

Witam.. Odświeżam temat bo troszkę szukałem tu na forum i w końcu tutaj się znalazłem a chodzi mi o to że podobno od 01.01.2011 wzrosła akcyza za sprowadzone pojazdy głównie te co mają powyżej 2.0 L. Ojciec mojego znajomego sprowadził passata 2.5 tdi i coś kolo 4 tyś zł zapłacił :shock: czy to jest obliczane według wartości samochodu czy ogólnie od pojemności??

Juiceman 
Mitsumaniak
Murgrabia Juice

Auto: Galant Wagon 2.5 V6
Wysłany: 04-05-2011, 12:38   

No wzrosła z 13,6% na 18,6%. Tak czy siak 18,6% z wartości auta przy założeniu że akcyza wyszła 4k pln. Wynika iż pasek ma wartość ~21505 PLN? Jak dobrze, że gale z 2003 nie łażą w tych cenach :mrgreen:

Galant Kombi 2.5 V6
Carisma EXE 1.8 GDI

Rebelias 
Mitsumaniak
02484/KMM

Auto: Carisma 1600 GLX/EVO IX
Wysłany: 04-05-2011, 14:10   

No właśnie o to mi się rozchodzi bo w przyszłości chciałbym sobie sam sprowadzić samochód zza granicy tym bardziej że brat mieszka na stałe w austrii to może pojechać ze mną do niemiec czy szwajcarii za jakim Galancikiem:):)

Odpowiedz do tematu