|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[CJ1A] Dziwna sprawa ze sprzęgłem.. |
Autor |
Wiadomość |
Tovija
Forumowicz
Auto: Meggy
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 3 razy Dołączył: 27 Lut 2011 Posty: 236 Skąd: Lubliniec
|
Wysłany: 04-05-2011, 15:36 [CJ1A] Dziwna sprawa ze sprzęgłem..
|
|
|
Witam wszystkich serdecznie,
Jest taka oto ciekawa sprawa która tkwi w mojej podświadomości od paru miesięcy a mianowicie:
Odkąd zakupiłem mojego Colta aż do zimy 2010/2011 operowanie sprzęgłem wyglądało w ten sposób że:
1)W początkowej fazie ruchu nogą sprzęgło miało pare centymetrów luzu (czyli pedał nie stawiał oporu) jak to charakterystycznie w japońcach.
2)Po minięciu fazy początkowej wchodziliśmy w etap "pracy" czyli ten etap gdy pedał zaczyna stawiać stopie opór
3)Wcisnięcie pedału do końca no i wiadomo zmiana biegu
Od pewnego feralnego dnia w grudniu 2010 w czasie jazdy zauważyłem że coś jest nie tak.. a mianowicie pedał zaczął stawiać opór już na samej górze (znikneła faza "luzu" na pedale) oraz to iż od tamtego czasu gdy wciskam pedał sprzęgła w pewnym zakresie ruchu czuję drgania/mrowienie na pedale sprzęgła które im większa prędkość obrotowa tym są bardziej wyczuwalne/mocniejsze. Drgania te również czuję na pedale gazu...
I teraz tak:
- sprzęgło było już 2 krotnie odpowietrzane - nie pomogło
- tarcza się nie ślizga - sprzęgło sprawdzałęm na wszystkie możliwe sposoby
- sprzęgło bierze w około 3/4 wysokości zakresu ruchu
- nie słyszę buczenia czy piszczenia ze skrzyni biegów ani na wciśniętym ani na wyciśniętym pedale sprzęgła (teoria łożyska oporowego)
Czy ktoś z was spotkał się czymś takim w swoim Colcie/Lancerze ?
Colt to CJ1A z 98 roku silnik 4g13 12V 75 KM
Pozdrawiam ! |
|
|
|
 |
zbycho77
Mitsumaniak
Auto: Renault Scenic II, Colt VI 1.5
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 17 razy Dołączył: 04 Maj 2009 Posty: 495 Skąd: Lublin/Łęczna/Turka
|
Wysłany: 05-05-2011, 00:27
|
|
|
Wiesz co, ja bym sprawdził poduszki zawieszenia silnika - szczególnie tą pod skrzynią biegów. |
_________________ Zbyszek |
|
|
|
 |
|
|