Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
wybór auta GALANT vs ACCORD vs ALMERA vs PRIMERA
Autor Wiadomość
jarekrk 
Mitsumaniak

Auto: E46 323
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 06-05-2011, 12:37   

aha to faktycznie nie porozumienie wynikło małe :D

jakby ktoś coś wiedział o różnicach między rekinem a poprzednią wersją to niech się pochwali, bo ciekawi mnie to, czy Mitsu wypuszczając następny model coś pozmieniało czy to jest dalej ta sama konstrukcja co naście lat temu a zmienili tylko budę

sampler 
Forumowicz

Auto: Citroen C5 X7 2.2 HDI
Wysłany: 06-05-2011, 13:06   

lepiej powiedziec co jest z poprzedniej wersji. Z E5 pochodzi zawieszenie, ktore akurat jest mocnym punktem i ladnie pracuje. Silniki sa albo podobne (4G63 i 4D68 odbite lustrzanie) albo zupelnie nowe 6A13, 4G64. Skrzynie biegow inne ale na bazie tej samej konstrukcji.
Hamulce przed liftem te same po lifcie wieksze i grubsze tarcze.
GALANT AVANCE EA5A'03 2.5 V6 24V
Xsara 1.4i

SĄ:
CITROEN C5 X7 2.2 HDI
Peugeot 308 2.0 HDI

misiu-bisi 
Forumowicz

Auto: galant EAXX
Wysłany: 07-05-2011, 22:04   

wiadomoż że tu każy będzie polecał mitsu, ja także ale ze względu na to że mój egzemplarz jest w wyjątkowo dobrym stanie, honda jest też bardzo dobra i nissan też-niestety mój nissan był kupiony na szybko i miał przede mną 6 właścicieli co zaniża moją ocene tego auta. wżane jest aby wybrać auto zadbane i prześwietlić przed kupnem. ja np zawsze bardzo chciałem mieć rekina-bardzo mi się podoba wizualnie-ale np ten silnik 4g63 to paliwożerny antyk pamiętający e3,zawieszenie jest przekombinowane- za dużo wachaczy-a komfort gorszy niż w e3 -notabene w nissaku jest też trochę udziwnione-z tyłu scoot russel,przód sworzeń królewski z 2-ma łożyskami i padające często górne wachacze-hondy nie znam osobiście ale ma cały czas regulację zaworową jak w polonezie-ręczną-efekt wysokoobrotliwości silników której nie da rady hydraulika, więc wg mnie brać to co sie podoba po ówczesnym prześwietleniu auta. jaki stan taka satysfakcja użytkownika-wiem coś o tym....

jarekrk 
Mitsumaniak

Wysłany: 08-05-2011, 09:24   

trochę do E39 wracam, jak wcześniej pisaliście o nim a ja je skreśliłem, z powodu tego ,iż na prawdę ciężko coś wybrać , to auto ma znajomy i rzeczywiście rok 99 a zero rdzy, w środku bardzo ładnie + dużo miejsca
silniki od 150 koni w górę ( więc to fajna sprawa) no i napęd na tył:)
Raczej mała utrata wartości w ciągu 3-4 lat no i trwałość elementów też stoi na wysokim poziomie tego samochodu
minusem jest tylko wygląd gdzie E39 nigdy mnie nie powalało, ale jeździ się w środku, no i opinie o starych BMW ,że dresy łyse itp

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 08-05-2011, 10:27   

jarekrk, żeby Ci to BMW nie rozwinęło skrótu, bo w zasadzie problem zakupić godną uwagi E39, zreszta pojeździj po okolicznych sprzedawcach i pooglądaj tak z sercem.
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

jarekrk 
Mitsumaniak

Wysłany: 08-05-2011, 14:38   

to wiadomo, że okoliczni handlarze odpadają, tylko autka zarejestrowane już jakiś czas w PL, sądzę ,że na tyle aut do wyboru ile jest na allegro znajdzie się dobrą sztuką, chyba powinno być to łatwiejsze niż w przypadku paru galantów jakie są na allegro zawsze

no i RWD :mrgreen:

misiu-bisi 
Forumowicz

Wysłany: 09-05-2011, 19:36   

ja też choruję na e 39, ale mnie na nie nie stać... za drogie w obsłudze sla laika a nie chcę ładować a auto najtańszych części, znam osobiście typów co mają e 39 i inwestują w... ładne felgi, a mechanicznie w tajwańskie podróbki-to nie dla mnie. musisz uważać bo pierwsze roczniki e39 łapie już korozja, ale fakt auto grzechu warte...

Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Wysłany: 09-05-2011, 20:02   

E39 wcale nie musi być droższa w użytkowaniu od Galanta EA.

fj_mike 
Mitsumaniak

Auto: Dyplomatyczne EA5A
Wysłany: 09-05-2011, 21:20   

Owczar napisał/a:
E39 wcale nie musi być droższa w użytkowaniu od Galanta EA.

Mam takie porównanie pomiędzy sobą a bratem. Koszta są podobne ;)
Zależy jeszcze co i jak się psuje :P

Jakby każdy stosował się do tego co piszą na forach różnych, to by dobrze na tym nie wyszedł. Trzeba podejść ze zdrowym rozsądkiem bo i u nas zdarzają się chore pomysły
by Owczar

misiu-bisi 
Forumowicz

Wysłany: 09-05-2011, 21:48   

qrde, jakoś śmigło na masce , podobnie jak gwiazda kojarzy mi sie z drożyzną, ale fakt że czasem w miskaładowałem niezłe pln-y, ale... sam nie wiem z mitsu niegd y nie miałem problemów, z innymi markami zawsze.. qżwa coś w tym jest chyba, poza tym ja osobiście nie będę jezdził niemcemz pobudek włąsnej natury....

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 09-05-2011, 23:24   

misiu-bisi napisał/a:
podobnie jak gwiazda kojarzy mi sie z drożyzną
Utrzymanie np. "okularnika" w porównaniu do EA to bułka z masłem. Nie wspominając o C-klasie.

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 10-05-2011, 08:28   

Hugo napisał/a:
Utrzymanie np. "okularnika" w porównaniu do EA to bułka z masłem
Pitolenie, wszystko zalezy na co trafisz, ja ostatnio pojechałem ze znajomym oglądac dla niego auto, sprzedawca zachwala, jakie to ono cacy, piękne, no szkoda, że jeszcze nie pierze i sprząta, bo bym sam kupił :lol:

Ale wracając do meritum, ogólnie auto całkiem całkiem, poza paroma niuansami, w kazdej szparce pasta polerska, troszeczke dołków na karoserii, kilka rys, taki pierdoły, otwieramy maske, zaglądamy na bagnet oleju, znacy z początku go wytarlismy, po czym sprawdzamy poziom, a tam kupa, miarka ino tylko, no dosłownie samą końcówką się zamoczyła, podziękował.
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

jarekrk 
Mitsumaniak

Wysłany: 10-05-2011, 08:28   

też uważam,że ogólnie galant tani w utrzymaniu nie jest , śmiem twierdzić ,że części eksploatacyjne nawet mogą być tańsze w E39, bo więcej tego jest , nie jest to nowa limuzyna z bmw aby części odstraszały i wszystko jest dostępne często od reki w wiekszych sklepach, ale z tego co wiem po ludziach to akurat ten model BMW też nie jest awaryjny, w końcu 10 lat temu był to flagowy model bmw

sampler 
Forumowicz

Auto: Citroen C5 X7 2.2 HDI
Wysłany: 10-05-2011, 10:18   

a to ciekawe. Np tarcza hamulcowa ATE do E39 jest drozsza. Wahacze aluminiowe tez. Jedynie moze na lancuchu rozrzadu mozna zaoszczedzic. A moze o czyms nie wiem gdzie BMW ma te tansze koszty? Bo na pewno nie na paliwie :)
GALANT AVANCE EA5A'03 2.5 V6 24V
Xsara 1.4i

SĄ:
CITROEN C5 X7 2.2 HDI
Peugeot 308 2.0 HDI

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 10-05-2011, 10:45   

amortyzatory, klocki, wahacze (te ostatnie symbolicznie) też są droższe - i wcale nie piszę o ASO, tylko o zamiennikach...
może jedynie używane części blacharskie ze względu na większą podaż są tańsze

Odpowiedz do tematu