[ALL] Biegun dodatni w gagażniku - żeby podłączyc wzmacniacz |
Autor |
Wiadomość |
zdrzala [Usunięty]
|
Wysłany: 11-11-2006, 11:07 [ALL] Biegun dodatni w gagażniku - żeby podłączyc wzmacniacz
|
|
|
Witam. Mam takie pytanie czy jest gdzieś w okolicy bagażnika biegun dodatni taki co by był tam cały czas bez np. włączania świateł ?? Chodzi mi o to że chciałbym podłączyć wzmacniacz... |
Ostatnio zmieniony przez karolgt 19-10-2007, 01:41, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
josie
Mitsumaniak majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 167 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 2517 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 11-11-2006, 11:13
|
|
|
Do wzmacniacza potrzebny jest pożądny przewód - tak żeby nie było na nim spadków napięcia. W oryginalnej instalacji auta takiego przewodu nie znajdziesz - trzeba kupić i poprowadzić najlepiej od akumulatora bezpośrednio, na przewodzie oczywiście bezpiecznik.
masz mniej więcej jak to powinno wyglądać Tutaj
Oczywiście można kupić przewód osobno i bezpiecznik osobno i oprawkę i powinno wyjść sporo taniej |
|
|
|
 |
zdrzala [Usunięty]
|
Wysłany: 11-11-2006, 11:23
|
|
|
no tak potrzebny jest grubszy przewód... ale jeszcze pytanie którędy go pociągnąć.... Coś mi się wydaje że znowu będę musiał połowę tapicerki rozbierać. Co do mojego tematu źle go umieściłem przez przypadek bo mam lancera. A tak swoją drogą ładny colcik |
|
|
|
 |
guzikunio [Usunięty]
|
Wysłany: 11-11-2006, 11:42
|
|
|
To prawda kabel do wzmacniacza jest dość gruby i cieżko go upchnąć w takim miejscu żeby nie przeszkadzał - wystawał, a co najważniejsze żeby miał odpowiedznie warunki, zwłaszcza, że podobny jest ten, który łaczy radio ze wzmacniaczem tak więc razy 2. Warto jednak nad tym spędzić kilka dłuższych chwil i zrobić to jak należy (raz a dobrze ) bo gwarantuje Ci nie będziesz żałował, a jak już zmontujesz całość to na "gębe" wskoczy Ci banan Oczywiście wszystko zależy od tego jaki sprzęt montujesz. Warto też wylożyć te kilka groszy więcej na pożądny kabel. Poprawcie mnie jeśli się myle... |
|
|
|
 |
Chudy23 [Usunięty]
|
Wysłany: 11-11-2006, 18:53
|
|
|
warto wydzć kase ja mam ten sam problem w CAO niewiem gdzie go przecisnąć w komorze silnika do kabiny znam się na tym ale wszystko w miśku jest zbunkrowane ostatnio miałem mały problem tzn: po podłączeniu radia walił mi bezpiecznik oświetlenia dechy i lewy postuj z lewym tyłem i oświetleniem tablicy kurna niewiedziałem co jest grane i niewiem do teraz a niechcę ryzykować pomocy!!! |
|
|
|
 |
josie

|
Wysłany: 11-11-2006, 20:01
|
|
|
Chudy23 napisał/a: | o podłączeniu radia walił mi bezpiecznik oświetlenia dechy i lewy postuj z lewym tyłem i oświetleniem tablicy kurna niewiedziałem co jest grane i niewiem do teraz a niechcę ryzykować pomocy!!! |
Bezpiecznik w komorze silnika 10A - przynajmniej u mnie jest taki |
|
|
|
 |
Chudy23 [Usunięty]
|
Wysłany: 11-11-2006, 21:05
|
|
|
to wiem że tam jest 10A ale dlaczego wali? i dlaczego aż tyle urządzeń jest podłączonych pod niego wszystko było ok ale jak założyłem radio pach koniec bezpiecznik szlak trafia co jest grane
[ Dodano: 11-11-2006, 21:31 ]
przeciesz radio ma osobny bezpiecznik w coltach może jakiś kabel jest przetarty od wiązki radia i dotyka oświetlenia od panelu klimy?
|
|
|
|
 |
josie

|
Wysłany: 11-11-2006, 23:13
|
|
|
Chudy23 napisał/a: | przeciesz radio ma osobny bezpiecznik w coltach |
Ma, ale u Ciebie pewnie ktoś to przerobił i podpiął pod oświetlenie wskaźników i postojowe.
A czemu wali - pewnie albo coś źle podłączone albo radio nie teges |
|
|
|
 |
Chudy23 [Usunięty]
|
Wysłany: 12-11-2006, 10:34
|
|
|
kurna troche się znam na elektryce samochodowej przy tym bezpieczniku wszystko jest ok wygląda jak orginał może przepiąć radio na zapalniczkę tak jej nie używam ( radio nowe w piątek kupione) więc to nie to może te kostki co założyłem stykają się z podświetleniem panelu klimy? wtedy by się tak działo?! HELP!!!!! |
|
|
|
 |
josie

|
Wysłany: 12-11-2006, 11:00
|
|
|
Chudy23 napisał/a: | kurna troche się znam na elektryce samochodowej przy tym bezpieczniku wszystko jest ok wygląda jak orginał może przepiąć radio na zapalniczkę tak jej nie używam ( radio nowe w piątek kupione) więc to nie to może te kostki co założyłem stykają się z podświetleniem panelu klimy? wtedy by się tak działo?! |
A spróbuj uruchomić radio "na zewnątrz". Kostkę prowizorycznie zaizoluj taśmą i zobacz czy działa. |
|
|
|
 |
Jurop [Usunięty]
|
Wysłany: 12-11-2006, 11:04
|
|
|
TO jest wina jakiejś wiązki ja też miałem ten sam problem po tym jak mi radio ukradli i zakładałem nowe to też mi cały panel od nawiewu i konsola nie świeciły a to wszytko przez tą mnogośc kabli które idą za radiem musiałem któreś naruszyć i gdzieś robiło się jakieś zwarcie ale teraz już jest oki jak je tam wszystkie ładnie poukładałem i radio wsuwam bardzo delikatnie |
|
|
|
 |
Chudy23 [Usunięty]
|
Wysłany: 12-11-2006, 13:30
|
|
|
Rozwiązałem ten problem!!! Radio ma inną (psełdo) mase która jest powiązana z
tym bezpiecznikiem od poświetlenia dechy. Sposób masa z zapalniczki i wszystko jest oki dzisiaj do tego doszedłem i jest oki sprzęcik gra ta masa to jest: ( zielony kabelek z radia) to fałszywa masa przeciągnięta z lewego oświetleni chyba taki błąd fabryczny suzu ma to samo . |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24319 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 14-11-2006, 13:23
|
|
|
w Mitsu często wywala 2 bezpieczniki: radio i saloon, bo jeden z kabelków od saloon bierze się do ściemniania radia przy włączeniu świateł i w przypadku złego podłączenia palą się oba
co do ciągnięcia kabla - ja przeciągnąłem go od aku przez gumę od linki gazu (przecinając gumę i potem zalepiając silikonem), ale ciągnąłem tylko do radia; jednak nie ma problemu z pociągnięciem dalej - wystarczy zdjąć plastiki na progach i ciągnąć kabel - w Galancie pod tylknymi fotelami są nawet specjalne plastikowe maskownice z wyprofilowanymi dziurami pod różne przewody, można elegancko ciągnąć aż do bagażnika |
|
|
|
 |
Browar [Usunięty]
|
Wysłany: 02-04-2007, 11:48
|
|
|
Wracajac do tematu - lewa strona auta ciagniesz zasilanie plus i najlepiej minus tez jezeli zalezy ci na fachowej instalacji(jakośc brzmienia,brak problemów z pulsujacym wyswietlaczem w radiu i cichym pierdzeniem w głosnikach w zaleznosci od obrotów silnika).Natomiast prawa strona auta ciagniesz sygnał(chiche), tak sie ogólnie przyjeło.Kable od glosnikow to analgicznie do glosników prawy kabel do prawego glosnika i vicerversalka
pozdrawiam i powdzonka
bwr |
|
|
|
 |
pawcio777 [Usunięty]
|
Wysłany: 02-04-2007, 12:59
|
|
|
Ja pociagnalem plus oczywiscie od aku do radia a mase sobie zrobilem tzn gdzies w niewidocznym miejscu wkrecilem wkreta z kablem oczywiscie podczyscilem miejsce zeby masowalo a pozniej ciagnalem kable tj chinche i plusa srodkiem auta tzn najpierw pod plastikami od tunelu srodkowego (wykrecilem schowek/podlokietnik i tam sie wladowalem pod wykladzine - podnislem siedzisko tylnie i tam mi wyszly kabelki i juz mialem kable w bagazniku a mase do wzmacniacza wzialem z zamka bagaznika ! i wszystko chodzi tak jak powinno.
P.s. to juz jest drugi colt w ktorym tak zrobilem ! |
|
|
|
 |
|