[Cari 1.9DI-D] Problem z dwumasą :( |
Autor |
Wiadomość |
mocuk
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.9 DiD 2000 rok
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 10-05-2011, 22:58 [Cari 1.9DI-D] Problem z dwumasą :(
|
|
|
Witam,
Ostatnio jak jechałem z Jasła do Krakowa po przejechaniu jakiś 100 km nagle silnik zaczął terkotać zwłaszcza przy dodawaniu gazu, a przy postoju na luzie raz było słychać ten terkot a raz nie. Sprzęgło zaczęło drgać a przy powolnym jego spuszczaniu nie chodziło gładko. Do tego po dalszej jeździe coraz ciężej zaczęły wchodzić biegi. Dodam że lewarek nie drgał (był spokojny jak zawsze). Wydaje mi się tak jak w temacie że jest to problem z dwumasą (i czy przy wymianie dwumasy konieczna jest wymiana kompletu sprzęgła). Jakie są wasze sugestie? I jeśli to faktycznie dwumasa to:
1. czy opłaca się regeneracja?
2. kupno ewentualnie używki np. http://allegro.pl/space-s...1559098489.html (na stronie intercars pisze że dwumasa od tego modelu pasuje do mojego) następnie ocenie jej faktycznego stanu i przydatności przez mechanika i decyzji czy montujemy czy zwracamy sprzedawcy. Zauważę że tu sprzedawca podaje przebieg 87 tys km więc na takiej dwumasie teoretycznie można jeszcze zrobić przynajmniej 60 tys przy prawidłowym użytkowaniu.
3. czy kupować nową (wiem że każdy powie lepiej nową ale to rozwiązanie wolałbym jako ostateczność): ewentualnie prosiłbym o jakies namiary gdzie kupić żeby było w miarę tanio.
P.S.
Jakieś 2 tygodnie temu wymieniałem turbo i zawór EGR nie wiem czy to może mieć związek
Z góry dziękuję za pomoc |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 10-05-2011, 23:05
|
|
|
A może poszukaj zamiennika w postaci klasycznego sprzęgła. Są takie produkowane do wielu aut z dwumasą i z powodzeniem się sprawdzają. Za komplet z kołem powinno wyjść poniżej 2tys zł, chyba Lucas takie robi. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 10-05-2011, 23:13
|
|
|
500zł kosztuje regeneracja dwumasy, nowa dwumasa jest strasznie droga, pozostaje szukanie dobrej używki, regeneracja, bądź zastąpienie sztywnym kołem. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
mocuk
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 10-05-2011, 23:26
|
|
|
patrzyłem na strone valeo ale do mojego modelu nie robią przeróbki, co do tego lukasa to tez póki co nie mogę znaleźć. Ale teraz pytanie czy po takiej przeróbce nie będą większe wibracje które mogą spowodować jakieś uszkodzenia? ( w końcu dwumasa jest po to żeby ograniczać te drgania), a jeśli chodzi o regeneracje to patrzyłem na inne fora i są bardzo podzielone opinie czy warto (czy takie koło będzie na tyle trwałe). Dodam jeszcze, że auto chce żeby mi posłużyło jeszcze z 3- max 4 lata (czyli myśle że 60 tys - 70 tys km) i będę sprzedawał.
Póki co najbardziej skłaniam się ku regeneracji bądź kupnie używki w dobrym stanie. Ale jeszcze nie podejmuje konkretnych kroków bo auto nie jest mi aż tak niezbędne.
Oczywiście jeśli przeróbka dwumasy nie będzie niosła ze sobą negatywnych skutków i będzie tańsza niż kupno nowego zestawu to bym mógł tez taką możliwość rozważyć. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 10-05-2011, 23:33
|
|
|
Używka to zawsze loteria, nigdy nie wiesz jak auto było traktowane przez właściciela i ile faktycznie przejechało ale może zbyt pesymistycznie do tego podchodzę. Moim zdaniem najlepsza będzie regeneracja lub zastąpienie sztywnym, jeśli takie znajdziesz do tego silnika. |
|
|
|
 |
mocuk
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 10-05-2011, 23:38
|
|
|
ok czyli myśleć nad regeneracją, a wracając do używki to mechanik po oględzinach takiego zestawu nie może stwierdzić w jakim stanie ono jest i powiedzmy w dużym zaokrągleniu ile posłuży?
Co myslicie o tej firmie "Sprzęgło - Service" z Poznania jeżeli chodzi o regeneracje? ktoś coś o niej słyszał a może macie lepsze sprawdzone firmy? |
|
|
|
 |
Student
Mitsumaniak
Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Pomógł: 44 razy Dołączył: 24 Cze 2005 Posty: 2986 Skąd: Marki
|
Wysłany: 11-05-2011, 07:49
|
|
|
Kup nowe, powinno wyjść ok. 1700zł.
Bedziesz jeździł i jeździł, kupisz stare lub zrobisz regenerację to się rozwali po 30tyś. i znowu będziesz płacił.
Znalazłem za ok. 1400zł. czyli regeneracja połowa ceny, nie opłaca się robić.
http://www.swistak.pl/a13...i-Volvo-DI.html |
_________________ Avensis 1.8 T27 11r. 147KM Premium |
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Pomógł: 70 razy Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 7348 Skąd: Warszawa-Wawer
|
|
|
|
 |
gulgulq
moderator Służbowo. Na statek.

Auto: i30
Pomógł: 27 razy Dołączył: 16 Kwi 2006 Posty: 6448 Skąd: Rzeszów/Ropczyce
|
Wysłany: 11-05-2011, 07:59
|
|
|
kiedyś tam pytałem jakiś duży sklep
komplet: sprzęgło, dwumas, wysprzęglik, łożysko - wszystko LUK - coś koło 2.3 tyś zł
teraz w Mielcu mam fajną firmę która regeneruje mi sprzęgła do ciężarowych Merców i na ok. 15 kompletów nigdy reklamacji nie było, jak coś u mnie będzie to raczej zlecę do nich regenerację mojego sprzęgiełka |
_________________ wspieramrozwoj.pl
sprawdzpodatki.pl
naszhandel.pl
kupujepolskieprodukty.pl |
|
|
|
 |
mocuk
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 11-05-2011, 10:36
|
|
|
Dodam jeszcze raz że nie ma konieczności zeby taki zestaw mi służył na wiele lat, tak jak pisałem chce żeby było trwałe na 3-4 lata jak kupie nowy zestaw to dwumasa 1400, komplet sprzęgła troche ponad 500 zł do tego robocizna około 400 zł. Jeszcze jak by coś wyszło po drodzę że jakieś pierdoły trzeba wymienić to dodatkowy koszt i wychodzi jak nic 2500 zł. troche dużo. A tak zregenerowałbym dwumasę powiedzmy 500-700 zł plus nowy komplet sprzęgła 500 zł plus robocizna ewentualne inne wymiany i wychodzi 1600-1800. Robocizne może uda mi się u znajomego kolegi żeby wziął 200 zł |
|
|
|
 |
Student
Mitsumaniak
Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Pomógł: 44 razy Dołączył: 24 Cze 2005 Posty: 2986 Skąd: Marki
|
Wysłany: 11-05-2011, 13:01
|
|
|
Marna oszczędność.
Jak chcesz oszczędzać a potrafisz trzymać klucze zrób sam z kolega. |
_________________ Avensis 1.8 T27 11r. 147KM Premium |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 11-05-2011, 18:53
|
|
|
mocuk, technologicznie ze względu na to, że wysprzęglik jest zabudowany wewnątrz skrzyni, przy demontazu jej powinno sie wymienic tez wysprzęgli, gdyż jest on zintegrowany z lozyskiem oporowym - dolicz kilka stówek. Student napisał/a: | Jak chcesz oszczędzać a potrafisz trzymać klucze zrób sam z kolega. | Dobry pomysł, tylko jak nigdy wczesniej nie montowali takiego sprzegła to beda demontowac i montowac skrzynie kilka razy az im to bokiem wyjdzie dopóki nie dowiedzą sie w czym tkwi bład w sztuce. Znam takich co 7 razy w ciągu dnia wyrzucili i wrzucili skrzynie zanim sie dowiedzieli w czym jest rzecz. |
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
 |
|
|
|
 |
mocuk
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 12-05-2011, 10:07
|
|
|
dobra ostateczną decyzję podejmę po oględzinach mechanika, może jest coś do uratowania. A wracając do tego wysprzęglika to jeżeli jest do wymiany to:
1. o co chodzi z tym zestawem naprawczym wysprzęglika (tzn. że nie musze kupować nowego tylko taki zestaw i już?) i zawsze go można zastosować? |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 12-05-2011, 19:51
|
|
|
W DID'zie nie ma czegos takiego jak zestaw naprawczy wysprzęglika. |
 |
|
|
|
 |
mocuk
Nowy Forumowicz
|
|