Climatronica ciąg dalszy |
Autor |
Wiadomość |
liczner18
Forumowicz
Auto: Sigma/Diamante 6G72 DOHC
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 14-05-2011, 21:14 Climatronica ciąg dalszy
|
|
|
witammm.. kieeeedys dawno temu zamiescilem temat z zapytaniem czy da sie wymienic klime manualna na climatronica w galancie E54A.....Spotkałem sie krytyką tego pomysłu nwet na forum , ale ostatnio nawinela mi sie okazja kupic auta na chodzie na smieszne pieniadze wlasnie z climatronicem... Tak naprawde kupilem auto po to by sobie skrzynie biegów przekrecic do mojego ale z racji tego ze jest w nim tez climatronic postanowiłem zaadaptowac i ten umilajacy jazde układ ...postaram sie troche wyjasnic na czym polega przemiana....
ogolnie galant to auto wymyslone przez skosnookich mozgowcow , wiec jesli chodzi o instalacje elektryczna jest dosyć prosta robota ale po kolei....
zaczynamy od zdjecia deski rozdzielczej...wbrew pozorom godzina roboty i deska jest zdjeta..
Uploaded with ImageShack.us
musimy miec zdjete deski w obu autach....
jesli chodzi o różnice w ukladzie climatronica i manualnej climy to nagrzewnica jest niestety inna bowiem w tej z manualnej climy nie ma mocowania jednego silniczka ktory steruje nastawami nawiewów(nogi szyba twarz itd)
musimy tez wyciagnac wiazke od climatronica, ponieważ sa troche inne na zdjeciu wiazka z manualnej climy (ta od climatronica juz zalozylem)
Uploaded with ImageShack.us
niestety jeszcze nie ukonczylem przekladki mam nadzieje ze jutro sie uda, dodam ze nie jest to duzo roboty , dzisiaj zeszlo mi sie ze 3 godziny a juz jestem w polowie roboty ..
jutro dam znac czy działa czy nie...pozdrawiam niedowiarków |
|
|
|
 |
Wszyc
Mitsumaniak

Auto: ------>
Pomógł: 31 razy Dołączył: 01 Mar 2009 Posty: 4156 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 14-05-2011, 22:35
|
|
|
luz brachu tutaj większość boi się elektryki mi trąbili o elektryce po swapie że masakra jak na razie wyszło że 7 kabli przelutować boją się prądu jak ognia powodzenia z robotą na pewno dasz rade potem tylko będę miał trochę pytań bo też to robić będę chciał tylko że ja w ogóle klimy nie mam będę miał pytanie w postaci czy kompletować części czy nie opłaca się i lepiej mieć całego dawce
I pytanie o boczne nawiewy jak je bezpiecznie zdjąć bo pod nimi są śruby od deski u mnie mocno siedzą i trochę cykam się że pójdą w drzazgi heh |
_________________ Mitsubishi Galant E57A '93
Mitsubishi Galant E54A '93 sprzedany
Mitsubishi Galant E88A '93
Mitsubishi Eclipse D22A '92
Honda CB500 PC32 '97
By mjsystem;
papamitsu napisał/a:
Miejsce raczej dowolne ale standard lokalowy niech bedzie na poziomie dobrego Gala
mjsystem: Czyli dookoła rdza. |
|
|
|
 |
szpala85
Mitsumaniak
Auto: dwie skarbonki
Pomógł: 23 razy Dołączył: 09 Sie 2006 Posty: 2156 Skąd: Jelenia Góra
|
Wysłany: 15-05-2011, 12:27
|
|
|
liczner18, no właśnie wyluzuj
nie pisałeś wtedy że będziesz miał całego dawcę na podwórku ,a to zmienia postać rzeczy ... czyż nie
a teraz zdradź nam za ile kupiłeś tego dawcę ... i czy to też V6 ? |
|
|
|
 |
liczner18
Forumowicz
|
Wysłany: 15-05-2011, 19:21
|
|
|
co do bocznych nawiewów to sa na spinki musisz podwadzic z kazdej strony po kawałku wyjdzie, u mnie nic nie peklo ... kupilem calego galanta V6 na chodzie za 1300zł |
|
|
|
 |
weksel
Forumowicz
Auto: Galant 2.0TD
|
Wysłany: 16-05-2011, 22:21
|
|
|
Wszyc, też się zastanawiam nad dołożeniem sobie klimy bo nie mam, u mnie we wro mam takiego gościa z częściami i za 400zł oferuje niby całą kompletną instalację (jest na allegro).
Ale w naszym przypadku te 400zł to nie wszystko;/// pomyśl o nowym alternatorze i pompie wspomagania, bo zapewne tak jak ja masz je jeszcze na wąskim pasku klinowym i tu następne koszta |
|
|
|
 |
Wszyc
Mitsumaniak

Auto: ------>
Pomógł: 31 razy Dołączył: 01 Mar 2009 Posty: 4156 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 16-05-2011, 23:28
|
|
|
mam na szerokim pasku alternator weksel Nie mam diesla już pod maską mam E57A z 4G63 2.0 DOHC pod maską (więcej w temacie Nasze Miśki/Reaktywacja Galanta )
Ja liczę że od paru znajomych którzy wywalili climatronik w celu redukcji wagi pojazdu skompletuje części a potem jeszcze mam zamiar polować na części których mi brakuje ale to późniejsze plany będę później miał wiele pytań do kolegi liczner18 jak skończy a ja zacznę kiedyś walczyć z klimą |
_________________ Mitsubishi Galant E57A '93
Mitsubishi Galant E54A '93 sprzedany
Mitsubishi Galant E88A '93
Mitsubishi Eclipse D22A '92
Honda CB500 PC32 '97
By mjsystem;
papamitsu napisał/a:
Miejsce raczej dowolne ale standard lokalowy niech bedzie na poziomie dobrego Gala
mjsystem: Czyli dookoła rdza. |
Ostatnio zmieniony przez Wszyc 16-05-2011, 23:32, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
liczner18
Forumowicz
|
Wysłany: 16-05-2011, 23:31
|
|
|
witam.... akcja przekladki z manuala na climatronic juz zakończona, hehe oczywiście sukcesem ......ale napotkałem wiele problewów.... nagrzewnica sie różni, trzeba wymienic jeden czujnik w parowniku jest w samej chlodnicy ukryty(oczywiscie chlodnicy parownika).... cała sprawa zajęła mi dwa dni pracy nie powiem ze bez nrwów (zwłaszcza przy sciaganiu przewodów z nagrzewnicy) ale jestem z siebie zadowolony....... przyznam że jak sciagnalem deskew swoim samochodzie to troszke zwatpiłem od ilosci kabelków ktore tak sie przewijają, ale wszystko jest mniej wiecej intuicyjnie poprzeplatane i poprzykrecane...... pozdrawiam |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
Auto: CLS 450
Pomógł: 282 razy Dołączył: 14 Lip 2008 Posty: 14375 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 26-05-2011, 09:19
|
|
|
szpala85 napisał/a: | nie pisałeś wtedy że będziesz miał całego dawcę na podwórku ,a to zmienia postać rzeczy ... czyż nie |
Dokładnie. Nikt nie pisał, że nie da się zrobić tylko że będą to duże koszty. Ale jak masz całego dawcę to w czym problem. Sam wiesz, że sporo gratów musiałeś przełożyć, więc pomyśl ile byś musiał za to zapłacić gdybyś miał kupić każdą część...
Gratulacje z udanego przeszczepu |
|
|
|
 |
|