Przesunięty przez: Hubeeert 02-10-2006, 20:46 |
Problem z klapą i zamkiem klapy |
Autor |
Wiadomość |
crazyarab [Usunięty]
|
Wysłany: 02-10-2006, 20:27 Problem z klapą i zamkiem klapy
|
|
|
Witam!
Mam problem z otwarciem tylnej klapy samochodu mitsubishi carisma (sedan w orginalnym gazie). Mechanik powiedział że jakaś linka zamka wysuneła się z mocowania i przez to nie można otworzyć auta. Chciałbym jednak otworzyć klape nie powodując dużych szkód. Przez butele z gazem nie mam dostępu do bagażnika z wnętrza samochodu. Klapy nie można otworzć także żadną wajchą od środka, gdyż chyba jej po prostu nie ma.
Czy jest jakiś sposób na otwarcie go bezinwazyjnie? Proszę Was o pomoc! |
Ostatnio zmieniony przez Chooper 15-11-2006, 05:12, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 02-10-2006, 20:59
|
|
|
a kreciles kluczykiem w zamku z tylu??
musi byc ustawiony | pionowo wtedy bedzie otwarte i probowac otworzyc, tam nie ma raczej co sie zesunac ani nic, jedynie moglo sie cos polamac, a zreszta ide do auta zobacze i zaraz napisze |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
crazyarab [Usunięty]
|
Wysłany: 02-10-2006, 21:26
|
|
|
Klucz wkładam w pozycji -. Chcąc otworzyć zamek przekręcam w lewo <-. Klucz zatrzymuje się mi w pozycji / lub takiej \. |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 02-10-2006, 21:33
|
|
|
/ ta pozycja - zamkniete
\ ta pozycja - otwarte |
|
|
|
 |
crazyarab [Usunięty]
|
Wysłany: 02-10-2006, 21:48
|
|
|
Obrót w lewo z pozycji - powoduje "pstryknięcie". Klucz zatrzymuję się najczęściej w pozycji / i za żadne skarby nie chce iść dalej w lewo (nie da się wtedy też wyciągnąć kluczyka), natomiast jeśli przejdzie dalej to od / do \ lata luzem (bez najmiejszych oporów). Przy czym w tej pozycji \ też nie można go wyciągnąć.
Wcześniej zamek chodził bez problemów.
PS. Jeżeli włoże klucz w zamek w pozycji | i przekręce go w lewo do pozycji \ to po powrocie do | zamek się nie otwiera.
Dodam też, że nie mam centralnego zamka w samochodzie - tak mi się przynajmiej wydaje, może nie działać. Auto mam 3 dni z podróżą. Czy jeśli bym go miał zmienia to w jakiś sposób sytuację? Chodzi mi o to czy byłaby możliwość otwarcia klapy w wnętrza samochodu? |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

|
Wysłany: 02-10-2006, 22:14
|
|
|
nie ma mozliwosci otwarcia klapy z wew. auta ale centralny zamek moze np nie otwierac zamka w klapie, napisalem ci na pw wiadomosc - inaczej przykro mi ale ci nie pomoge |
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
2chol [Usunięty]
|
Wysłany: 12-11-2006, 22:01
|
|
|
mam taki problem ze jak otwieram z przednich drzwi zamki to wszystkie 4 drzwi sie otwierają ale klapa nie i musze osobno z klucza co to może być?? |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 12-11-2006, 22:34
|
|
|
moze byc zamknieta kluczykiem, temat walkowany kilkakrotnie, poszukaj
edit: nawet w tym temacie |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

|
Wysłany: 12-11-2006, 22:57
|
|
|
ooo a ja zapomnialem opisac ze u crazyarab ofkoz po moich wskazowkach klapa zostala otwarta, musialem go troche pomaglowac o dowod rejestracyjny (bezpieczenstwa nigdy za wiele) no ale dalismy rade, jakcos to tym ktorych znam moge sposob podeslac na pw, a tym ktorzy czytaja ten temat i maja problem z otwarciem a ich nie znam, niech przygotuja skan dowodu rejestracyjnego pojazdu i osoby na ktora jest auto |
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
|
|
|
 |
2chol [Usunięty]
|
Wysłany: 13-11-2006, 22:20
|
|
|
ja wiem ze wałkowane ale czemu mi sie od strony dzwi przednich nie otwiera klapa jak przekrece kluczyk |
|
|
|
 |
arekp
Mitsumaniak

Auto: inny
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 21 razy Dołączył: 16 Maj 2005 Posty: 2784 Skąd: jestem z miasta
|
Wysłany: 13-11-2006, 22:55
|
|
|
2chol napisał/a: | ja wiem ze wałkowane ale czemu mi sie od strony dzwi przednich nie otwiera klapa jak przekrece kluczyk |
Po pierwsze skoro wiesz, ze walkowane to czemu nie czytasz uwaznie? Mysle ze Twoj problem znalazl juz rozwiazanie na forum.
Jesli przecwiczyles na prawde wszystko co bylo na forum to mozemy sie spotkac - widze, ze jestes ze Szczecina - i zobaczymy na zywo co dolega Twojej Cari Odezwij sie na PW lub GG i sie jakos umowimy. |
_________________ odszkodowania.pl serwis z bezpłatną wiedzą i poradami w zakresie samodzielnego uzyskania odszkodowania |
|
|
|
 |
lesnic [Usunięty]
|
Wysłany: 19-11-2006, 19:42
|
|
|
Witam, u mnie centralny w klapie nie zamykał zamka. Wyciągnąłem gumowy pancerz przewodów wchodzących do klapy i znalazłem dwa przerwane. Jeden niebieski w ciapki- od siłownika- po zalutowaniu centralny chodzi OK. Drugi przerwany miał kolor zielony. W odbiornikach w klapie nie znalazłem do czego jest podłączony. Nie wicecie od czego mógł być? |
|
|
|
 |
revolion [Usunięty]
|
Wysłany: 26-11-2007, 22:00
|
|
|
Witam!
Mam problem z zamknięciem tylnej klapy w HB (dodam, że mam centralny zamek).
Gdy zamykam samochód za pomocą zamka drzwi kierowcy, zamykają mi się wszystkie zamki za wyjątkiem zamka klapy. Gdy chcę zamknąć ten zamek bezpośrednio nie mogę przekręcić kluczyka (tu w prawo – po prostu nie da się) na centralne zamknięcie / , ani w tryb ryglowania - . Mogę natomiast otworzyć samochód, tu \ . Co się mogło stać i jak to naprawić?
Proszę o szybką odpowiedz i pozdrawiam. |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 26-11-2007, 22:27
|
|
|
szlak trafił zamek albo siłownik - porozbieraj i zaobserwuj co się tam dziej przy zamykaniu/otwieraniu |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

|
Wysłany: 26-11-2007, 22:36
|
|
|
zesunelo sie ciegno miedzy zamkiem a silownikiem od centralnego i sie blokuje, przynajmniej tak bylo u mnie |
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
|
|
|
 |
|