|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
ABS |
Autor |
Wiadomość |
Nachbar [Usunięty]
|
Wysłany: 11-11-2006, 16:58 ABS
|
|
|
Witam,
W dniu dzisiejszym zdejmowałem tylny zderzak aby go wypchnąć.... i sciagnąłem przy okazji lewe tylne koło (aby było łatwiej). Po złożeniu wszystkiego i zamontowaniu koła non stop swici się kontrolka ABSu
Co to może być - nie sprawdzałem jeszcze bezpieczników bo juz się ciemno zrobiło - przeciez nic z klockami ani czujnikiem absu nie roiłem. Zdjąłem koło - poleżało sobie 2 godz. i potem je założyłem .....
Co to może być i co sprawdzić???? |
|
|
|
 |
Chi-Man [Usunięty]
|
Wysłany: 12-11-2006, 16:48
|
|
|
Cóż jeśli nie przyłożyłeś czymś czujnikowi, możliwość jest tylko jedna tj. uszkodzona instalacja. Przewód od czujnika jest albo zerwany albo "masuje" czyli ma uszkodzona izolację - najprawdopodobniej w miejscu, w którym przechodzi przez metalową osłonę tarczy hamulcowej. Zabrudzenie czujnika tudzież grzebienia raczej nie wchodzi w grę gdyż w Sigmie jest on wewnątrz tarczobębna.
Pozdrawiam. |
Ostatnio zmieniony przez Chi-Man 17-11-2006, 04:39, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Nachbar [Usunięty]
|
Wysłany: 12-11-2006, 17:23
|
|
|
NIe przywaliłem niczym ale.....
czy przypadkiem komputer od ABSu nie sziedzi sobie spokojnie w tylnym boczku pod szybą (kombi).... Musiałem do ściągnięcia zdeżaka zdemontować boczki i możliwe, że jak odkręcałem zderzak wypieła się jakaś kostka z kompa i tak się właśnie objawia. Jak tylko znajdę jutro czas to od razu sprawdzę czy przypadkiem tam nie tkwi diabełek |
|
|
|
 |
Chi-Man [Usunięty]
|
Wysłany: 12-11-2006, 23:58
|
|
|
Faktycznie komputer od ABS -u siedzi sobie pod lewym boczkiem w bagażniku. Być może odkręcając boczne mocowania zderzaka, obruszyłeś którąś z wtyczek...
pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Nachbar [Usunięty]
|
Wysłany: 13-11-2006, 20:08
|
|
|
i po sprawie - naprawiło się - znaczy juz nie świci się kontrolka non stop. I wcale nie wyciągnąłem żarówki. Dzisiaj jak co dzień duzo jeździłem po wawie aż w końcu znalazłem sie w łomiankach na polnej drodze z bardzo duzymi kałuzami. i tak sobie jadę ok, 5 km/h i w.... się w taka że do progów siągała - zadymiło sie z kółek - szybkie chłodzenie hamulców i się kontrolka wyłaczyła..... Teraz świeci się wyłacznie jak zapalam samochód i się od razu wyłacza (gaśnie)...... |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 13-11-2006, 20:21
|
|
|
Pewnie jakies błoto gdzieś tam było na grzebieniu albo na sensorze i przeszkadzało a woda zalała, wypłukała - ciekawe czy jak obeschnie to będzie ok i czy ABS na pewno działa na wszystkich kołach. |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
|
|