[Cari 1.6] climatronic |
Autor |
Wiadomość |
_mitsumaniak_
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.6 4G92 90KM
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 24-05-2011, 14:25 [Cari 1.6] climatronic
|
|
|
witam..
to nie jest mój pierwszy post na forum ale niestety zapomniałem danych do logowania mojego konta i je zablokowałem
a mam taki mały problem związany z klimatyzacją. otóż ostatnio ją nabijałem bo według mnie słabo chłodziła.. a po nabiciu efekt jest ten sam. chłodzi ale nie tak jak powinna. filtr kabinowy czyszczony był wczoraj.. czytając inne tematy piszecie że temperatura powietrza z nawiewów spada do około 6-8 stopni.. dla mnie to kosmos bo u mnie na pewno takiej nie ma. w tej chwili pisząc już szykuję sobie termometr żeby to sprawdzić. a potem gdzie szukać przyczyny?
pozdrawiam |
|
|
|
 |
tom17
Forumowicz

Auto: Colt CJ0 1.3 / Bora 1.9TDI
Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Gru 2009 Posty: 115 Skąd: łódzkie
|
Wysłany: 24-05-2011, 23:15
|
|
|
generalnie masz dwie opcje. nieprawidłowości w pracy układu klimatyzacji (musisz sprawdzić jakie masz ciśnienia podczas pracy) lub nieprawidłowości w sterowaniu climatronika ( musisz odczytać kody błędów). dziwne że nie sprawdzili co się dzieje z klimatyzacją jak byłeś nabijać czynnik (chyba że byłeś w miejscu gdzie tylko potrafią nabić czynnik) |
|
|
|
 |
_mitsumaniak_
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.6 4G92 90KM
|
Wysłany: 25-05-2011, 07:14
|
|
|
oczywiście zlecenie było tylko na nabicie.. a jak to mechaniki jak im się palcem nie pokaże i nie powie to sami się nie domyślą.. teraz muszę jechać do jakiegoś innego "znachora". dziękuję za odpowiedź |
|
|
|
 |
tom17
Forumowicz

Auto: Colt CJ0 1.3 / Bora 1.9TDI
Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Gru 2009 Posty: 115 Skąd: łódzkie
|
Wysłany: 25-05-2011, 10:19
|
|
|
sprawdzenie ciśnienia pracy układu po nabiciu to jest standardowa procedura. chyba że mechanik nie dotarł do rozdziału w instrukcji maszyny który mówi o sprawdzaniu ciśnień |
|
|
|
 |
wichura1
moderator mitsumaniak download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Pomógł: 105 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 3021 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 31-05-2011, 23:32
|
|
|
U mnie w klimatroniku było niby wszytko OK, a chłodzenie włączało się dopiero po 5-10 minutach. W końcu okazało się, że to przekaźnik miał nadpalony styk, po przeczyszczeniu papierkiem ściernym problem zniknął i już od roku jest OK! |
_________________ Mitsumaniaku !!! Tutaj Download (u góry strony). |
|
|
|
 |
ttomek551
Forumowicz
Auto: Carisma 1.6 '98
|
Wysłany: 30-05-2012, 23:21
|
|
|
Witajcie,
posiadam klimę manualną, ale wydaje mi się, że niezbyt dobrze chłodzi, chyba, że to kwestia czarnego lakieru i w efekcie auto jest bardzo nagrzane i przez to klimatyzacja nie jest aż tak odczuwalna.. Jednak moje pytanie jest takie, czy można jakoś sprawdzić ciśnienie w układzie, czy trzeba jechać do speców od klimy? Ewentualnie co jeszcze może być przyczyną, lub jak dokładnie sprawdzić temperaturę z nawiewów? Konkretnie ciekawi mnie czy boczne nawiewy mają być zamknięte, czy otwarte, czy obieg powietrza na pewno musi być zamknięty, oraz o co chodzi z tym 1000 obr/min (w manualu tak wyczytałem) - muszę trzymaćobroty na 1000 przez 20 minut? |
|
|
|
 |
remi
Forumowicz
Auto: Lancer VIII 1,8 Pb
Pomógł: 34 razy Dołączył: 28 Wrz 2010 Posty: 810 Skąd: wałbrzych
|
Wysłany: 31-05-2012, 22:21
|
|
|
http://forum.mitsumaniaki...er=asc&start=60
poczytaj tutaj, użytkownik kuken opisuje i daje zdjęcia co zmienić.
Co do ciśnienia w układzie - niestety tylko serwis klimatyzacji.
Najlepiej zacznij od tego czujnika. U mnie pomogło a miałem 12 stopni z nawiewów środkowych przy zamkniętych bocznych nawiewach (termometr standardowy z kabelkiem za kilkanaście złotych) a temp. na zewnątrz to nie wiem, ale można ją określić jako upalnie i słonecznie. Teraz przy podobnych warunkach jest około 8 stopni (tyle chciałem), pewnie mógłbym osiągnąć mniej. |
|
|
|
 |
|