Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Swap silnika 1.3->1.6
Autor Wiadomość
majki
[Usunięty]

Wysłany: 17-11-2005, 19:38   Swap silnika 1.3->1.6

Witam,

Mam Colta z 98roku, niestety z silnikiem 1.3 (75KM, przebieg 100.000). Troche brakuje mi mocy, a ostatnio znalazlem Colta z poprzedniego modelu z silnikiem 1.6 (113KM). Colt jest stukniety w podluznice, jednak silnik jest ok. Teraz pytanie jest takie:
Czy majac do dyspozycji tego colta, nie bedzie problemu ze swapem silnika? Nie jestem mechanikiem, wiec nie wiem ile czesci musialbym wymienic, czy jest to wykonalne bez wiekszego problemu i czy warto. Starszy model, ale wszystkie czesci, ktore w nim sa moglbym bez problemu wymontowac i zamontowac do mojego.
Ktos sie orientuje? Tylko prosze nie pisac 'wydaje mi sie, ze tak'... nie bede topil pieniazkow jesli to ma sie udac na 90% :)

Dzieki !

M.

deenbe
[Usunięty]

Wysłany: 17-11-2005, 19:52   

silnik odwrocony, da sie zrobic ale bedzie rzezba...

lepiej poszukac silnika od 1.6 90KM lub 100KM

majki
[Usunięty]

Wysłany: 17-11-2005, 20:09   

No wlasnie tego sie obawialem, ze bedzie rzezba. W takim wypadku nie oplaca sie kombinowac. Dzieki za odpowiedz.

W takim wypadku moze nie zakladajac nowego watku dopytam - jak najrozsadniej podniesc moc tego Misia? Swap na 1.6 z tego samego modelu ? Niewiele chyba da...

piotras 
Forumowicz

Auto: Nissan Pathfinder LE 2,5 dCi
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 17-11-2005, 21:14   

Ja bym sie zastanowił jednak nad swapem 1,6 od tego modelu i pokombinował jak uzyskać te 113 KM z poprzedniego modelu bo generalnie silnik ten sam tylko odwrócony (może to tylko kwestia przełożenia komputera). Najlepiej jakby sie Jacek wypowiedział czym dokładnie sie różnią te silniki (moze w capsie posprawdzać osprzet i całą reszte)

Nissan Pathfinder 2,5 dCi po lekkim sofcie 210,8 KM - 467,4 Nm

majki
[Usunięty]

Wysłany: 18-11-2005, 09:34   

W takim wypadku poczekam na wypowiedz Jacka.. JA tam mojego Miska lubie, serce ma zdrowe, tylko za malo krwi pompuje :)

M.

cimon102
[Usunięty]

Wysłany: 18-11-2005, 12:31   

wiec 1.3T i po sprawie :wink:

Jackie 
Mitsumaniak
Dealer Mitsumaniak

Auto: Eclipse Cross PHEV
Wysłany: 18-11-2005, 19:42   

Hmmm, muszę Was zmartwić...Otóż CAPS generalnie pokazuje ten sam obazek w obu przypadkach a osprzęt jest przez program traktowany jako odmienna część. Myślę, że bliżej będzie jak dorwę "ryciny" manuala ale na to przyjdzie mi poczekać, aż Wojtek wróci i powie gdzie szukać ;) Ze mnie mechanik jak ........trąba więc się w razie czego będę wspierał zdaniem fachowca ;)

Pozdrawiam

piotras 
Forumowicz

Auto: Nissan Pathfinder LE 2,5 dCi
Wysłany: 18-11-2005, 20:33   

No to czekamy ................ Szczerze mnie też ten temat ciekawi bo z chęcią bym odzyskał pare koników tanim kosztem

Nissan Pathfinder 2,5 dCi po lekkim sofcie 210,8 KM - 467,4 Nm

ziutoon
[Usunięty]

Wysłany: 14-11-2006, 15:22   

Widze że temat sie urwał...

A interesuje mnie podobny swap silnika z 1.3 na 1.6 dokładnie nie wiem czym sie róznią poszczególne wersje ( chodzi mi o rózne moce ) ale czesto mozna znalesc silnik 1.6 ktory jest identycznie zamontowany jak 1.3,

dla przykładu

link

moje pytanie jest takie co trzeba zmienic a co mozna zostawic ze starego silnika.

- skrzynia ? - raczej do wymiany
- komputer ? - też

co jeszcze?

moze cos mógłbym sobie przelożyc z 1.3

pozdrawiam

Odpowiedz do tematu