Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: akbi
22-11-2007, 15:11
Dziwny szum pomóżcie zanim nawali
Autor Wiadomość
nemo22
[Usunięty]

Wysłany: 14-11-2006, 15:57   Dziwny szum pomóżcie zanim nawali

Witam i proszę o pomoc
Coś dziwnie szumi w moim Lancerku a mianowicie szum jakby łożysko
podczas jazdy szum zaczyna być słyszalny przy prekości okolo 70km/h i tak do 110 na 4 i 5 biegu podczas normalnej jazdy i przyspieszania (przy obciążeniu) po puszczeniu gazu troche ucicha i przy ciśnięciu sprzęgła też jest niesłyszalny na postoju z wciśniętym sprzęgłem oraz puszczonym nie słychać go
Olej w skrzyni i silniku jest w normie
Czasami na wolnych obrotach mrugnie kontrolka oleju po dłuższej i sybszej jeździe tak kolo 130km/h ale po dodaniu lekko gazu tak na 1000 obr gaśnie i później sę już nie zapala
Dziwna rzecz nigdy się z czymś takim nie spotkałem co może być przyczyną
Z góry dziękuję za pomoc

KaWu 
Mitsumaniak
Karmine Red

Auto: Galant EA2W; Colt CJ1A; Lancer
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 14-11-2006, 16:04   

nemo22, najpierw sprawdz poziom oleju w skrzyni biegow.
No i przyjrzyj sie czy to nie dochodzi z okolicy sporzegla. Podejrzewam lozysko wlasnie tam.

nemo22
[Usunięty]

Wysłany: 14-11-2006, 16:18   

olej sprawdzałem wczoraj na warsztacie i jest ok bo wlaśnie też podejżewałem że nie mam oleju tylko jest właśnie kwestia że to się dzieje tylko przy takiej prędkości jak napisałem

wojmi1 
Mitsumaniak
lancer kombi i gal

Auto: lancer combi g37 i c12 galE32
Wysłany: 14-11-2006, 17:39   

A zalozyles zimowki ?? Bo kwestja szumu to duza abstrakcja.
Rozpedz auto do 90 wyluzuj i sluchaj wcisnij sprzeglo suchaj wrzuc piatke bez gazu i sluchaj.
podnies auto jedna strona do gory wrzuc bieg i suchaj jak chodzi sprawdz luzy na lozyskach sworzniach
I oczywiscie napisz

Tomis
[Usunięty]

Wysłany: 15-11-2006, 00:29   Re: Dziwny szum pomóżcie zanim nawali

Ja miałem u siebie taki problem.

Kupiłem lancerka z "szumem"
Przy około 60 km/h zaczynało szumieć z tyłu , myślę łożysko w tylnym kole.
Pojechałem na stację diag do znajomego, podłączyli do koła taką maszynę co rozpędza koło do około 200 km/h i nic cisza. Znajomy mowi że to opony.
Nie chciało mi się w to wierzyć , myślę sobie pewnie przy obciążeniu słychać na bank łożysko. Trochę się zmartwiłem że łożysko razem z piastą i koszt około 300 zł no ale cóż trzeba wymienić.
Miesiąc temu robiąc konserwację misia zamieniłem opony z tyłu na przód.
Po wyjeździe z warsztatu myślałem że zwariuję taki hałas.
Okazało się że opony do d... są miały nierówny bieżnik.
Po wymianie na zimówki nie mogę się nacieszyć jak przyjemnie słyszeć radio w misiu :) ))

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 15-11-2006, 21:01   

Pewnie wyząbkowane opony. Wielowahaczowe tylne zawieszenia mają tendencje do takiego ząbkowania opon. Jeśli to używki odkupione od kogoś to może właśnie poszły na sprzedaż właśńie przez wyząbkowanie, ale jeśli jeździsz na nich od początku to może tez tak poząbkowac opony gdy masz zrypane amorki lub luzy w zawieszeniu.

Tomis
[Usunięty]

Wysłany: 15-11-2006, 22:45   

saphire napisał/a:
Pewnie wyząbkowane opony. Wielowahaczowe tylne zawieszenia mają tendencje do takiego ząbkowania opon. Jeśli to używki odkupione od kogoś to może właśnie poszły na sprzedaż właśńie przez wyząbkowanie, ale jeśli jeździsz na nich od początku to może tez tak poząbkowac opony gdy masz zrypane amorki lub luzy w zawieszeniu.

Dokładnie tak to się nazywa wyząbkowane opony. I tak jak wspomniałeś Amortyzatorów prawie nie miałem :) Ale już jest ok Kayaby i nowe opony załatwiły sprawę.

Pozdrawiam

nemo22
[Usunięty]

Wysłany: 17-11-2006, 09:21   

OK przyczyną szumów mogą być opony ( w tym przypadku wykluczne sprawdzałem )

Ale kwestia jest tak że przy prędkości 90km/h szum jest w momencie trzymania gazu/przyspieszania (silnik pod obciążeniem) jak puszczę gaz troche ucicha a jak wysprzęgle lub dam na luz całkiem ucicha (dalej przy tej samej prędkości 90km/h)

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 17-11-2006, 12:44   

nemo22 napisał/a:
jak wysprzęgle lub dam na luz całkiem ucicha

Mogą być też popękane sprężyny w tarczy sprzęgłowej. Przy określonych prędkościach obrotowych silnika wpadają w drgania i dzwonią itp. A gdy wysprzęglisz to cichną.

wojmi1 
Mitsumaniak
lancer kombi i gal

Auto: lancer combi g37 i c12 galE32
Wysłany: 17-11-2006, 13:00   

lozysko docisku -rzadko albo lozysko walka sprzeglowego ---- tak czy siak obserwuj i nie panikuj niech sie usterka rozwinie

nemo22
[Usunięty]

Wysłany: 24-11-2006, 08:46   

Stawiacie na sprzeglo i jego osprzet no to jeszcze nie jest tak tragicznie poczekam az biegi bedą źle wchodzić

Wielkie dzieki jak sie w koncu wezme za to napewno napisze co bylo przyczyną
Narazie jezdze tak, dalszych wyjazdow niemam najwyzej mnie sciagna

Pozdrawiam i jeszcze raz wielki dzieki

Odpowiedz do tematu