|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Jaki filtr powietrza ? |
Autor |
Wiadomość |
leser [Usunięty]
|
Wysłany: 17-11-2006, 12:06 Jaki filtr powietrza ?
|
|
|
Mam pytanie odnosnie tradycyjnych filtrów powietrza (żadne stożki), bo przeglądając forum zauważyłem, że bardzo mało jest na ten temat:
Czy w tym przypadku marka ma jakieś znaczenie ?
Jak z żywotnością ?
Sam włożyłem niedawno Nippon - bo japoński i chyba nawet ta marka należy do koncernu Mitsu. Dobry wybór ?
A może wystarczy filtron, lub inny tańszy zamiennik ?
Co ile km należy wiemianiać zazwyczaj ?
(Ja regularnie otwieram obudowę, sam sprawdzam w jakim jest stanie i jak troszkę brudny wymieniam) |
|
|
|
 |
Maryjon
Forumowicz
Auto: MSR99 2.0 Colt1.3
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 4 razy Dołączył: 04 Maj 2005 Posty: 201 Skąd: W-wa (Ostrowiec Św.)
|
Wysłany: 17-11-2006, 21:18
|
|
|
Częstotliwośc wymiany bedzie chyba zależała od tego w jakich warunkach auto jeździ.
Tzn tylko asfalt czy też polne drogi.
Ja wymieniam 2 razy w roku. Jeżdzę z gazem i jakość filtra ma bezpośrednie przełożenie na moc i równą pracę.
Jak widać że filtr jest brudny - mocno zakurzony to nadaje się do wymiany. Pory są pozatykane i mniej powietrza puszcza.
Wymieniam na filtron'a. Nie uzywałem innych - zresztą, zauważyłem że filtry robią jedni i ci sami producenci. Najwyżej robią na filtrach znaczki marki aut i wtedy masz Ori... |
_________________ Pozdro
M.
MSR 2.0 1999
Colt 1.3 2000
Było
Lancer 1.5 GLi 1991 |
|
|
|
 |
raddex
m3m&mitsumaniak

Auto: Lancer GT, 2016 r., 2,4 Pb
Pomógł: 5 razy Dołączył: 13 Sie 2005 Posty: 1239 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 18-11-2006, 15:54
|
|
|
Od 2 lat montuje filtry Mahle Filtersysteme - niemiecka firma i super jakość - polecam (Dostępne w InterCars-ie, Norauto).
Są niestety nieco droższe od innych, ale to nic. Nie wiem jak Filtron się sprawuje filtrując powietrze, ale olejowych nie polecam. Nigdy nie montowałem w Mitsu polskich filtrów. |
_________________ Mitsubishi Lancer GT 2,4 MIVEC - 2016 US ver.
Mitsubishi Galant Kombi 2,0 elegance - 2001r. - LPG - sprzedany
Mitsubishi Lancer Kombi 1,6 16V 113KM, 1997r. - sprzedany 05.07.2010
 |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 18-11-2006, 17:23
|
|
|
ja polecam Knechta, instrukcja mowi o wymianie (o ile dobrze pamietam) co 45tys km. |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 18-11-2006, 17:37
|
|
|
Ja zmieniam filtr co 10000km. Czyli co 2 zmiane oleju. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21954 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 18-11-2006, 23:05
|
|
|
raddex napisał/a: | Nie wiem jak Filtron się sprawuje filtrując powietrze, ale olejowych nie polecam |
Dlaczego nie polecasz olejowego filtra Filtrona? |
|
|
|
 |
Bastek [Usunięty]
|
Wysłany: 19-11-2006, 02:04
|
|
|
Koledzy mechanicy tez źle się wypowiadali na temat filtra oleju Filtron, zawsze zakładali mi Sędziszów albo Bosch, sam nie wiem dlaczego. Filtr powietrza mam filtrona i filtruje hihi, chyba? Jakie filtry oleju, powietrza i paliwa polecacie???
Przy okazji, co sądzicie na temat oleju Opel 10w40, pokazał się w bardzo atrakcyjnych cenach na Allegro.
[ Dodano: 22-11-2006, 00:24 ]
Ja zmieniam filtr co 10000km. Czyli co 2 zmiane oleju.
Kolega wymienia olej co 5000 tys km??????
_________________ |
|
|
|
 |
|
|