Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Bramki Sensormatic
Autor Wiadomość
AnoniM79
[Usunięty]

Wysłany: 15-06-2011, 23:59   Bramki Sensormatic

Witam.
Czy ktoś wie może jaką wykrywalność mają bramki w/w firmy w marketach jak Auchan?
Jak sobie dają radę z wykrywaniem tych dziwnych naklejek, co się je daje przy krawatach i innych małych rzeczach, aby nie szło wynieść.
Tzn. ile na ile zabrzęczy
Chodzi mnie o jakieś dane techniczne cy cuś :P
Pzdr

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 16-06-2011, 09:22   

Nie ma czegos takiego jak dane techniczne wykrywalności, no chyba, że zależy Ci na statystykach :P

Bramki to obwody LC, bądź detektory RFId, RFId dla kazdej "metki" nadaje unikalny kod (zacznie miec szerokie zastosowanie przy zakupach bezgotówkowych, wchodzisz do marketu, bierzesz flaszke, zagryche i czipsy, po czym po przejsciu przez bramke system rozpoznaje, że kupiłeś "Z czerwoną kartka" 1/2litra, ogórki kiszone TESCO Quality oraz Czipsy Pringles i za to kasują Twoje konto), zapewne nie raz widziales, bo zapewne nie raz tasowałes zakupy na taśmie, one zawsze po skanowaniu przechodza przez płytke deaktywacyjną - takie sobie urzadzonko magneto-akustyczne

Zasade działania mozna porównac to detektora metali (urządzenia klasy DIP)

Także marne jakie kolwiek szanse aby układ nie zadziałał, przy założeniu, że bramki sprawne oraz klipsy/szpilki też
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

Bucza 
Mitsumaniak

Auto: colt CJ0 1.3 `98
Wysłany: 16-06-2011, 10:55   

Nie znam dokładnych danych technicznych, ale dość długo pracowałam w hipermarkecie i trochę się tych bramek nasłuchałam :P Wykrywalność jest 100%. W przypadku dopinanych klipsów ze szpilką będą piszczeć zawsze i nawet płytka, o której pisał robertdg nie dezaktywuje ich. Te małe naklejki też dobrze się sprawują. Zdarzało się nawet, że mimo położenia na płytce nadal piszczały na bramkach :? . Jedyna możliwość żeby bramka nie zareagowała to uszkodzony klips/wlepka.

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Wysłany: 16-06-2011, 11:51   

robertdg - ale RFID jest do czego innego i jak na Auchan na pewno za drogie i za problematyczne w użyciu.

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Wysłany: 16-06-2011, 20:49   

krzychu, to, że służy do czego innego, nie znaczy, że nie da się poszerzyć jego możliwości wykorzystania ;-)
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

AnoniM79
[Usunięty]

Wysłany: 21-06-2011, 12:45   

Pytam, ponieważ ostatnio z żonką weszliśmy na teren auchan z krawatem, który przed marketem ściagnąłem i włożyłem do torebki (żony ofkooz :P ) i przy wyjściu zaczęła mocno wrzeszczeć bramka...
Żona została oskarżona o kradzież...
Totalny absurd... chcieli ode mnie paragon na roczny krawat.
Dlatego pytam, czy bramki rzeczywiście mają wykrywalność 100%, bo w takim razie jak weszliśmy?
I tak Auchan może nam skoczyć, bo poza bramkami na monitoringu nie ma żadnych dowodów.
Ale tu chodzi o honor...
Pzdr

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Wysłany: 21-06-2011, 13:00   

Czasami te na wejściu mogą nie działać... Czasami mogło coś zadziałać jak ekran... Czasami ochrona jak wchodzisz to wyłącza na przycisku czujniki (chociaż nie wiem po co)... Ogólnie rzecz biorąc problem znany. Kolega miał identyczną akcje wchodzi z plecakiem z książka którą kupił 2 dni wcześniej w innym sklepie do empika. Wychodzi i ibibibib. Też oczywiście kradzież i w ogóle... Dopiero jak przeliczyli książki i się zgadzało to nawet przepraszam nie usłyszał... bo niby to wina tego na kasie że nie odkleił.

Bucza 
Mitsumaniak

Auto: colt CJ0 1.3 `98
Wysłany: 21-06-2011, 13:57   

W wielu sklepach bramki na wejściu nie działają. Tak było w realu, w którym pracowałam i potem sporo klientów miało podobny problem, łącznie ze mną. Po pracy weszłam na sklep po kilka rzeczy, które nie miały prawa piszczeć na bramce (drobnostki za kilka zł) i jak się okazało miałam naklejke magnetyczną przyczepioną do rękawa bluzki :D

volve 
Mitsumaniak

Auto: Colt CZC 1.5T
Wysłany: 22-06-2011, 06:57   

Ta, to ja mam ciekawszą historię. Wchodzę do Carrefoura na sklep i przy wejściu bramka oczywiście nic nie wykryła. Po zapłaceniu przy kasie nagle bramka zaczeła "piszczeć". Oczywiście ochrona i tak dalej, poszedłem z gościem do tego ich pokoju. Wyciągam wszystko z kieszeni, facet sprawdza to ręcznym skanerem i niby w portfelu coś jest. Sprawdzamy i okazuje się, że to była karta z Automapy(karta podobna do bankomatowej, na której jest umieszczona licencja). Do tej pory nie rozumiem, dlaczego urządzenia w Carrefourze ją wykryły, i dlaczego tylko tego konkretnego dnia(a od roku już ją nosiłem w portfelu).

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Wysłany: 22-06-2011, 11:41   

krzychu napisał/a:
nawet przepraszam nie usłyszał...
Niektóre sklepy już zapłaciły odszkodowania za takie działania. Pan prawnik na rozprawie udowodnił że traktując go jak złodzieja sklep naraził jego wizerunek (a wśród osób które go znają także dobre imię i zaufanie publiczne jego zawodu) i została zasądzona sumka zadośćuczynienia :P

Misiek :) 
Mitsumaniak
Pan Misio

Auto: Galant EA5A
Wysłany: 24-06-2011, 18:00   

A ja chciałem przypomnieć (jak oczywiście ktoś niewinny), że nie ma prawa Was nikt przeszukać, ani zabrać do żadnego pomieszczenia. Jedynie Policja (chyba straż miejska też) ma prawo do rewizji,. Dotyczy to też takiej sprawy jak otwarcie torby i plecaka.
Ja miałem kiedyś taką sytuacje, że ochroniarz kazała mi otworzyć plecak, pomimo, że nic nie piszczało (euro-rtv). Po moim oznajmieniu, że nie , że nigdzie z Nim nie pójdę i może wzywać policje jak chce łaskawie pozwolił mi odejść...
Moja Asia miała sytuacje z piszczeniem w jednym z dużych odzieżowych sklepów. Możliwe że C&A. Kupiliśmy spodnie 2 dni wcześniej, Były lekko przecenione (tzn o 20 pln).
Przy kasie sprzedawczyni odczepiła duże kółko, i wyjęła z kieszeni coś.
2 dni potem wchodzimy do sklepu i cisza...
A tu nagle przy wyjściu pisk.... (dopiero trzecie przekroczenie brami w tym art). Okazało się że było trzecie coś zabezpieczające w kieszeni. Po wytłumaczeniu ochroniarzowi że kupione 2 dni temu puścił...
09.2010-2011 Galant gti E33A pancernik
04.2011-03.2019 Sir Lancelot CS9A V6 6A13
03.2012-06.2014 Galant E33A GTI - Joann
06.2013-01.2019 - Lancer CB4W
01.2014-07.2018 Słoneczny Ponton Proton 418 LRS (CA5A coupe) - skasowany

08.2018-nadal Mitsubishi Mirage 1995 1,5 A/T
03.2019 -Nadal Violett6 Galant EA5A
09.2022 - Nadal Maniek Pajero Sport K96

Odpowiedz do tematu