[Carisma] gaśnie zegarek i radio |
Autor |
Wiadomość |
pioczu
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI 98r
Kraj/Country: UK
|
Wysłany: 17-06-2011, 18:34 [Carisma] gaśnie zegarek i radio
|
|
|
Witam, mam pytanie nie zauważyłem wcześniej czy coś takiego się wcześniej działo, a jeżdżę cari(1.8 GDI 98r) od ponad 4 lat po włączeniu świateł drogowych i postojowych przygasa oświetlenie zegarka i radia czy to normalne czy mam szukać jakiegoś zwarcia. Czy u was też tak się dzieje?? |
Ostatnio zmieniony przez glina 22-01-2013, 08:45, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
guziec
Mitsumaniak Sebastian
Auto: carisma 1.8GDI 98r
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 3 razy Dołączył: 29 Lis 2008 Posty: 77 Skąd: Głogów
|
Wysłany: 17-06-2011, 19:11
|
|
|
to normalne, że w chwili włączenia świateł(postojowych,mijania, czy drogowych) podświetlenie zegarka przygasa, a jak masz radio które możesz podłączyć pod oświetlenie deski rozdzielczej to też będzie przygasało |
_________________ 1/4 mili z MITSUBISHI to jak łowienie ryb z dziwką - jest fajnie ale nie po to ją masz
 |
|
|
|
 |
pioczu
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI 98r
Kraj/Country: UK
|
Wysłany: 17-06-2011, 19:50
|
|
|
Dzięki serdeczne pozdro... |
|
|
|
 |
wichura1
moderator mitsumaniak download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Pomógł: 105 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 3021 Skąd: Poznań
|
|
|
|
 |
silverweb
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.8 GDI
|
Wysłany: 06-03-2012, 13:12
|
|
|
A czy to normalne, że zegar świeci się nawet po wyciągnięciu kluczyka ze stacyjki? Bo świecenie mocne i przygasanie niby działają normalnie...
A jeżeli świecenie permanentne jest normalne, to się nie dziwię, że te żarówki tak się szybko palą...
Jeśli nie znajdę rozwiązania na ten problem, to mi chyba zostanie założenie LEDa, bo mniej prądu żre i mniej się grzeje... |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 06-03-2012, 15:48
|
|
|
A jak masz podłączone radio, czy działa po wyjęciu kluczyka ze stacyjki? Jeśli działa, to ktoś to źle zrobił, zmostkował dwa plusowe kable idące do radia, na jednym jest stale napięcie a na drugim pojawia się po przekręceniu klucza na pierwszą pozycję, co również załącza podświetlanie zegarka. To zmostkowanie spowodowało, że napięcie ciągle zasila kabel od załączenia podświetlenia i dlatego zegarek ciągle świeci. Żeby podświetlanie działało właściwie trzeba albo radio podłączyć właściwie (zlikwidować mostek) albo przeciąć kabel z napięciem po stacyjce przy radiu. |
|
|
|
 |
silverweb
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 06-03-2012, 16:08
|
|
|
heh! Faktycznie, że radio mam wyłączane ręcznie - niby wiem, że to źle, ale się już przyzwyczaiłem... Ale że to daje też świecenie na zegarze, to już bym nie wpadł!
No to już wiem, co będę robił w ciągu najbliższej godziny.
Dzięki za podpowiedź. Dam Zn jak zrobię, czy coś pomogło. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 06-03-2012, 16:36
|
|
|
Zasilanie radia może tak zostać jeśli Ci tak pasuje ale trzeba przeciąć ten jeden kabel zasilający radio po przekręceniu stacyjki. Przy takim podłączeniu nic złego się nie dzieje, ja mam oryginalnie, bo dla mnie tak jest praktyczniej. Gaszę auto, gaśnie radio i nie muszę go osobno wyłączać. |
|
|
|
 |
Bismarck
Forumowicz
Auto: SdKfz 181
Pomógł: 6 razy Dołączył: 19 Gru 2010 Posty: 193 Skąd: Vorpommern-Stettin-Löcknitz
|
Wysłany: 06-03-2012, 16:48
|
|
|
pytanie?
podswietlenie zegarow jak zaczne potenciometrem sciemniac przygasa ale za to podswietlenie popielniczki i zapalniczki zaczyna swiecic nie powinno to współpracowac razem? |
_________________ http://www.youtube.com/watch?v=xEGvaJMDia8 |
|
|
|
 |
silverweb
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 07-03-2012, 10:55
|
|
|
plecho1 napisał/a: | Zasilanie radia może tak zostać jeśli Ci tak pasuje ale trzeba przeciąć ten jeden kabel zasilający radio po przekręceniu stacyjki. Przy takim podłączeniu nic złego się nie dzieje, ja mam oryginalnie, bo dla mnie tak jest praktyczniej. Gaszę auto, gaśnie radio i nie muszę go osobno wyłączać. |
Ano tak jest praktyczniej - i tak się u mnie teraz stało. Naszukałem się jak osioł, bo za radiem kostki ISO były OK, za nimi kostki oryginalne też OK (w sensie okablowania, bo oczywiście zasilanie ze stacyjki było stale podłączone).
Musiałem się dogrzebać do okablowania pod kierownicą... Jeezusiee... Czego tam nie ma! Porządku tam nie ma... W milionach poplątanych kabli uwikłana była centralka alarmu, centralka tempomatu (nieoryginalnego)... Odłączałem po kolei co się dało, ale bez zmian. Moją uwagę zwrócił ostatecznie brązowy, dwużyłowy kabel, oderwany chyba z jakiegoś młynka do kawy. Był podłączony między jakąś kostką, a włącznikiem świateł stopu, a centralką immo. I tak niby ma być. Ale na jego środku, do jednej żyły był dowiązany (!) czerwony kabelek, którego drugi koniec został wciśnięty pod mały bezpiecznik 20A w takiej mniejszej puszcze z bezpiecznikami. Odpiąłem kabelek i świat stał się normalny. Wszystko działa: zegarek zapala się i gaśnie tylko ze stacyjką, radio też, światła stop działają, tempomat działa jak należy... Nie wiem co za magik i co chciał wyczarować tym swoim patentem...
Dzięki Plecho1 za sugestię!
@Bismarck
Zegarek nie reaguje na potencjometr - ściemnia się po włączeniu świateł. Nie wiem natomiast jak z zapalniczką, bo jeszcze mi się nie świeci (będę ją naprawiał, a przy okazji zamontuję sobie w jej okolicach bebechy dobrej ładowarki USB i wyprowadzę sobie gniazdo USB obok zapalniczki, bo mnie denerwuje ten majtający się pierdolnik ładowarki). |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 07-03-2012, 11:27
|
|
|
No niestety nigdy nie wiadomo co tacy magicy próbują osiągnąć, dobrze, że nie skończyło się to jakimiś poważnymi konsekwencjami - pożarem. |
|
|
|
 |
|