Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Carisma] Klimatyzowany schowek - czy ktoś myślał?
Autor Wiadomość
Charlie 
Mitsumaniak

Auto: Carisma GL 1.6 sedan '97
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 17-06-2011, 23:39   [Carisma] Klimatyzowany schowek - czy ktoś myślał?

Wpadłem na pomysł zrobienia klimatyzowanego schowka do Carismy.
Technicznie nic trudnego ani drogiego - wwiercić się w jakiś tunel od nawiewu, przewód średnicy może 2cm puścić do schowka i zimne powietrze leci (jeśli mamy klimę).

Czy ktoś się już nad tym zastanawiał? Z minusów widzę konstrukcję naszego schowka, który nie jest szczelnie zamykany i pewnie chłodne powietrze od razu by uciekało przez co nic by się nie schłodziło w nim....

Jeśli macie jakieś rady, pomysły lub informacje i to już przerabialiście - to piszcie! Może opatentujemy jakiś ciekawy mod do Cari ;)

SHARK1979 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Colt CZT
Wysłany: 18-06-2011, 09:15   

Charlie,
Właśnie, wypadało by wydzielić szczelny przedział choć na puszkę :mrgreen: tak by zmniejszyć powierzchnie i pozbyć się uciekającego zimnego powietrza w sporym stopniu bo sam schowek za szczelny nie jest :wink:

Najładniejsza Cari zlotu 2011 :)
Najładniejsza Cari zlotu 2012 :D
Najładniejsza Cari zlotu 2013 :mrgreen:
Najładniejszy Colt zlotu 2014 :D :D

Charlie 
Mitsumaniak

Wysłany: 18-06-2011, 17:09   

Teoretycznie możemy użyć jakiegoś zewnętrznego pojemnika dowolnej wielkości (np, na butelkę 0.5l) i do niego wprowadzić rurkę :) albo jeśli ktoś ma jakieś torby termoizolacyjne, jak np. po Warce, czy innych napojach, czasami dodają jako reklamówki, to może by się coś udało :D

sniegu 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6 90 KM
Wysłany: 20-06-2011, 11:51   

Prędzej schowek ten w tunelu środkowym da się schłodzić dać tylko jakąś czarną szarą albo w innym kolorze tapicerki :twisted: uszczelkę wąż poprowadzić od nawiewu w tunelu środkowym ewentualnie spod siedzenia ( tylko kto używa nawiewu na nogi) jeżeli któryś się podejmie to z chęcią zobaczę efekty ze swojej strony powiem żeby używać węża z celfasta ( nie złamie się w życiu ani nie zagnie) i polecałbym mim średnice 2 cm żeby to dobrze chłodziło

Charlie 
Mitsumaniak

Wysłany: 20-06-2011, 11:53   

sniegu napisał/a:
Prędzej schowek ten w tunelu środkowym
Może i łatwiej ale do niego dużo nie wejdzie... I ja nie mam go przykrywanego :)

sniegu 
Mitsumaniak

Wysłany: 20-06-2011, 12:26   

Przykrycie to luz anglik i góra 15 zł no fakt z tą pojemnością to się zgodzę chociaż jak ktoś jest maniakiem energy to chyba ze 3 wejdą ale fakt piwa nie schowasz :twisted:

[ Dodano: 20-06-2011, 12:33 ]
no chyba żeby dorwać jakiś tunel środkowy i zobaczyć czy np nie można go pogłębić i wtedy puszka wejdzie po urlopie może rozkręcę tunel no chyba że mnie któryś ubiegnie :)

[ Dodano: 20-06-2011, 22:27 ]
no dobra skoro nikt mnie nie ubiegł to będę kontynuował temat schowka w tunelu
a co za tym idzie rozmontowałem schowek i jest pare rzeczy do zrobienia żeby to wszystko zdało egzamin

pierwsze zdjęcie czyli co chcemy żeby się tam zmieściło :mrgreen:

jak widać na drugim zdjeciu schowek jest mocno za płytki

żeby go pogłębić musimy także wyciąć przynajmniej połowę mocowania tunelu środkowego czyli to metalowe na środku

jestem za tym żeby wyciąc pierwszą z brzegu część ponieważ pod drugą mamy mechanizm od zaciagania ręcznego.

pojemnik możemy odkrecic i zamówić na zamówienie jeżeli gdzieś takie robią a jeżeli nie to musimy znaleźć kogoś kto spawa plastik i to dobrze

tutaj widać że praktycznie musimy wyciąć większość pojemnika ( tam gdzie leży moneta i większość śrubek :) )

nie możemy wymienić całego pojemnika ponieważ z tyłu jest popielniczka i trzeba o tym pamiętać

to chyba wszystko czekam na jakieś sugestie z moich pomiarów wynika, że po wszystkim spokojnie zmieści sie tam jedna puszka alkoholowego napoju:)

janwol 
Nowy Forumowicz

Auto: GDI Lift Elegance, automat
Wysłany: 21-06-2011, 16:00   

Cześć,
a ja myślę, że główny schowek przed pasażerem jest lepszy bo większy i tuż obok filtr od klimy. To że nieszczelny, to dobrze, bo przecież klima wtedy pełni swą funkcję, gdy jest przepływ powietrza, a nie gdy ono się kisi i stare powietrze nie ma którędy uciec. Przecież w kabinie powietrze nadmuchiwane z podszybia ucieka otworami wentylacyjnymi w bagażniku.

Charlie 
Mitsumaniak

Wysłany: 21-06-2011, 17:34   

Zawsze można kupić jakąś lodówkę podróżną, i do niej doprowadzić przewód z chłodnym powietrzem z klimy :D

arthus
[Usunięty]

Wysłany: 22-06-2011, 09:39   

Witam

Temat ciekawy, ale nie wiem czy gra warta świeczki bo:
- można kupić torbę podróżną izolacyjną która ma wiekszą pojemność,
- w zime schowek zamieni się w piekarnik przy włączonym ogrzewaniu :P

Czekam z ciekawością na rozwój tematu.

Pozdrawiam
Arthus

Charlie 
Mitsumaniak

Wysłany: 22-06-2011, 09:45   

arthus napisał/a:
- w zime schowek zamieni się w piekarnik przy włączonym ogrzewaniu
- Tylko tutaj mogę zaznaczyć, że wylot powietrza do schowka może być zasuwany, zamykany tak jak w innych autach jak podpatrzyłem.

[ Dodano: 22-06-2011, 17:06 ]
Więc mój plan jest następujący: Wkręcić się gdzieś do tunelu za schowkiem najlepiej którym leci powietrze do nawiewu a następnie peszel bądź inny przewód poprowadzić prosto do schowka w którym to na ściance tylnej wywiercamy także otwór oraz robimy do niego zatykanie jakimś korkiem lub czymś podobnym - trzeba coś znaleźć.

Jedyne czego nie wiem to nie mam pomysłu gdzie się wwiercić w tunel.

sniegu 
Mitsumaniak

Wysłany: 04-07-2011, 09:35   

A ja mam inny pomysł poprowadzić przewód ( 2 przewody) z komory silnika które będą podłączone do aku jeden wykorzystam do podłączenia CB a drugi puszczę tunelem środkowym zrobię wyłącznik włącznik :twisted: a następnie po siedzeniem pasażera i na tył do bagażnika. Po prawej stronie bagażnika w jego obudowie zrobię otwór i zakończę to wszystko gniazdem pod zapalniczkę i najlepsze kupie do bagażnika lodówkę pod 12 V i wtedy będę miał schowek na wszystkie rzeczy które wymagają schłodzenia nie tylko :drinkers:
najprościej bez piekarników i innych tego typu rzeczy :badgrin:

MichuGdy 
Mitsumaniak

Auto: Carisma II 1.8 GDI 2002 r.
Wysłany: 04-07-2011, 09:45   

Jako ciekawostkę nadmienię iż mój schowek przed pasażerem jest klimatyzowany - zawsze w nim czuć, że leci zimne powietrze do niego. Moja wersja to elegance.

PINO87 
Forumowicz

Auto: CARISMA1.6 100KM 2000R
Wysłany: 04-07-2011, 12:08   

Hej sory że sie wtrącam ale mam kilka ceenych uwag odnośnie schowka... po pierwsze schowek w mitsu itek dziaa prawie jak lodówka bo gdy wlożycie puszke to napewno sie nie zagrzeje przy wlączonej klimie. Po 2 odnośnie postu (janwol) przy wlączonej klimie powietrze zasysane jest nie z potrzybia tylko wlaśnie z wnętrza schowka poniewarz przy wlączeniu klimy zawsze powinno wlanczać się resyrkulacje powietrza na obieg zamknięty (ten guziczek z zaręconą strzalką) poto aby nię zasysać cieplego powietrza z zewnątrz. Po 3 wreszcie ja rozwiązalem to tak że wywiercilem 2 otwory w nawiewie nad schowkiem kture idą do bocznego nawiewu w zaimie co prawda otwory trzeba będzie zatkać ale latem poszka napewno będzie zimniejsza :lol: chociasz część tego powietrza itak będzie zassane z powrotem przez dmuchawe to itak zdaje egzamin. Jestem mechanikiem serwisuje takrze klimatyzacje...

Yuppy 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.9 DiD '03
Wysłany: 04-07-2011, 19:56   

PINO87, mechanik mechanikiem, ale jakiś słownik, to by Ci się przydał :) Pisz spokojniej, bez błędów, bo potem lepiej się to czyta :)

A co do schowka pasażera, to ja zawsze, gdy włożę do niego jakąś puszkę, wyciągam ją potem zimną. Nie ważne czy po dłuższej jeździe, czy po kilku godzinach na postoju.
W ogóle to ktoś z Was znalazł jakieś użyteczne zastosowanie dla tego schowka w tunelu? Bo ja nijak nie mogę, jakiś nieporęczny on dla mnie :)

kamir 
Mitsumaniak
TK

Auto: Carisma GLX 1.8 SOHC+LPG '96r
Wysłany: 04-07-2011, 21:45   

Yuppy, okulary przeciwsłoneczne się tam mieszczą :D
I nie nagrzewają się tak, jakby leżały w nasłonecznionym miejscu

Pozdrawiam
Kamir

Odpowiedz do tematu