Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Odśnieżarka spalinowa
Autor Wiadomość
sieegurd 
Mitsumaniak
Szczęśliwy tatko :)

Auto: Lancer 1.6 Kombi
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 20-06-2011, 08:23   Odśnieżarka spalinowa

Witam szanowną ekipę :) Założyłem nowy temat odnośnie odśnieżania, ponieważ poprzedni dotyczył trochę innego problemu :)

Mój rodzinny dom, w którym obecnie główne skrzypce gra mój brat, w zimie zamienia się często w fortecę nie do zdobycia samochodem :| Znajduje się w dolinie, a prowadzi do niego ok. 150-200 metrowa droga (o pochyle ok. 10-15 st.) utwardzona kamieniami (w miejscu kół, bo środkiem rośnie trawka :P ). Nie jest osłonięta żadnymi drzewami, więc podczas opadów śniegu i wiatru potrafi w ciągu 3h zostać zadęta na wysokość ok. 50-60 cm. I wtedy tylko odwalanie łopatą ścieżki zostawało, a samochód parkowało się u sąsiada :|

Młody ostatnio podsunął mi myśl, że może zainwestować w odśnieżarkę:

http://allegro.pl/odsniez...1666498933.html

Jest jeszcze przed sezonem i cena kusi :) Pisaliśmy do sprzedawców i twierdzili, że odśnieżarka poradzi sobie z górką o pochyle max. 20 st. Czy ma ktoś może doświadczenia z takimi urządzeniami i mógł napisać, czy warto się w to pchać? Głównie martwi mnie ta górka, czy nawet jak założymy łańcuchy na koła, odśnieżarka poradzi sobie na takiej drodze.

Z góry dzięki za wszelką pomoc :)
:king: Mistrz TYPERA MŚ 2010 w RPA :king:
MJS MISTRZ Drużynowego Pucharu MM Typer Sezon'14/'15
Małopolska Great Stars V-ce MISTRZ MitsuTyper Team Sezon'11/'12
Małopolska Great Stars V-ce MISTRZ MitsuTyper Team Sezon'10/'11
02146/KMM --- staram się pisać poprawnie po polsku:)

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Wysłany: 20-06-2011, 08:55   

Z górką może sobie poradzi jak łańcuchem koła oplączesz, bo z tego co piszesz to droga jest z kamienia (a więc nie równa i śliska) więc te oponki mogą mieć problem, a jako że nierówno to i tak do "żywego" nie odśnieżą (zresztą na tym Ci chyba nie zależy). Chociaż jeśli ma odpowiednio obciążoną oś to nawet bez łańcuchów da radę.

Marcino 
Mitsumaniak
Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Wysłany: 22-08-2011, 10:52   

Ja nie wiem czy nie za mała ona jest... bo 200mb górki na szerokość tak 2m trzeca 4 razy jechać czyli w sumie prawie kilometr, nie wiem jaką to ma wydajnośc?
A moze lepiej w jakiś mały ciagnik z pługiem zainwestować i takim sie łatwo i szybko przebic perzez snieg, a i do innych rzeczy można go wykorzystac.
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r :)

"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów :)
Czyli w tym przypadku 6a13 8) " by tomchuck

Odpowiedz do tematu