|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Dodatkowe wygłuszanie |
Autor |
Wiadomość |
elektryk
Forumowicz
Auto: auto
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 33 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 2082 Skąd: z ...
|
Wysłany: 22-06-2011, 13:08 Dodatkowe wygłuszanie
|
|
|
Na początek chciałbym wyjaśnić przyczynę, nie chodzi mi tu o jakieś audiofilskie zboczenie, chciałbym po prostu mieć trochę ciszej w czasie jazdy z prędkościami autostradowymi. Wstępnie wymyśliłem taką koncepcję wyciszenia.
1. przegroda silnika, dokleić matę wygłuszającą (taką jakby z prasowanych nitek) na takiej powierzchni jak się da
2. drzwi, ponieważ składają się z dużego "płata" blachy, to na powierzchnię centralką, (powiedzmy 40x40cm) kawałek wygłuszenia z maty bitumicznej żeby ograniczyć drgania samej blachy, a później na to miękką matę wygłuszającą, tak żeby wytłumić właściwe szumy.
3. pod "czołową" powierzchnia dachu, tak mniej więcej nad głową kierowcy i pasażera, miękką matę wygłuszającą.
Czy to dobre pomysły?
Myślałem jeszcze o przednich błotnikach bo chyba one najbardziej hałasują, ale nie wiem jak się zabrać do tego, chyba trzeba by wypełnić je od środka czymś w rodzaju pianki pęczniejącej, żeby to było sztywne i wypełniło różne zagłębienia. |
|
|
|
 |
AnoniM79 [Usunięty]
|
Wysłany: 22-06-2011, 19:07
|
|
|
Kolego elektryk.
W tym temacie: http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=64025 jest opisany podobny problem i walka z nim.
Ja osobiście zakupiłem specjalną powłokę wygłuszającą i antywibracyjną - Noxudol 3100. Na razie 2l. Wkrótce sprawdzę jak to działa.
Pzdr |
|
|
|
 |
Pablo1o
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Eclipse 2G
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 3 razy Dołączył: 17 Lip 2007 Posty: 37 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 26-07-2011, 13:25
|
|
|
Ja u siebie w Eclipse 2G wygłuszyłem całą podłogę razem z bagażniem i powiem ci szczerze, że jest spora różnica. A robiłem to za pomocą maty bitumicznej którą można kupić np w castoramie.
Efekt niesamowity. Mam wydech 3'' przelotowy który jest bardzo głośny i jak jadę z otwartymi oknami no to jest głośno. Ale jak zamknę okna to można spokojnie rozmawiać w samochodzie . Jest bardzo cicho Wygłuszenie robi swoje . A i nie słychać odłosów z zawieszenia co akurat nie do końca jest dobre. |
|
|
|
 |
|
|