nierówna praca silnika pomóżcie!!! |
Autor |
Wiadomość |
sadki91
Forumowicz
Auto: PAJERO II 2.8 TDI, 96r.
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 23-06-2011, 10:19 nierówna praca silnika pomóżcie!!!
|
|
|
Witam
Mam problem nie mogę sobie poradzić z nierówną pracą silnika w moim pajero, myślałem że może to być źle ustawiony zapłon ale kumpel mechanik powiedział mi że wtedy auta ciężko by odpalało a mój miś odpala z pierwszego kopa.
Ostatnio zauważyłem że z rury wydechowej na jałowym biegu wylatuje dziwny dźwięk: "buch, buch, buch" (coś jak w traktorze ursus C330) , autu brakuje mocy i kopci przy wyższych obrotach.
Prosze o pomoc |
|
|
|
 |
rico.1
Forumowicz
Auto: Pajero II 2.5TD
Pomógł: 33 razy Dołączył: 07 Lip 2008 Posty: 480 Skąd: pomorskie
|
Wysłany: 23-06-2011, 10:51
|
|
|
Typowe objawy zbyt późnego zapłonu, a ciężkie odpalanie w tym silniku dopiero zauważysz zimą. Niech Ci kumpel sprawdzi przede wszystkim ustawienie pompy, a jak będzie mimo wszystko dobre to lekko przyspieszyć zapłon - te pompy się zużywają.
Poza tym napisz kiedy to się zaczeło, coś było naprawiane? I co sprawdzone: powietrze w paliwie, filtr itp. |
|
|
|
 |
behemot
Forumowicz bubu

Auto: pajero 2
|
Wysłany: 27-06-2011, 21:17
|
|
|
Koledzy w jaki sposób przestawić zapłon. W starym meśku luzowałem śruby mocujące breszka i zapłon przestawiony. W pajerce sie nie przyglądałem. |
_________________ Stokrotka |
|
|
|
 |
hajmanek
Forumowicz
Auto: shogun 2,8 tdi gls
Kraj/Country: UK
Pomógł: 7 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 252 Skąd: gogle
|
Wysłany: 27-06-2011, 21:32
|
|
|
Sa trzy sruby. Dwie z produ pompy, klucz 12 (bedziesz mial maly problem zeby odkrecic ta pomiedzy pompa a blokiem silnika) oraz trzecia w tylnej czesci pompy pod spodem (slabo ja widac i jesli dobrze pamietam to jest to 14) |
|
|
|
 |
behemot
Forumowicz bubu

Auto: pajero 2
|
Wysłany: 27-06-2011, 22:02
|
|