Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaki olej?do galanta
Autor Wiadomość
kamilxt
[Usunięty]

Wysłany: 04-11-2006, 17:35   Jaki olej?do galanta

Jaki powinien być olej w galancie
2.0 16V GTi 4x4 4WS rok 90 chodzi mi o oznczenie na opakowaniu

Bazz 
Mitsumaniak
Rzeźnik- kombinator

Auto: lancer C61(2)(6) :D
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 07-11-2006, 22:59   

Witam. Oznaczenie na opakowaniu nie ma znaczenia, wazne jest co w tym silniku było (co poprzedni właściciel zalał) syntetyk, połsyntetyk czy mineralny do tego dochodzi jeszcze klasa smarowania no i oczywiście przebieg samego silnika...jaki olej zaleca producent samochodu to juz inna sprawa. Jezeli bedziesz wiedział co w nim wcześniej było postaram się pomóc bo jak na razie to niewiele mogę :? pozdro
- Colt C58A GTI swap na 4G63
- Colt CJ1A jedyny 100% fabryczny

Nie ma drogich części, są tylko duże marże...

Pomogłem? kliknij "POMÓGŁ". :)

kamilxt
[Usunięty]

Wysłany: 08-11-2006, 00:28   

..tak zebym wiedział jaki olej niebyło by pytania:/ niewim jaki jest zupełnie, zakladam ze syntetyk jesli troche myslacy własciciel a jesli zmieszam mineralny z syntetykiem naprzyklad ,albo zalozmy ze syntetyk i wleje o innych oznaczeniach myslalem 0W40 syntetyk wlac przebieg 180.000km
nimam pojecia jaki tam jest olej

Bazz 
Mitsumaniak
Rzeźnik- kombinator

Auto: lancer C61(2)(6) :D
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 08-11-2006, 18:05   

na pewno NIE MOŻNA mieszac oleju o róznej klasie lepkości... syntetyku z polsyntetykiem tez nie. najprosciej byłoby wymienic olej na mineralny. Jezeli takowy jest wlany a zmienisz na syntetyk czy polsyntetyk (te oleje mają własciwosci czyszczące) mogą zacząc sie wycieki oleju z silnika. ja sam jezdze na mineralnym tedexie i jak na razie nie narzekam (nie polecam olei z lotosu i orlenu) tyle moge poradzić...

kamilxt
[Usunięty]

Wysłany: 18-11-2006, 15:38   

...a jaki producent zaleca olej?? do tego modelu Mitsubishi Galant 2.0 GTi 16V 4WD(4x4) 4WS hackbeak

Rok 1990

Model E39A

Silnik 4G63

gondoljerzy
[Usunięty]

Wysłany: 18-11-2006, 16:48   

Bazz napisał/a:
(nie polecam olei z lotosu i orlenu) tyle moge poradzić...

A jak dla mnie Lotos syntetic dobry jest i basta. 50tyś km przejechał mój silnik z odwrotnie przykręconą stopą korbowodu właśnie na tym oleju (pii...iip w pii...iip mechanik).
Metodę na przejście z mineralnego na syntetyk opisywał kiedyś Grzegorz Grabowski. Zalać syntetyk przejechać 1000km, wymienić znów na syntetyk i jeździc normalnie. Chodzi o zlanie z silnika rozpuszczonych w oleju nagarów. Nie wiem tylko czy znajdzie sie ktoś chętny do przetestowania tej metody.
Może krakowskim targiem zalej go półsyntetykiem, albo odkręć pokrywę zaworów, może miskę olejową też i zobacz jak wygląda silnik w środku. Jesli są warstwy nagaru to nie ryzykuj, a jeśli silnik jeździł na dobrym oleju i dłuższych odcinkach to jest czyściutki i z wdzięcznością połknie syntetyk.

kamilxt
[Usunięty]

Wysłany: 18-11-2006, 17:11   

...a jaka klasa lepkosci??

[ Dodano: 18-11-2006, 18:39 ]
....samochód stoi i niewiem co robic z tym olejem:[[[[[[[[[[[[[[[[[[fuckkk
ktos może pomóc konkretnie jak zrobic żeby było dobrze??????????

Odpowiedz do tematu