|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
szarpanie (przeskakiwanie ?) kół przy ruszaniu pod górkę. |
Autor |
Wiadomość |
r4ster
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Lancer 2004 Kombi
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 01-07-2011, 16:52 szarpanie (przeskakiwanie ?) kół przy ruszaniu pod górkę.
|
|
|
Witam, od pewnego czasu borykam się z pewnym problemem, mianowicie, gdy ruszam pod górkę, trzymając stałe obroty (około 1500 rpm) samochód dziwnie szarpie/wyrywa/przeskakuje, z odgłosami stuknięcia (właściwie nie tyle stuknięcia, co po prostu, uderzenia(?)) nie umiem tego niestety zbyt fachowo opisać (jedynie wiem, że dodając więcej gazu problem znika, ale wtedy już często zaczynam buksować kołami).
W ASO powiedzieli, że to normalne i mam przyzwyczaić się do używania wyższyc obrotów, a co wy o tym sądzicie ?
Samochód to Mitsubishi Lancer kombi 2.0.
Z góry dziękuję za odpowiedzi. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 01-07-2011, 19:53
|
|
|
Jak koła podskakują to może być wina np: amortyzatorów, sprzęgła, jak szarpie silnikiem to może być wina układu WN, poduszek, oraz wiele innych możliwości. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 02-07-2011, 09:00
|
|
|
Przetestowałem dzisiaj wjeżdżając na parking na 4 piętro. Przy 1500 ładnie rusza, za drugim razem obroty spadły poniżej 1000 i wyczuwalne były drgania (coś jak wysoki bieg i obroty poniżej 1000) ale nie ma mowy o szarpaniu czy charakterystycznym przeskakiwaniu (to co ja mam jak postoi w zimnym i wilgotnym otoczeniu ze 2 razy przy pierwszych ruszaniach). |
|
|
|
 |
Haiku
Forumowicz

Auto: ASX 1.6 + Lancer Intense 2.0
|
Wysłany: 04-07-2011, 13:56
|
|
|
To o czym pisze r4ster może być zbliżone do tego co pisze Krzych tylko opisane innymi słowami. Ostatnio miałem przyjemność jechać do Zakopanego i jak to zwykle bywa na zakopiance korek olbrzymi Średnio na 10 razy miałem dziwne podskakiwane ruszanie. Rozwiązanie: od razu sprzęgło i z międzygazem ponownie ruszyć.
Edit: Wulgaryzm wykropkowany, nadal jest wulgaryzmem. |
_________________ Lancer CS0 4G63
ASX 1.6 |
Ostatnio zmieniony przez mkm 15-08-2011, 22:02, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
4fi
Nowy Forumowicz Tarnowski Drink Team
Auto: Mitsubishi Lancer 2.0i
|
Wysłany: 20-07-2011, 12:22
|
|
|
Witam,
U mnie w Lancerku dzieje się tak samo, Przy ruszaniu spod świateł czasem zdarza się że samochód dziwnie szarpie. W serwisie powiedzieli żę to normalne.
Rozwiązanie - tak jak napisał Haiku, sprzęgło i raz jeszcze gaz. Wtedy problem znika. |
|
|
|
 |
|
|