Czujnik poziomu oleju do EA5A |
Autor |
Wiadomość |
Kalifornia
Nowy Forumowicz

Auto: Galant 2,5L V6 SportEdition 98
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 11-05-2010, 08:44 Czujnik poziomu oleju do EA5A
|
|
|
Witam
Ostatniego czasu uszkodziłem czujni POZIOMU oleju i teraz straszy mnie od dłuższego czasu kontrolka niskiego stanu oleju (która zapala się co podbicie czy dziura więc w Polsce aż za często ). Chciałbym usunąć tą usterkę więc zwróciłem się do znajomego który pracuje w hurtowni z częściami samochodowymi, jak do tej pory załatwiał mi wszystkie części po fajnych cenach, ale Czujnik poziomu oleju okazał się nie lada wyzwaniem nie może go namierzyć. Znalazł czujniki ale tylko ciśnienia oleju. Mam prośbę może ktoś jest w stanie podać jakiś symbol tego czujnika??? albo producenta ??? jakąś informacje która pomoże go namierzyć. Przy okazji mam pytanko jak i czy samemu można wymienić taki czujnik.
Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc
Kali |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 11-05-2010, 13:31
|
|
|
Nr oryginalu MD302293 cena w UK okolo 70 funtów |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
memory
Forumowicz
Auto: Galant
|
Wysłany: 07-06-2010, 14:54
|
|
|
Witam
Ja mam problem taki ze zawsze się pali, chyba ze wjadę w kałużę z prawej strony wtedy przestaje świecić.
Ostatnio chciałem sprawdzić czy to naprawdę czujnik. Odłączyłem wtyczkę od tego, myśląc że zgasnie
ten czujnik znajdował się w misce olejowej. O dziwo nadal się pali. Czy czujnik do deski rozdzielczej jest gdzie indziej?
Dziękuje za odp |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 07-06-2010, 15:00
|
|
|
Sprawdz przewody. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Pomógł: 291 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 6983 Skąd: że znowu? (W-wa)
|
Wysłany: 07-06-2010, 15:33
|
|
|
Po odpięciu, będzie się świeciło cały czas - tak ma być.
W razie potrzeby mam taki czujnik sprawny - oddam za parę miedziaków |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
malina_drizzt
Forumowicz

Auto: Galant 2.5v6
Pomógł: 2 razy Dołączył: 25 Lip 2010 Posty: 453 Skąd: Tam gdzie szczury są większe od kotów
|
Wysłany: 31-01-2011, 13:42
|
|
|
Gdzie można dostać uszczelkę do tego czujnika?
Leje mi się spod niej dosyć mocno olej, czy można spróbować dokręcić trochę mocniej? |
Ostatnio zmieniony przez malina_drizzt 31-01-2011, 19:08, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24321 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 31-01-2011, 15:24
|
|
|
uszczelnij silikonem |
|
|
|
 |
dzep
Nowy Forumowicz
Auto: galant 2.0 sport edition
|
Wysłany: 05-02-2011, 18:16
|
|
|
miałem ten sam problem tyle ze mi kontrolka poalila sie tylko przy zimnym silniku gdy juz nabral temperatury bylo ok w serwisie powiedziano mi ze taki czujnik kosztuje ok 700zl wiec sobie darowalem i kupilem uzywke za ok 50 zl i teraz jest ok ( po wyciagnieciu starego nawet nie wygladal na uszkodzony ale jednak nie dzialal ) |
|
 |
wojtas JDM
Mitsumaniak

Auto: EA3A SPORT EDITION
|
Wysłany: 02-03-2011, 07:24
|
|
|
czy to ten czujnik może odpowiadać za zapaljącą się na wolnych obrotach na kilka sekund kontrolkę oleju? czy raczej chodzi o ten krótszy? bo che przeczyścić a nie wiem za który się zabrać? |
_________________ Pewnego razu Japończyk wyjechał do Ameryki na wycieczkę. Ostatniego dnia pobytu złapał na ulicy taksówkę oraz kazał zawieźć się na lotnisko. Kiedy tak jechali, nadjechała Honda i wyprzedziła taksówkę. Wtedy Japończyk wychylił się przez okno i krzyknął : "Honda, baldzo siybka! Zlobiona w Japonii!". Chwilę potem taksówkę wyprzedziło Mitsubishi. Japończyk znowu wykrzyczał: "Mitsubishi, baldzo sibka! Zlobiona w Japonii!". Ta sama sytuacja powtórzyła się z samochodem marki Toyota: "Toyota, baldzo sibka! Zlobiona w Japonii!".
Kierowca już czerwieniał ze złośći, ale siedział cicho. I tak powtarzało się przez parę jeszcze samochodów. Wreszcie, taksówka zajechała na lotnisko, a koszt podróży wyniósł 300 $. Japończyk zaoponował: "Wah.. baldzo dlogo!". Kierowca wykrzyknął: "Taksometr, bardzo szybki! Zrobiony w Japonii!"
 |
|
|
|
 |
górek
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Galant 2.5 V6
|
Wysłany: 25-03-2011, 11:11
|
|
|
Panowie mam prośbę, czy ktoś mógł by wrzucić zdjęcie czujnika poziomu oleju, ale po zdjęciu wtyczniki? chodzi o to że wczoraj pękł mi pasek i pech tak chciał ze zachaczył o czujnik poziomu oleju. Kabel z wtyczką są całe, ale część czujnika na którą wchodziła wtyczka jest uszkodzona. Z czujnika wystają jedynie dwa przewody, czy złączyć to na sztywno z przewodami wchodzącymi do wtyczki i będzie oki? Czy może przy czujniku było coś jeszcze, jakiś przekaźnik albo coś podobnego?
Pytam ponieważ spiąłem to na krótko i kontrolka po odpaleni silnika gaśnie, ale jak przejadę 5 metrów od razu zapala się i cały czas świeci.
Z góry dziękuję za odpowiedź. |
|
|
|
 |
Olo20036
Mitsumaniak Mąż Martuśki

Auto: Galant 2,5 V6 EA5W
|
Wysłany: 05-07-2011, 10:13
|
|
|
Ostatnio sprawdzałem stan oleju i okazało się, że mam go za mało, a czujnik nic nie pokazał.
Po włączeniu zapłonu kontrolka się zapala i po odpaleniu gaśnie.
Po odpięciu czujnika kontrolka nie zapala się na odpalonym silniku.
Czy na przewodach od czujnika powinno być jakieś napięcie czy masa?
Potrzebuje schemat podłączenia lub jakąś informacje jak jest ten czujnik podłączony.
Z góry dziękuje za pomoc. |
_________________ Obecnie:
Chevrolet Trans Sport `02 3.4V6
Galant Kombi `97 2,5V6
Pajero Long `96 2,8TD +Lift
Wcześniej:
Galant Kombi `00 2,5V6
Scorpio MK2 `97 2,3 16V
Mondeo MK1 `95 1,6 16V swap 1,8 16V
Scorpio MK1 `91 2,0 8V

|
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
Auto: CLS 450
Pomógł: 282 razy Dołączył: 14 Lip 2008 Posty: 14378 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 05-07-2011, 11:01
|
|
|
Olo20036, czujnik zwiera do masy. W konsoli środkowej jest przekaźnik z opóźnieniem czasowym. Po włączeniu zapłonu domyślnie kontrolka się zapala niezależnie czy jest podłączony czujnik czy nie. Nawet jak jest rozłączony to kontrolka zgaśnie na jakieś 10 sek. Potem się zapali. Jak odepniesz kostkę to też zgaśnie z 10 sek opóźnieniem.
Na przewodzie w jednym pinie jest masa, a w drugim przewód prowadzący do przekaźnika. Jeśli na obu jest masa, to masz gdzieś zwarcie. Wypnij wtyczkę na dłużej i zobacz czy zapali się kontrolka. |
|
|
|
 |
Olo20036
Mitsumaniak Mąż Martuśki

Auto: Galant 2,5 V6 EA5W
|
Wysłany: 05-07-2011, 12:35
|
|
|
Owczar napisał/a: | W konsoli środkowej jest przekaźnik z opóźnieniem czasowym |
Dzięki za pomoc
A gdzie dokładniej jest ten przekaźnik? |
_________________ Obecnie:
Chevrolet Trans Sport `02 3.4V6
Galant Kombi `97 2,5V6
Pajero Long `96 2,8TD +Lift
Wcześniej:
Galant Kombi `00 2,5V6
Scorpio MK2 `97 2,3 16V
Mondeo MK1 `95 1,6 16V swap 1,8 16V
Scorpio MK1 `91 2,0 8V

|
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
Auto: CLS 450
Pomógł: 282 razy Dołączył: 14 Lip 2008 Posty: 14378 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 05-07-2011, 12:42
|
|
|
Plastikowa, brązowa puszka w okolicach immo. Trzeba zdjąć osłonę tunelu środkowego od strony kierowcy. |
|
|
|
 |
tomix
Mitsumaniak tomix

Auto: Mitsu Galant 97r 2,5V6 24v
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Lip 2008 Posty: 110 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 13-07-2011, 19:05
|
|
|
Możecie mi podpowiedzieć jak sprawdzić sprawność czujnika poziomu oleju?
Kupiłem miskę na podmiankę i jest w niej zamontowany ten czujnik,tylko czy działa?
Podłączam żarówkę z zasilaniem z bateryjki,zamykam obwód dotykając kabelkami dwóch pinów,które są w gniazdku czujnika,żarówka świeci.Poruszając pływaczkiem nic się nie zmienia,żarówka cały czas świeci.
Wydaje mi się,że pływaczek powinien zamykać lub otwierać obwód,więc w którymś położeniu pływaka żarówka powinna zgasnąć.Mam rację czy coś żle kombinuję?
Podpowiedzcie proszę jak sprawdzić poprawność działania czujnika mając go wymontowanego z miski. |
|
|
|
 |
|