Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Mitsubishi I samochodem roku 2007 w Japonii
Autor Wiadomość
Fido__
[Usunięty]

Wysłany: 18-11-2006, 23:34   Mitsubishi I samochodem roku 2007 w Japonii

Źródło: http://www.roadlook.pl/te...tsubishi-i.html

Tym razem była niespodzianka. Małe Mitsubishi i napędzane silnikiem umieszczonym z tyłu pojazdu, to pierwszy przypadek triumfu w historii plebiscytu RJC Car of the Year. W Japonii na początku 2006 r. rozpoczęto sprzedaż małego samochodu z logo Mitsubishi Motors. W najbliśzej przyszłości ma on także być sprzedawany na rynkach europejskich. Pierwsze próby sprzedaży tego modelu miały juz miejsce na terenie Wielkiej Brytanii, gdzie jak wiadomo równiez obowiązuje ruch lewostronny, tak jak w Japonii. Auta te nie wymagały więc żadnych przeróbek. W przypadku podjęcia decyzji o eksporcie do Europy, auta te bedą już przystosowane do ruchu prawostronnego.

Niecodziennej nazwie "i" towarzyszy niezwykła koncepcja pojazdu. Trzycylindrowy silnik umieszczony jest w tylnej części pojazdu i napędza tylna oś. Pięciodrzwiowy czteroosobowy Mitsubishi I ( z angielskiego słowa "ja") ma wymiary 3395 x 1475 x 1600 mm i był kilkakrotnie prezentowany jako prototyp. w związku z dobrym przyjęciem, od początku 2006 r. doczekał się wersji produkcyjnej. Jest ona identyczna z tą prezentowana wcześniej.

Silnik umieszczony w tylnej części, nie stanowi co prawda typowego rozwiązania, które obecnie stosowane jest dla przykładu w samochodach marki Smart. Pojazd spełnia także wymagania bezpieczeństwa, co szczegółnie dotyczy stref deformacji jego przedniej części. Umieszczenie jednostki napędowej w tylnej części auta sprawiało, że uzyskano więcej przestrzeni dla pasażerów. Nowy 3-cylindrwy silnik wysokoprężny z turbodoładowaniem o pojemności skokowej 660 cm3 o mocy 47 kW, charakteryzuje się małym zużyciem paliwa i niską emisja szkodliwych spalin.

Członkowie 62 osobowego jury konkursu RJC Car of the Year, to dziennikarze i fachowcy z baranży motoryzacyjnej. do listopada br. produkcja nowego modelu Mitsubishi przekroczyła już liczbę 5 000 egz.

Rafal_Szczecin 
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 18-11-2006, 23:42   

ladny :mrgreen:
a co Ty Fido o nim sadzisz ? :) (pytanie skierowany konkretnie do Fido ,nie uzylem skryptu you )

Fido__
[Usunięty]

Wysłany: 18-11-2006, 23:45   

Rafal_Szczecin napisał/a:
ladny :mrgreen:
a co Ty Fido o nim sadzisz ? :) (pytanie skierowany konkretnie do Fido ,nie uzylem skryptu you )

Dla mnie to zabawka. W każdym razie wygląda jak zabawka. No ale jeśli jest to czarny koń, który wydźwignie MMC z zastoju, to czemu nie ;-) Co istotne, gałka zmiany biegów nie wygląda już jak przepychacz do WC :D

Jakoś dziwnie się ten post napisał. Puste miejsce na końcu jest niezrozumiałe.

Rafal_Szczecin 
Mitsumaniak

Wysłany: 18-11-2006, 23:47   

Fido__ napisał/a:
Co istotne, gałka zmiany biegów nie wygląda już jak przepychacz do WC

hahaha widze, ze mowisz o colcie :) mialem dokladnie takie same wrazenie :)
ale po przyjezdzie do bialego, i odebraniu Colta od Jacka wrazenie troche sie zmienilo ( na lepsze :P ) i na zywo wcale nie wyglada tak strasznie - jak pzrepychacz do WC :mrgreen:

dager
[Usunięty]

Wysłany: 18-11-2006, 23:48   

Fido__ napisał/a:
, gałka zmiany biegów nie wygląda już jak przepychacz do WC
, a w którym modelu tak wyglądała ?? :roll:

Fido__
[Usunięty]

Wysłany: 18-11-2006, 23:51   

Fido__ napisał/a:
Co istotne, gałka zmiany biegów nie wygląda już jak przepychacz do WC

hahaha widze, ze mowisz o colcie :) mialem dokladnie takie same wrazenie :)
ale po przyjezdzie do bialego, i odebraniu Colta od Jacka wrazenie troche sie zmienilo ( na lepsze :P ) i na zywo wcale nie wyglada tak strasznie - jak pzrepychacz do WC :mrgreen:

Wiem, wiem... też mi Jacek dał pojeździć. Dla mnie colt jest zupełnie udanym autkiem. No, może nie zastąpi spejsa, ale zawsze coś. Boję się tylko, że ten "Aj" będzie drogi jak smart i u nas się nie przyjmie. Konkurencja fiata i skody wykosi wszystko z tego segmentu

Rafal_Szczecin 
Mitsumaniak

Wysłany: 18-11-2006, 23:51   

w najnowszym colcie, nie wiem czy w CZ3 tez, ale ogladajac zdjecia CZ5 tak sie przynajmniej wydaje :)

edit :

special for Dager :

[ Dodano: 18-11-2006, 23:56 ]
Fido__ napisał/a:
Wiem, wiem... też mi Jacek dał pojeździć. Dla mnie colt jest zupełnie udanym autkiem. No, może nie zastąpi spejsa, ale zawsze coś. Boję się tylko, że ten "Aj" będzie drogi jak smart i u nas się nie przyjmie. Konkurencja fiata i skody wykosi wszystko z tego segmentu

a jakim jezdziles ? 1,3 czy 1,5 ? mam takie same zdanie jak Ty co do cotla,calkiem fajne autko .napewno nie zastapi spejsa, wydaje mi sie, ze grandis mial go zastapic, ale jest on zdecydowanie za drogi ( no i uroslo mu sie troszke ) ale i tak wg mnie jest to baaaaaardzo piekne autko .

Meteo
[Usunięty]

Wysłany: 19-11-2006, 09:46   

mnie sie podoba bardziej od nowego Colta , wnetrze nowego Colta jest strasznie zimne i te plestiki - przynajmniej na fotkach strasznie wygladaja a to autko ma juz swoj urok

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 19-11-2006, 18:21   

ojoj - ale porażka...
Baśka powiedziała, że trzeba szybko kupić jakiegoś starego Colta - póki jeszcze są dostępne jakieś ładne autka...

Derpin
[Usunięty]

Wysłany: 19-11-2006, 18:54   

a spójrzcie na panelik do sterowania lusterkami :D niezmienny :) bo po co zmieniac coś co jest dobre :)

dager
[Usunięty]

Wysłany: 20-11-2006, 19:40   

special for Dager
, dzięki Rafał załapałem :mrgreen:

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Wysłany: 20-11-2006, 22:44   

Nawet bez tragedii jest ten samochodzik....

....tylko taki smartowaty jakis troszke :P
Pozdroo

kordiank2 
Mitsumaniak
MojTytułJestZaDługi

Auto: eclipse 4G
Wysłany: 03-12-2006, 20:42   

paskuuuuda - tyle tylko powiem. ale ja to jakiś staromodny jestem. ostatnio to mnie nawet jakieś ecu i wtryski wurzają :twisted: , nie ma to jak pożądny gaźnikowiec na normalnym regulatorze napięcia, cewkach - więcej elektroniki nie potrzeba... cieszy mnie moda na stare auta (nie za bardzo stare) - nawet w carbonie dali ładnych parę sztuk musclecars

DZIEŁA na SZTUKI

max
[Usunięty]

Wysłany: 09-12-2006, 11:28   

Zgodzę się z robsonem! Ten samochód wygląda trochę jak Smart Pulse (jeśli chodzi o wygląd, wygląd przednich i tylnych świateł). Tak naprawdę ten samochód wygląda ładnie z małym minusem - jest okrągły!

mcrec
[Usunięty]

Wysłany: 10-12-2006, 18:52   

Ja powiem tylko tak-jak mawiał filmowy pan Popiołek z pewnego polskiego serialu...KONIEC ŚWIATA!
To nie auto dla mężczyzn ,a i pewnie rzadko która kobieta by chciała takim jeżdzić.
Popieram ''kordiank'a 2-giego' - we wpółczesnych autach zbyt dużo jest protez mózgu.
Elektronika zdominowała współczesne konstrukcje do tego stopnia ,że wykładnikiem ''doskonałości'' pojazdu jest ilość zamontowanych w nim czujników ,sensorów,procesorów itp które mają ułatwić /tu czytaj zastąpić/ umiejętności kierowcy...

Odpowiedz do tematu