|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
problem.. carisma gaśnie na wolnych obrotach.. czasami |
Autor |
Wiadomość |
detlef [Usunięty]
|
Wysłany: 15-11-2006, 16:21 problem.. carisma gaśnie na wolnych obrotach.. czasami
|
|
|
Problem jest tego typu, że w mojej 8-letniej Carismie 1.6 benzyna GLX czasami dzieje się coś zlego a mianowicie, zdarza się, że kiedy jadę (przy zimnym silniku) i wciskam sprzęglo aby zmienić bieg silnik "gaśnie". Dzieje się tak dopóki nie przytrzymam go na wyższych obrotach (3000obr/min) przez ok. minute. Potem już wszystko dobrze. No i poza tym zapala mi się czasami kontrolka od alternatora - też czasami. Domyślam się, że przyczyn może być dużo. Czy ktoś z Was mial moze taki problem? Podejrzewam świece na pierwszy rzut oka.. Proszę o jakieś sugestie..
Pozdrawiam
detlef |
|
|
|
 |
Sebancisz [Usunięty]
|
Wysłany: 17-11-2006, 20:49
|
|
|
Jak tylko kupiłem carismę też miałem pewne problemy z silnikiem, lecz zupełnie inne. Jeśli mogę ci doradzić, to proponuję podłączenie pod komputer, bo kombnowanie z wymianą poszczególnych części może być kosztowne i bez rezultatów.
Koszt usługi w serwisie z ewentualną regulacją to 120 zł, u "dłubka" zapłaciłem 100 zł sam nie wiedział dokładnie z którego czujnika idzie błąd poczym wykasował błędy zciągając klemę z akumulatora.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
detlef [Usunięty]
|
Wysłany: 17-11-2006, 22:28
|
|
|
dzięki za odpowiedź..a czy znasz może jakieś warsztaty w Wawie (sprawdzone), które specjalizują sie w takich rzeczach..no, i dla których marka Mitsubishi nie będzie wielka niewiadoma (w myśl "a bo panie, u nas tylko ople sie robi a to japońskie to ja to nie wiem").
pozdrawiam |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 18-11-2006, 00:48
|
|
|
jesli sie nie pali kontrolka check engine komputer nic nie wykarze, ale bedziesz mogl sprawdzic ladownie (choc to mozna sprawdzic w tanszy sposob).
przyczna gasniecia silnika moze byc silniczek krokowy, akurat w 1.6 byla seria z wadliwymi silniczkami - stad tez moze ci sie zapalac kontrolka ladowania (spadaja obroty).
jak swiece zaczna zaliczac padake odczujesz to przy szarpaniu silnikiem podczas przyszpieszania. |
|
|
|
 |
detlef [Usunięty]
|
Wysłany: 18-11-2006, 14:49
|
|
|
dzięki..wygląda na to,ze swiece sa ok poniewaz nic nie szarpie, ani podczas przyspieszania ani w zadnym innym przypadku..czy silnik krokowy mozna ew. naprawic..? sprawdzalem na allegro i tam kurcze nic nie ma do carismy..oczywiscie do opli jest masa s.krokowych. :/ |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 18-11-2006, 17:12
|
|
|
wiesz forum jest swoista "burza mozgow" wiec to co napisalem powyzej nie oznacza ze wlasnie to jest zepsute w twoim samochodzie, byc moze przyczyna lezy po innej stronie. |
|
|
|
 |
Sebancisz [Usunięty]
|
Wysłany: 18-11-2006, 18:15
|
|
|
Taki, mój wypróbowany warztat jest na włochach, ul. Parowcowa 12a "ROBCAR" (022 666-33-22) jak narazie nigdy mnie tam nie naciągneli na koszty, są o tyle wygodni że razem z warsztatem mają sklep z częściami, więc wszystko masz na miejscu. (u nich podłączenie pod komputer też kosztuje 100 zł) |
|
|
|
 |
detlef [Usunięty]
|
Wysłany: 20-11-2006, 08:11
|
|
|
no to jest duże prawdopodobieństwo, że się tam skieruje właśnie, tylko musze poczekać do wypłaty bo na ten miesiąc carisma wyczerpała już swój limit:) a muszę wymienić jeszcze pasek klinowy (jak popada lub kiedy jest wilgotno przeraźliwie piszczy). Czy w Carismie oryginalnie powienien byc zabudowany ten pasek? No i chyba rozrząd będe musiał wymienić gdyż nie mam książki serwisowej a auto ma na liczniku 81 tys. Tyle, że mil
pozdrawiam
detlef |
|
|
|
 |
Alek [Usunięty]
|
Wysłany: 20-11-2006, 11:25
|
|
|
Sebancisz napisał/a: | ul. Parowcowa 12a | Tylko niech Ci się nie pomyli z Cyprysową (też Włochy), bo tam lubieją naciągnąć. |
|
|
|
 |
|
|