Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Zużycie opon
Autor Wiadomość
and 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi outlander 2.0 2010
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 09-07-2011, 00:06   Zużycie opon

Auto ma przejechane 45 kkm, zakupione na wiosnę 2010,w ASO (opony 18).Jesienią zauważyłem,że zużycie zewnętrznego brzegu opon na przedniej osi jest nieznacznie większe niż na stronie wewnętrznej (różnice niewielkie,widoczne na "najpłytszych" poprzecznych rowkach,na szerokości ok. 1 cm opony od zewnątrz). Sprawdzono zbieżność w ASO,werdykt,że wszystko jest OK,w serwisie oponiarskim stwierdzili,że to typowe zużycie.Zmieniłem na zimówki i po przejechaniu kilku tysięcy km było widoczne delikatne "zaokrąglenie" bieżnika na zewnętrznych częściach opony (w momencie przejścia powierzchni bocznej w stykającą się z podłożem),sprawdziłem zbieżność w ASO Hondy,skorygowano jakieś nieduże niedokładności i poprawiono.W kwietniu 2011 powrót do letnich opon,przejechałem od tego czasu ok 8 kkm i różnica w zużyciu zewnętrznego i wewnętrznego nieco bardziej zauważalna.
Jakie macie doświadczenia w tym zakresie?. Problemy ze zużyciem opon (szybkim i nierównomiernym) miałem w Alfa Romeo 156 ale była to dość typowa bolączka tych aut z silnikiem jtd ze względu na masę i "rozjazd" zawieszenia na przodzie.Natomiast w poprzednich autach ( MB 124, Corolla) jeśli nie było wpadek z wadliwymi elementami zawieszenia to przy prawidłowym ustawieniu geometrii to kompletnie nic się nie działo z oponami.
Jak wygląda to w Waszych autach?
Pozdrawiam

andrzejGb 
Forumowicz

Auto: www
Wysłany: 09-07-2011, 00:25   

Miałem podobnie, tylko przód końcówka opon brzegi wytarte. sprawdziłem zbieżność -ok teraz mam nowe oponki zobaczę co dalej

AW 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander II 2.0
Wysłany: 12-07-2011, 14:44   

Ja mam dokładnie to samo. Samochód ma 82 kkm, zwiększone zużycie opon na krawędziach widoczne od około 55 kkm. Diagnoza serwisów (byłem w dwóch) - geometria OK.

arturodob 
Forumowicz

Auto: outlander
Wysłany: 13-07-2011, 09:08   oponki

witam ja wlasnie wczoraj wymienialem opony po przebiegu 46 tys od nowosci i nic nie zauwazylem rowno zuzyte i wytarte mysle ze to moza wina opny skoro geometria jest ok a na jakich oponach jezdzicie ja caly czas na michelin i jest ok pod wzgledem zuzycia i jakosci opony

rezon 
Mitsumaniak

Auto: był OutlanderII 2.0DID
Wysłany: 13-07-2011, 09:31   

Opony letnie ori Bridgestony wymieniałem po ok.60-65kkm - nie zauważyłem jakiegoś nienaturalnego zużycia a i przebieg jest akceptowalny. Zostało jeszcze ok. 3mm. Założyłem Micheliny Latitude Diamaris i tylko szkoda, że tak późno - nie ten samochód.

dab 
Mitsumaniak

Auto: OUTLANDER 2.0 D-ID
Wysłany: 13-07-2011, 10:06   

rezon napisał/a:
Opony letnie ori Bridgestony wymieniałem po ok.60-65kkm - nie zauważyłem jakiegoś nienaturalnego zużycia a i przebieg jest akceptowalny.

Ciekawe ze w takich CR-V dwaj moi kolesie maja juz nabite 120kkm i nadal sa na fabrycznych oponach....
Wymiana w outku opon przy ok 50-60kkm (czyli juz nawet w 2 roku uzytkowania) to porazka i sygnal ze na montaz fabryczny laduja jakies gumy II kategorii :x

rezon 
Mitsumaniak

Wysłany: 13-07-2011, 10:28   

dab napisał/a:
Ciekawe ze w takich CR-V dwaj moi kolesie maja juz nabite 120kkm i nadal sa na fabrycznych oponach....
po 120kkm na jednym komplecie czy na dwóch (letnie+zimowe)? Ja pisałem tylko o przebiegu przypadającym na letnie - całkowity był 107kkm, po za tym jeszcze było trochę bieżnika i ok. 15-20kkm można było jeszcze przejechać. Ponieważ czasami jeżdżę dość szybko i w każdą pogodę, to wolę mieć więcej bieżnika niż wymagane 1,6mm, bo co po 4x4 jak opony wody nie zdążą odprowadzić. Narzekam na różne aspekty Outka - hałas, złe zachowanie na drodze w trybie 2WD, plastiki a'la F126, itd., ale ori opony są moim zdaniem przyzwoite, chociaż tak jak pisałem - zmiana okazała się zdecydowanie na lepsze - mam już 1,5kkm przejechane na nowych.

dab 
Mitsumaniak

Wysłany: 14-07-2011, 09:42   

rezon napisał/a:
po 120kkm na jednym komplecie czy na dwóch (letnie+zimowe)?

na zime oczywiscie zakladaja kozaczki :-)
Tylko co z tego skoro i ja tak robie a oponki juz pewnie za rok (jak przekrocze 60kkm) trzeba tez bedzie wymienic...

rezon 
Mitsumaniak

Wysłany: 15-07-2011, 08:53   

dab napisał/a:
na zime oczywiscie zakladaja kozaczki
czyli 65-70kkm na letnich - tak jak u mnie na ori made in Japan. dab, Ty nie masz przypadkiem już "europejczyka"? Może w Europie montowali "ulepszone" wersje opon?

[ Dodano: 17-07-2011, 17:44 ]
Dzisiaj widziałem 4-ro letniego Outka z przebiegiem ok. 50kkm. Eksploatowany na dwóch kompletach opon czyli na letnich 16" Yokohama Geolander przejechane ok. 30kkm. Bieżnik już bardzo wyraźnie zużyty i właściwie opony kwalifikujące się do wymiany za ok. 10-15kkm. Czyli jednak faktycznie można trafić na bardzo szybko zużywające się.

dab 
Mitsumaniak

Wysłany: 18-07-2011, 14:27   

rezon napisał/a:
dab napisał/a:
na zime oczywiscie zakladaja kozaczki
czyli 65-70kkm na letnich - tak jak u mnie na ori made in Japan. dab, Ty nie masz przypadkiem już "europejczyka"? Może w Europie montowali "ulepszone" wersje opon?

[ Dodano: 17-07-2011, 17:44 ]
Dzisiaj widziałem 4-ro letniego Outka z przebiegiem ok. 50kkm. Eksploatowany na dwóch kompletach opon czyli na letnich 16" Yokohama Geolander przejechane ok. 30kkm. Bieżnik już bardzo wyraźnie zużyty i właściwie opony kwalifikujące się do wymiany za ok. 10-15kkm. Czyli jednak faktycznie można trafić na bardzo szybko zużywające się.

Tak, jam mam "szczesci" miec juz tego pierwszego europejczyka z holenderskim rodowodem :oops: z lipca tamtego pamietnego roku...czyli niemal z samego poczatku produkcji. Az sie sam czasami dziwie ze nic powaznego sie wiecej nie dzieje... 8)

Bosy 
Nowy Forumowicz

Auto: OutlanderII2.0DiDIntense+/2008
Wysłany: 28-07-2011, 15:48   Oponki

Witajcie, Ja mam przejechane 140 kkm. Używam opon letnich i zimowych w cyklu 50/50. Stan bieżnika opon letnich (Bridgestony) ok 4 mm a zimowych 5 mm. Pozdrówko :)

Exiu 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander 2.0 DID Instyle/Navi
Wysłany: 03-08-2011, 14:07   

Faktycznie te opony bardzo szybko się wycierają.

fufaj3 
Forumowicz

Auto: Outlander 2.0 DID INTENSE PLUS
Wysłany: 03-08-2011, 20:11   

Witam
ja ma przejaechane 55000km i opony szmelc zastanawiam sie nad wymiana ale juz chyba kól na wieksze 19"

opony lecą jak woda

kiedyś jak miałem Lagune II kupiłem jej nowe opony F1 zajebisty bieznik ale po miesiącu jazdy było już widać znaczny ubytek bieznika

cięzkie auto no i opory toczenia wieksze wiec cos za cos

13zbyszek13 
Forumowicz

Auto: 2,0 DID outlander 2009
Wysłany: 04-08-2011, 08:13   

fufaj3 napisał/a:
Witam
ja ma przejaechane 55000km i opony szmelc zastanawiam sie nad wymiana ale juz chyba kól na wieksze 19"

opony lecą jak woda

kiedyś jak miałem Lagune II kupiłem jej nowe opony F1 zajebisty bieznik ale po miesiącu jazdy było już widać znaczny ubytek bieznika

cięzkie auto no i opory toczenia wieksze wiec cos za cos

Nie wiem jak dajesz ale ja mam 60000km i opony są jeszcze z bardzo grubym bieżnikiem, mysle że starcza jeszcze na długo.

Odpowiedz do tematu