Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaka jest zwrotnica głośnikowa w carismie poliftowej ?
Autor Wiadomość
Artif 
Forumowicz
Artif

Auto: granatowa Carisma GDI 2001
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 02-06-2011, 18:57   Jaka jest zwrotnica głośnikowa w carismie poliftowej ?

Witam.
Mam cari elegance poliftową, gdzie są głośniki odseparowane (wysokie w lusterkach). Za moment wygłuszę drzwi i zastanawiam się nad jednym. Jeśli te głośniki co są - konkretnie woofery - zagrają OK, to całość zostanie. Wysokie jak na razie bardzo mi odpowiadają i nie widzę potrzeby ich wymiany. Ale ponieważ woofery teraz grają nierówno, tzn. raz basik jest całkiem niezły i czysty, a raz nie ma go prawie wcale sądzę, że trzeba będzie je wymienić na inne. Stąd pytanie - Czy zostawić zwrotnicę, jeśli w ogóle tam coś jest, czy kupować głośniki wraz ze zwrotnicami ?

Yuppy 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.9 DiD '03
Wysłany: 04-06-2011, 05:44   

Jeśli już kupujesz głośniki, to zaleca się komplet (niskotonowe + wysokotonowe) wraz ze zwrotnicą dobraną do zestawu. Różne głośniki różnie się przycina, stąd zwrotnice dobiera się do konkretnych modeli, a nie aby jakaś była.

Sam się zbieram do rozebrania drzwi i wygłuszenia ich, ale w tej chwili nie wiem jeszcze, jak to wygląda wewnątrz.

Artif 
Forumowicz
Artif

Wysłany: 04-06-2011, 20:50   

Tak myślałem.
Yuppy napisał/a:
Sam się zbieram do rozebrania drzwi i wygłuszenia ich

Jestem właśnie tuż po wygłuszeniu drzwi. Ja miałem 4 maty STP silver te 53 x 75 cm i powiem szczerze, że jeszcze z jedna by się przydała. Resztę robi się całkiem przyjemnie. Z dodatkowych płaskowniczków na otwory to właściwie wystarczy jeden na drzwi. Górny otwór ma prowadnicę cięgna zamka, która idzie dokładnie po skosie otworu, tak, że tam nie trzeba. Reszta otworów jest wystarczająco mała do bezpośredniego zaklejenia matami. Co do basu to w końcu pojawił się głęboki i niski. Jeszcze nie bawiłem się eq w radiu, ale od razu widać potencjał w dole. Tak że polecam wygłuszenie drzwi - tak jak każdy zresztą, kto to już zrobił :) .
Co do zwrotnicy oryginalnej, to pomimo rozebrania nie dokopałem się do niej, wszystkie kable są ładnie poizolowane w wiązki i nie widać, gdzie co idzie. Ale raczej podejrzewam, że gdzieś tam jest tylko kondensator do wysokich.
Jak ktoś ma jakieś pytania, to zapraszam.

JacekeR 
Mitsumaniak

Auto: Nissan Qashkqai J10 2.0PB
Wysłany: 14-07-2011, 13:45   

Artif napisał/a:
Ale raczej podejrzewam, że gdzieś tam jest tylko kondensator do wysokich.

Dokładnie kondensator znajduje się w izolacji tuż przy kostce z podłączenia głośniczków wysokotonowych.

Artif 
Forumowicz
Artif

Wysłany: 14-07-2011, 19:30   

Dzięki Jacek. Tak myślałem.
Po odsłuchach i ustawieniach grają nieźle, ale po pierwsze mają kaprysy jak wcześniej (tzn. raz jest mocny bas, a innym razem prawie go nie ma - na tych samych utworach oczywiście) - chyba jednak ze starości, a poza tym brak mi jeszcze takiego mocnego i czystego kicka w dole. Zdecydowałem się na zakup głośników Phonocar pro-tech. Nie majątek (ok 170 zł), a woofery zrobione są z kewlaru - mam w domu kolumny Wharfedale z głośnikami kewlarowymi i grają doskonale. Poza tym mają stosunkowo małą moc (czyli radio powinno toto napędzić) i wysoką skuteczność. Jak zamontuję i obsłucham, to dam znać.

Brikston 
Forumowicz

Auto: Carisma 2001 1.8 GDI Avance
Wysłany: 15-07-2011, 22:09   

daj znac koniecznie bo tez sie zastanawiam nad wymiana glosnikow w cari i nie wiem na jakie:)

Pozdr

JacekeR 
Mitsumaniak

Wysłany: 15-07-2011, 23:20   

Głośniki zależą od budżetu domowego.

rogal133 
Forumowicz

Auto: mitsubishi carisma 1.6 16v
Wysłany: 23-07-2011, 15:50   

a macie jakioes fotki jak te drzwi wygluszaliscie?? bo ja zrobiłem to tak

narazie zrobilem tylko drzwi od kierowcy bo nie mialem wiecej czasu

JacekeR 
Mitsumaniak

Wysłany: 23-07-2011, 16:52   

Bardzo łądnie jeszcze tylko dystanse z MDF i zmiana głośników , będzie OK.

rogal133 
Forumowicz

Wysłany: 23-07-2011, 22:31   

a jeszcze jedno pytanie bo na allegro sa dystanse z mdfu ale nap ze do rocznika 99 tzn chyba chodzi o przedliftowe a moja jest wlsnie 99 ale poliftowa ale wydaje mi sie ze te dystanse beda pasowaly wiec dlaczego pisza ze do 99 rocznika czy moze dopiero w 2000 byly inne a moja ma jeszcze glosniki od przedliftowej?? i drugie pyt gdzie zamontowac soprany bo w tych trójkątach przy lusterkach odpada bo mam manualnie regulowane, wiec moze w to miejsce przy kolanach bo tam tez sa otwory na glosniki ale czy tam nie bedzie znów za blisko tego glosnika z drzwi?? bo mam zamier kupic sobie jakis zestaw moze hert ale wlasnie robi sie problem z tymi wysokotonowymi glosnikami moze ktos ma jakies zdjęcia gdzie je zamontowal

[ Dodano: 23-07-2011, 22:38 ]
a moze w poliftowych kształt jest taki sam ale te dystanse na grubosc sie nie mieszcza i dlatego pisza ze do 99 rocznika?? bo chodzi mi o takie dystanse http://allegro.pl/mitsubi...1704100542.html

JacekeR 
Mitsumaniak

Wysłany: 23-07-2011, 23:10   

Na pierwszy rzut oka nie widać różnicy przed czy po lifcie. Będą pasowały na 98%. Co do "gwizdków" można je zamontować w plastikowym słupku przy szybie, u mnie sa w trójkątach od lusterek. Ktoś już miał tak zamontowane głośniki.

rogal133 
Forumowicz

Wysłany: 24-07-2011, 09:47   

no tak ale ja w tych trójkątach mam dzwigienki do regulacji lusterek, a Ty te dystanse kupowałes gdzies??

JacekeR 
Mitsumaniak

Wysłany: 24-07-2011, 10:17   

Dystanse dostaniesz na allegro.Wystarczy wpisać Carisma i znajdziesz.

rogal133 
Forumowicz

Wysłany: 24-07-2011, 10:32   

no tak widziałem ale przy kazdym jest wlasnie napisane ze do rocznika 99

JacekeR 
Mitsumaniak

Wysłany: 24-07-2011, 18:13   

Pasują napewno do poliftowej wersji.