Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Klima z colta do lancera - czy da się?
Autor Wiadomość
Xiff 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.6 1995 Kombi
Wysłany: 18-07-2011, 13:26   Klima z colta do lancera - czy da się?

Panowie mam poważne pytanie...
Chcę zamontować sobie klime w lancerniku. Czy ktoś z was orientuje się czy da się zamontować z colta 1,3 do lancera 1,6. Roczniki te same 92-96.
Może ktoś przy okazji zna jakiegoś machera na śląsku co by się tego podjął..
Będę dźwięczny za pomoc.

[ Dodano: 19-07-2011, 21:22 ]
pogrzebałem i niestety chyba się nie da.. z tego co widzę to na tamtej sprężarce jest zwykły pasek klinowy a u mnie jest wieloklin. Jedyna opcja to zmienić koła pasowe.. nie wiecie czy jest to rozbieralne w ogóle..?

K. P.

rosomak1983 
Mitsumaniak
werbalny terrorysta

Auto: Lancer GTi 2.0 Eclips 4x4 2.0T
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 19-07-2011, 23:38   

Dac sie na pewno da pytanie ile bedzie kombinacji.
Xiff napisał/a:
z tego co widzę to na tamtej sprężarce jest zwykły pasek klinowy a u mnie jest wieloklin. Jedyna opcja to zmienić koła pasowe.. nie wiecie czy jest to rozbieralne w ogóle..?

To nie jest jedyna opcja a pomysł rozbierania koła pasowego wału ??? i składania koła pasowego to głupi pomysł. Koło pasowe z reguły jest z dwóch czesci połaczonych ze soba spoiwem gumowym. Po co ? Zeby tłumić drgania harmoniczne wału korbowego.
Tak wiec pozostaje Ci albo zmienic spreżarke klimy w całosci albo samo kółko spreżarki. Chyba ze to miałes na mysli to sorki :wink:
Life is 2 short to drive boring cars ;)
6 bolt only...
Najczesciej o trolowanie oskarzaja same Trole gdy brakuje im argumentów do trolowania :mrgreen:

Xiff 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.6 1995 Kombi
Wysłany: 20-07-2011, 07:10   

myślałem o kółku od sprężarki...

[ Dodano: 23-07-2011, 21:14 ]
klimkę zakupiłem za 200 zipa... chłodnica weszła bez problemu, skrapklacz, chłodziara też. Mały problem z wentylatorem więc muszę przyspawać jakieś uchwyty żeby dobrze umocować...
Jeżeli chodzi o pompę to niestety pompa od 4G13 nie pasuje ni jak do 4G92... Jest z drugiej strony silnika i ma inne koło pasowe.. Zaczynam więc kombinacje, jak mi się uda złożyć do dam wam znać....

[ Dodano: 18-09-2011, 19:33 ]
Raczej chyba jestem pionierem w tym temacie więc troszkę może opowiem jak mi to idzie...

Na pierwszy montaż porwałem się na część wewnątrz lancerka czyli zamontowałem chłodziarę za schowkiem .. Jak już wymyśliłem jak to ma wejść to okazało się że pasuje idealnie. Bez żadnych przeróbek, poprostu wyjąć plastiki i wsadzić właściwy element..

Na drugi rzut poszła chłodnica. Żaden problem.. wyjąć atrapę i założyć... Problem był z wentylatorem.. Szlifierka, sprawarka, 30 minut i gotowe...

Pompa... Tu niestety nie obyło się bez fachowego tokarza. W colcie był pas klinowy, u mnie jedyne wyjście to założyć na wieloklin razem z pompą do wspomagania. Dospawaliśmy specjalny uchwyt, koło pasowe nowe wytoczone z kwasówki.. Do tego muszę teraz kupić nowy pasek na 1100mm długości..

Węże.. W Colcie pompa była z drugiej strony więc dwa węże będę musiał dorobić, reszta pasuje idealnie...

Elektryka czeka na wolne popołudnie :) Do wiosny może się z tym wyrobię... Postaram się wrzucić parę fotek moich przeróbek..
Pozdro..

K. P.

Odpowiedz do tematu