ABS |
Autor |
Wiadomość |
LEWY
Mitsumaniak

Auto: LANCER EVO II
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 11 razy Dołączył: 26 Gru 2006 Posty: 516 Skąd: Prabuty/Gdynia
|
Wysłany: 21-07-2011, 12:30 ABS
|
|
|
Witam,
Mam problem z abs-em jakiś czas lancer stał w garażu i gdy go rozgrzewałem nie zgasła kontrolka abs-u.
Pod czas jazdy hamowało tylko prawe przednie koło, zaciski w obu ok, tłoczki pracują, są odpowietrzone.
Czy to możliwe, że padł np korektor siły hamowania i daje ciśnienie tylko na jedno koło?,
czy da się jakoś sprawdzić co padło czy to jest jako część wymienna.
Pomożecie ?! |
|
 |
elektryk
Forumowicz
Auto: auto
Pomógł: 33 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 2082 Skąd: z ...
|
Wysłany: 22-07-2011, 12:32
|
|
|
Kody błędów powinny dać się wymigać.
Jakby się uszkodziło coś w samym układzie hydraulicznym, to raczej ABS nie ma takiej możliwości żeby to wykryć. Osobiście bym podejrzewał jednak sam mechanizm zaworowy ABS, może coś się zastało, albo skorodowało. Skoro sam komputer ABS wykrywa jakąś usterkę to trzeba by się chociaż dowiedzieć co mu nie pasi. |
|
|
|
 |
docencik87
Mitsumaniak

Auto: Mondeo Mk3 '2004 2.0 PB+LPG
Pomógł: 34 razy Dołączył: 30 Wrz 2007 Posty: 887 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 22-07-2011, 12:52
|
|
|
elektryk napisał/a: | Jakby się uszkodziło coś w samym układzie hydraulicznym, to raczej ABS nie ma takiej możliwości żeby to wykryć. |
I tu się mylisz, ponieważ ABS podczas załącznia zapłonu sprawdza wszystkie zaworu. Widocznie któryś zawór się zastał. Do sprawdzenia rozdzielacz od ABS |
_________________ Witaj Gość!!
1993-2008 Mitsubishi Colt C51A 1.3 8V Gaźnik(mój ukochany samochodzik )
2008-2014 Mitsubishi Colt C52A 1.5 8V (nowy nabytek)
2014-???? Ford Mondeo MK3 Kombi 2.0 PB + LPG
Staram się pisać poprawnie po polsku. |
|
|
|
 |
LEWY
Mitsumaniak

|
Wysłany: 22-07-2011, 13:42
|
|
|
a jak mogę sprawdzić w garażowych warunkach? |
|
 |
elektryk
Forumowicz
Auto: auto
Pomógł: 33 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 2082 Skąd: z ...
|
Wysłany: 22-07-2011, 14:01
|
|
|
docencik87 napisał/a: | elektryk napisał/a: | Jakby się uszkodziło coś w samym układzie hydraulicznym, to raczej ABS nie ma takiej możliwości żeby to wykryć. |
I tu się mylisz, ponieważ ABS podczas załącznia zapłonu sprawdza wszystkie zaworu. Widocznie któryś zawór się zastał. Do sprawdzenia rozdzielacz od ABS | Miałem na myśli że nie jest w stanie wykryć uszkodzonego przewodu hamulcowego czy tłoczka. Co do sprawdzania zaworów to mogę w to uwierzyć jednak nie wyobrażam sobie jakby miał to sprawdzić, ABS raczej nie ma czujnika ciśnienia ani położenia zaworu, może przez pomiar prądu pompy...
LEWY napisał/a: | a jak mogę sprawdzić w garażowych warunkach? | Ja bym zaczął od poszukania serwisówki, tam powinien być opisany sposób wywołania kodów diagnostycznych i ich interpretacja, a także sposób montażu i demontażu określonych podzespołów. Nie mam Lancera, ale przypuszczam że jakbyś podał jaki masz rocznik/wariant to może by ktoś napisał coś więcej. |
|
|
|
 |
LEWY
Mitsumaniak

|
Wysłany: 22-07-2011, 17:13
|
|
|
Samochód to lancer evo II z 1994 roku,
pomyślałem o zaupie innej pompy, ale nie trafiłem na podobną nie mam auta pod reką ale wydaje mi się że mam 2 wejscia i 4 wyjścia. |
|
 |
|