[1G 90-94] Pomoc przy zakupie pierwszego eclipse |
Autor |
Wiadomość |
elektryk
Forumowicz
Auto: auto
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 33 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 2082 Skąd: z ...
|
Wysłany: 22-07-2011, 14:23
|
|
|
viader napisał/a: | No wiesz, tak jak pisałem, ja szczególnie pedantycznie podchodzę do auta i jestem sobie w stanie wyobrazić, że wiele części mogłem nie ruszać...ale ja lubię czasem mocniej przycisnąć i auto musi być sprawne. | Tu ja się z kolegą absolutnie zgadzam, niby się nic nie psuje, ale trzeba wkładać pieniądze. W przypadku mitsubishi ceny niektórych elementów wydają się wyraźnie droższe a dobrych zamienników brak.
Ponieważ staram się dbać o samochód dużo przy nim robię sam, przykładowo w czerwcu/lipcu naprawiłem u siebie:
pękniętą obudowę klamki wewnętrznej (wymiana),
pękniętą kratkę nawiewu (wymiana),
wahacz tylny (tuleja wahliwa do wymiany),
chłodnicę płynu wspomagania (bo moja była pęknięta odrobinę kapało),
poprawiłem mocowanie rurki od klimatyzacji (popękane zatrzaski),
zrobiłem nowe mocowanie akumulatora (od 3 lat jak kupiłem samochód jedna szpilka była za krótka i nie sięgała podstawy),
wymiana gum mocowania tylnego drążka stabilizatora,
wymieniłem zbiorniczek wyrównawczy na oryginalny (kupiłem samochód z jakimś dopasowanym na oko),
podciągnąłem ręczny (bo klocki się kończą),
wymieniłem żaróweczki podświetlania przycisków na LED (żarówki wytrzymują u mnie 2-3 miesiące). Wszystko poza wymianą wahacza zrobiłem we własnym zakresie, ale to i owo trzeba było kupić. Oczywiście ze wszystkimi tymi rzeczami można jeździć, ale to człowieka wkurza że coś nie działa, coś stuka, coś piszczy. |
|
|
|
 |
viader
Mitsumaniak

Auto: Alfa Romeo 166 FL 2,4 JTDM
Pomógł: 16 razy Dołączył: 19 Cze 2007 Posty: 770 Skąd: warszawa
|
Wysłany: 22-07-2011, 14:32
|
|
|
Wreszcie ktoś mnie zrozumiał, jak chce się mieć dobre auto to trzeba je sobie zbudować . Może uznacie mnie za świra ale wymieniłem prawie całe wnętrze, bo coś było porysowane, skrzypiące, brakowało zaślepek śrubek itp. Już nie wspominam o tapicerce, którą wymieniłem bo miała ciekawy kolor
W tym roku auto będzie szło do blacharza/lakiernika bo ruda zrobiła swoje. Niby nie muszę ale szkoda później oddać auto na złom bo się na pół złamało... |
|
|
|
 |
wuerce
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Eclipse 2.0 GS '92
Pomógł: 5 razy Dołączył: 18 Sie 2008 Posty: 241 Skąd: Wodzisław Śląski
|
Wysłany: 22-07-2011, 20:56
|
|
|
Ale nikt nie mówi, że nie! Ja tak samo tyle grzebię, wymieniam jakieś plasticzki, pierdółki. Viader ma wspaniałe czerwone wnętrze i w ogóle. Rzadko się zdarza, żeby nie było zamienników, kilka części faktycznie jest droższych, czasem przez idiotyczne rozwiązania jak np. tylna piasta, ale panowie.... nie 1000zł miesięcznie! |
_________________ ... ale ja się nie znam.
Mitsubishi Eclipse 1G 2.0 GS '92
Proton 418 LRS Coupe '97
Nissan Almera N16 '03
Mitsubishi Lancer 1.5 GLXi '92 |
|
|
|
 |
rosomak1983
Mitsumaniak werbalny terrorysta

Auto: Lancer GTi 2.0 Eclips 4x4 2.0T
Pomógł: 40 razy Dołączył: 06 Lut 2008 Posty: 7852 Skąd: Łańcut
|
Wysłany: 22-07-2011, 23:58
|
|
|
wuerce napisał/a: | nie 1000zł miesięcznie! |
viader, jak serio tyle płacisz to wez cos nowego w leasing... |
_________________ Dzis jest pierwszy dzień reszty Twojego życia... Co z nim zrobisz zależy od Ciebie. Działaj!!!
-Tato czy ten samochod jest zepsuty ???
-Nie synku.... to Diesel.....
Life is 2 short to drive boring cars
6 bolt only...
Najczesciej o trolowanie oskarzaja same Trole gdy brakuje im argumentów do trolowania
 |
|
|
|
 |
FTOrek
Forumowicz
Auto: COLT CJ5A
Pomógł: 12 razy Dołączył: 11 Gru 2010 Posty: 668 Skąd: Dolnośląskie
|
Wysłany: 23-07-2011, 08:30
|
|
|
Eclipse to auto sportowe(sportowe)to już cena części wyższa.
Eclipse jest piękny-to wszystko.Albo się znasz na naprawie-eliminujesz część kosztów
Albo masz kasę i sprawny,piękny samochód. |
_________________ 161261 |
|
|
|
 |
wuerce
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Eclipse 2.0 GS '92
Pomógł: 5 razy Dołączył: 18 Sie 2008 Posty: 241 Skąd: Wodzisław Śląski
|
Wysłany: 23-07-2011, 08:55
|
|
|
Eclipse to NIE jest auto sportowe. Ze sportu to ja nie wiem co ono ma.... może opływowy wygląd |
_________________ ... ale ja się nie znam.
Mitsubishi Eclipse 1G 2.0 GS '92
Proton 418 LRS Coupe '97
Nissan Almera N16 '03
Mitsubishi Lancer 1.5 GLXi '92 |
|
|
|
 |
FTOrek
Forumowicz
|
Wysłany: 23-07-2011, 11:27
|
|
|
Eclipse -kategoria auta-sportowe coupe(czyżbym się mylił?) |
|
|
|
 |
lombard
Forumowicz JESTEM HARDCOREM !!!
Auto: ECLIPSE 1G 2,0 92r(BEZ TURBO)
Pomógł: 8 razy Dołączył: 31 Sie 2009 Posty: 266 Skąd: Koszalin
|
Wysłany: 23-07-2011, 15:26
|
|
|
FTOrek napisał/a: | Eclipse -kategoria auta-sportowe coupe(czyżbym się mylił?) |
To że auto jest w nadwoziu coupe nie oznacza że jest samochodem sportowym (czyżbym się mylił?) |
|
|
|
 |
FTOrek
Forumowicz
|
Wysłany: 23-07-2011, 16:15
|
|
|
Nie Ja ustaliłem kategorie i klasy samochodów.Wejdz na Google,wpisz MITSUBISHI ECLIPSE i wszystko będzie jasne. |
|
|
|
 |
lombard
Forumowicz JESTEM HARDCOREM !!!
Auto: ECLIPSE 1G 2,0 92r(BEZ TURBO)
Pomógł: 8 razy Dołączył: 31 Sie 2009 Posty: 266 Skąd: Koszalin
|
Wysłany: 23-07-2011, 18:36
|
|
|
FTOrek napisał/a: | Nie Ja ustaliłem kategorie i klasy samochodów. |
Ja też nie ale - czy twoim zdaniem eclipse z silnikiem 1,8 w automacie jest autem sportowym ?
a np.Lancer EVO... w sedanie już nim nie jest ?
FTOrek napisał/a: | Wejdz na Google,wpisz MITSUBISHI ECLIPSE i wszystko będzie jasne. |
Wzajemnie . |
|
|
|
 |
FTOrek
Forumowicz
|
Wysłany: 23-07-2011, 19:18
|
|
|
Mylisz pojęcia.Spójrz w jakiej grupie Eclipse jest na forum. |
|
|
|
 |
MATi1G
Forumowicz
Auto: Eclipse 1G N/A
Pomógł: 14 razy Dołączył: 06 Lip 2009 Posty: 337 Skąd: WWA/Raszyn
|
Wysłany: 23-07-2011, 19:43
|
|
|
Eclipse jest do crusingu a nie sportu... chyba że ostro zmodyfikowany GSX na gwincie Teina' itd itp, wtedy to jest sport car ,ale seryjny nie tym bardziej GS... |
|
|
|
 |
FTOrek
Forumowicz
|
Wysłany: 23-07-2011, 20:05
|
|
|
Nie jest ważne do czego auto służy.Ważne do jakiej kategorii zostało zaliczone.
Do colta CJO wstawiłem silnik2,0-200KM może służyc do sportu,ale czy zmienił kategorię na auto( sportowe)? |
|
|
|
 |
Cobra84
Mitsumaniak
Auto: Galant 2.5 V6 Kombi
Pomógł: 2 razy Dołączył: 02 Kwi 2010 Posty: 80 Skąd: Żyrardów, Grodzisk Maz.
|
Wysłany: 23-07-2011, 21:01
|
|
|
rozmowa zmienia wątki:) jestem ciekawy co powie autor tematu
a tak poza tym co do utrzymania samochodziku, to wcale nie jest 1000zł miesięcznie, gdybym ja pakował tyle to na waciki bym nie wyrobił... też lubię moje autko i też chce żeby wszytko było cacy... Sam dłubie przy nim wtedy oszczędzam na mechaniku... Wiadomo każdy by chciał mieć jak najlepszy i najśliczniejszy samochodzik ale nie wszystko naraz... dziś robie zawieszenie, za miesiąc zmieniam płyny, filtry, świece, za 2 miesiące robię rozrząd a za 3 miesiące nie robie nic bo niema narazie takiej potrzeby, autko jezdzi i jest sprawne itd... wiadomo są też usterki nieprzewidziane, wtedy trzeba dać troszkę więcej kasy, ale nie 1000zł miesięcznie... lekka przesada troszkę. |
_________________ Cobra84 |
|
|
|
 |
MATi1G
Forumowicz
Auto: Eclipse 1G N/A
Pomógł: 14 razy Dołączył: 06 Lip 2009 Posty: 337 Skąd: WWA/Raszyn
|
Wysłany: 24-07-2011, 09:44
|
|
|
Cobra84, jak długo masz ecli? ja ponad 5 lat i kosztował mnie już około 20 tysięcy (części i naprawy) , drugie auto w domu w tym czasie kosztowało maks 5 koła przez ten okres a jest tak samo użytkowane... średnia wychodzi około 340zł na miesiąc same naprawy, dodając paliwo to też będzie tysiąc
oczywiście wielu rzeczy mogłem nie robic bo po co przecież cały czas jeździł do przodu hamował jako tako i skręcał nawet.... znam wielu użytkowników tych aut i w nich zawsze coś leci i nie ma tutaj różnicy czy zadbany czy nie zawsze lecą krokowe ,ECU ,jakieś czujniki ,przepływki itd. Nissany Sx czy Toyota Celica z tych lat się aż tak nie sypią... a też są zaliczane do klasy "sport coupe" z którą tak jak ecli mają mało wspólnego poza nadwoziem... bo sportowe to jest EVO, M3, GTR, Supra ,NSX takie auta mają coś wspólnego ze sportem w serii ale nie ecli |
|
|
|
 |
|