Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Migające żółte swiatła nocą ????
Autor Wiadomość
luk_szc 
Mitsumaniak
mitsumaniak

Auto: Carisma GDI '99 EXE
Wysłany: 18-08-2005, 00:11   Migające żółte swiatła nocą ????

Mam takiego pomysła co by one migały trochę inaczej .

U mnie na skrzyżowaniu po godzinie 00:00 migają sobie żółte światełka dla obydwu kierunków - tj. dla podporządkowanej i tej z pierwszeństwem przejazdu-- i są dzwony . Czy nie mogłyby sobie świecić / migać odpowiednio dla każdego kierunku zielony dla tej z pierwszeństwem i na czerwono dla podporządkowanej -- skoro już muszą migać?

Mitsumaniaki QR-Code:

Chooper 
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 18-08-2005, 00:31   

ooo ciekawy ttemat i mam ciekawy przykład

W łodzi jest dośc spore i ruchliwe skrzyżowanie Ul. Pabianickiej i al. Jana Pawła II (dawna włókniarzy) od 23:00 migają tam żółte światełka i jak czasami pogoda płata figla i jest mgła, to świaeć Panie nad duszami tych co tam jadą...a co dziwne 2 skrzyżowania dalej też są światła z ullicą o ewidentnym mniejszym priorytecie i tam światła działają całą noc....Paranoja

igi 
Mitsumaniak

Auto: Lancer Kombi 1.6 Invite
Wysłany: 18-08-2005, 08:37   

Chooper napisał/a:
ewidentnym mniejszym priorytecie i tam światła działają całą noc....Paranoja

Oto Polska bracie.

Fido__
[Usunięty]

Wysłany: 18-08-2005, 21:10   

To wszystko się powoli zmienia, bo montują światła z czujnikami ruchu. Wtedy takie światła działają przez całą noc (nie ma mrugania) i normalnie pali sie zielone na drodze z pierszeństwem, a zmienia się gdy nadjedzie ktoś z podporządkowanej.

Firebee 
admin mitsumaniak

Auto: A160, Space Gear,
Wysłany: 18-08-2005, 22:02   

a najlepsze, ze jak tak sobie migaja na zolto to sie kurde mozna czasem zapomniec i pojechac jakby sie mialo zielone, wiec nie dziwie sie nad tymi dzwonami..

Inna sprawa to stworzenie w koncu jednolitego ustawiania zmian świateł...
Mam tu na myśli "światła bezkolizyjne", czyli takie, gdzie nie ma możliwości stłuczek (jeśli świeci się zielone w lewo to nie można wtedy jechać np. prosto).
Świetny pomysł - cały Grudziądz tak ma ustawione światła, ale pomyślcie co się dzieje, jak tak sobie wpadnę na chwilę do Bydgoszczy czy innego miasta i przypadkiem się zapomnę że jestem w innym mieście...
Tu akurat to niedużo roboty raczej.. Zmiana oznakowania poziomego, jeśli jest błędne (np. prosto i na lewo z jednego pasa) i przeprogramowanie świateł.. Tak mi się wydaje:) a wypadków dużo mniej

Pozdro
Firek

ryso 
Mitsumaniak
ryso

Auto: Carisma 1,6 16v automat HB
Wysłany: 18-08-2005, 22:24   

Witam,caly Poznan,no prawie caly ma juz wlaczona tz,inteligetna sygnalizacje,w zalozeniu mialo byc super,a jest koszmar(duzo jezdze po miescie).Nigdy nie jestes pewien,kiedy zapali sie zielone lub czerwone,skrecasz w lewo,ale nie wiesz czy jadacy z naprzeciwka na wprost maja akurat czerwone czy zielone,wiadomo inteligentne swiatla dzialaja za kazdym razem inaczej.Albo,jest zielone,sznur aut,zmiana swiatel,wszyscy po hamulcach a tu nagle znowu zielone.Wieczorem jak stoisz sam na pasie,w lewo lub w prawo,to mozesz stac i 10 minut,jeden samochod jest za lekki i czujnik ktory jest zalany w asfalcie ani drgnie.Taka normalna sygnalizacja byla lepsza,nie bylo niespodzianek(staly cykl).
Pozdrawiam :D

Firebee 
admin mitsumaniak

Auto: A160, Space Gear,
Wysłany: 18-08-2005, 22:52   

to w takim razie ryso ja mowie o czym innym.. Te nie sa inteligentne, tylko odpowiednio zaprogramowane, dokladnie wiem, kiedy na moim pasie wlaczy sie zielone, wiem ile czasu bede czekal i wiem, ze nikt we mnie nie przylozy, nie ma czujnikow w asfalcie, a po 23 wylaczaja.
Pozdro

luk_szc 
Mitsumaniak
mitsumaniak

Wysłany: 18-08-2005, 23:20   

No to u mnie zaprogramowane są chyba przez jakiegoś radosnego programiste, działają bardzo różnie, raz jedego tygodnia trzeba naciskać guziczek aby przejść a następnego już nie , innego dnia swiecą jakieś 15 s a następnego ze 30 s itd . Cuda Panie , Cuda .
Znaki pierwszeństwa lub podporządkowania są nad znakiem że jest przejście dla pieszych i zamontowane nad światłami - będzie ze 3 metry na ziemią . :shock:

Mitsumaniaki QR-Code:

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 18-08-2005, 23:34   

luk_szc napisał/a:
Cuda Panie , Cuda . :shock:

Mówisz zapewne o skrzyżowaniu Belgradzkiej z KEN. Popieram w całej rozciągłości - szczególnie przejście na drugą stronę Belgradzkiej graniczy z cudem. Samochody jadące KEN mają zielone, a poruszający się w tym samym kierunku piesi mają czerwone - stoją lub przechodzą na czerwonym. Po kilku zmianach świateł sytuacja zmienia się - światła dla pieszych funkcjonują jak należy.

luk_szc 
Mitsumaniak
mitsumaniak

Wysłany: 18-08-2005, 23:39   

Dokładnie to mam na przykładzie :D

Mitsumaniaki QR-Code:

Grześku 
Mitsumaniak
groźny oboźny

Auto: Outlander Intense+ 2.0
Wysłany: 19-08-2005, 08:52   

ryso napisał/a:
jeden samochod jest za lekki i czujnik ktory jest zalany w asfalcie ani drgnie.

a czy to przypadkiem nie są pętle indukcyjne? Jako czujnik masy samochodu to w grę wchodzi tylko tensometr a w zasadzie kilkadziesiąt tensometrów, a to bez sensu.
Kiedyś w mediach było głośno o "Projekcie Poznańskim" teraz jakoś cisza, czyżby było aż tak źle ?

strony www, druk, grafika reklamowa, fotografia

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 19-08-2005, 08:53   

To sa pętle indukcyjne.

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

majki
[Usunięty]

Wysłany: 19-08-2005, 09:21   

Firebee napisał/a:
a najlepsze, ze jak tak sobie migaja na zolto to sie kurde mozna czasem zapomniec i pojechac jakby sie mialo zielone, wiec nie dziwie sie nad tymi dzwonami..

(...)

No bo Polacy maja dziwna mentalnosc - jak widza z daleka zolte, to gaz do dechy, bo 'ja zdaze'. Kazdy normalny kierowca powinien jak zobaczy zolte hamowac, o ile moze to zrobic bezpiecznie, a skoro miga caly czas na zolto, to zawsze zdazy.

szczeslaw 
moderator
Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
Wysłany: 19-08-2005, 10:10   

Jeżeli chodzi o "inteligente" światła to w Krakowie też niestety narobili tego dużo i jest to koszmar. Czas oczekiwania na zielone jest dużo dłuższy niż w przypadku normalnych świateł, wielokrotnie zdażają się sytuacje, w których wszyscy mają przez dłuższą chwilę czerwone i dodatkowo zamontowali po 2 lub więcej pętli przed światłami (w sporej odległości) które mierzą prędkość natomiast światła nie są wyłączane w nocy. Efekt jest taki, że jadąc w nocy pustą drogą z ograniczeniem do 70km/h, z prędkością powyżej 80km/h światło zmienia się na czerwone. Jeżeli będziemy jechać przepisowo wtedy jest cały czas zielone no chyba, że sygnalizacja zgłupieje i np. w nocy włączy czerwone dla głównej ulicy a zielone do wyjazdu z zamkniętego hipermarketu...

ryso 
Mitsumaniak
ryso

Auto: Carisma 1,6 16v automat HB
Wysłany: 19-08-2005, 12:23   

Tak,Hubert ma racje,to sa petle indukcyjne,gdzies o tym czytalem.W kazdym razie jest do d...y.
Pozdrawiam :D

Odpowiedz do tematu