Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[2.8 TD] Pajero 2.8 TD - poduszka powietrzna pasażera
Autor Wiadomość
majkiel76 
Nowy Forumowicz
m@jkiel76

Auto: Pajero 2.8 GLS (3d)
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 18-08-2011, 09:48   [2.8 TD] Pajero 2.8 TD - poduszka powietrzna pasażera

Witam....

Na początku przedstawie się (Witam Wszystkich MM !!) i napisze pare słów o sobie. Otóż potrzeba na auto terenowe pojawiła się już jakiś czas temu i po długich zastanowieniach decyzja zapadła: Mitsubishi Pajero 2.8 TD ze skrzynią Super Select i oponiedziałku w garażu stoi granatowy Misiek i jest po prostu super !! ale do rzeczy. Przeczytałem sporo wątków ale nigdzie nie natrafiłem na informacje, czy w miarę bezproblemowo daje się wyłączyć (deaktywować) poduszkę powietrzną pasażera ?? Niestety w instrukcji nic na ten temat nie znalazłem a problem polega na tym że moja córcia ma chorobę lokomocyjną i jedynym sposobem żeby nie męczyć jej w podróży to posadzić na fotelu obok kierowcy. Napiszcie mi prosze czy da się (i jak) wyłączyć poduszkę pasażera.

Pozdrawiam b serdecznie.

majkiel76

bartek2800
[Usunięty]

Wysłany: 18-08-2011, 17:12   

Witamy!

Powiedz jeszcze po co chcesz dezaktywować poduszkę pasażera? Chyba nie przez chorobę lokomocyjną?

Jeszcze raz witamy 8)

majkiel76 
Nowy Forumowicz
m@jkiel76

Auto: Pajero 2.8 GLS (3d)
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 18-08-2011, 20:28   

Kolego,

Powodem chęci deaktywacji poduszki powietrznej nie jest choroba lokomocyjna - no moze nie bezpośrednio, ale do rzeczy. Moja córka ma obecnie 2 lata i 9 miesiecy i zgodnie z aktualnymi przepisami jezdzi w foteliku dzieciecym. Fotelik jest ustawiony twarza dziecka w kierunku jazdy ale kąt ustawienia nóg dziecka (sposób w jaki nóżki "wystają z fotelika") raczej nie pozwala miec nadziei na to, ze pozostały by całe w momencie zadziałania poduszki powietrznej, ponieważ są praktycznie skierowana prostopadle do płaszczyzny poduszki (o ile można w takim przypadku mówić o "płaszczyźnie"), Praktyka jazdy z dzieckiem w przypadku obecnego/poprzedniego samochodu (Skoda Octavia) wskazuje na to, że jeśli dziecko siedzi na przednim fotelu to praktycznie nie ma objawów choroby lokomocyjnej. Oczywiście zawsze można wpakować foteli z dzieckiem na tył ale wówczas max 25 - 30 min. jazdy i zaczynają się objawy z chorobą. W skrócie: objawy zaczynają się wtedy, kiedy ruchy auta (bujanie, podskakiwanie, itd...) "nie zgadzają" się z tym co widzi taki mały człowiek, kiedy siedzi na tylnej kanapie - bo widzi oparcie przedniego fotela.

Powrót do pytania: Jak i czy da sie w miare bezproblemowo (bez rozbierania połowy Miśka) deaktywowac poduszke pasażera.

Dziekuje i pozdrawiam.
----------
majkiel76

bartek2800
[Usunięty]

Wysłany: 18-08-2011, 20:34   

majkiel76 napisał/a:
jezdzi w foteliku dzieciecym

I to wszystkim nam zapewne wystarczy :) Bo przecież bezpieczeństwo ponad wszystko.
Problem jest taki, że to nie VW (tudzież Skoda jak mniemam) i nie ma w schowku stacyjki do dezaktywacji poduszki.
Moimi zdaniem jedynie można spróbować odpiąć zasilanie / kostkę idącą do poduszki.
Musisz pytać dalej, ja nie pomogę bo mam egzemplarz fabrycznie bez poduszek :)

Odpowiedz do tematu