Cari ma mega muła [98r. GDI] |
Autor |
Wiadomość |
Marilyn
Forumowicz
Auto: Carisma 98' sedan :)
|
Wysłany: 15-08-2011, 11:19 Cari ma mega muła [98r. GDI]
|
|
|
Witam. Cari niedawno miala przeglad u znajomego zaufanego mechanika i zostala wymieniona uszczelka pod pokrywa zaworow (poprzedni mechanik przykleil oryginalna uszczelke na silikon;/ a zaplacilem jak za wymiane!) wszystkie filtry, przeglad rozrzadu (ok.) i sprawdzil kompresje- na cieplym silniku kompresja idealna wrecz ksiazkowa, na zimnym mocno odbiega od idealu. I powiedzial mi wprost - albo walnieta glowica, albo pierscienie na tłokach. Pierwsza opcja wydaje mi sie zdecydowanie tansza, bo sam moge zdemontowac glowice i zawiesc do splanowania głowicy + wymiany wszystkich uszczelek na nowe. Ma ktos jakies pomysly ? A i jak sie stoi za autem przy wydechu to nie mozna wyrobic, kumpel mowi ze wali jak ze starego diesla. moze cos z katalizatorem? Bo jak juz to nie pomoze to chyba zegnam sie z Cari i nowe auto czas poszukac;/ |
|
|
|
 |
hazi
Forumowicz
Auto: Carisma 1.8 GDI Comfort 2000 r
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 15-08-2011, 13:19
|
|
|
hmm a kontrolka się nie pali od komputera check engine.Taki gościu z Dębna tez chcial mi wcisnac Cari co tak smierdziala ze nie mozna bylo wytrzymac przy wydechu.Wciskal mi kit ze jest nie rozgrzana .A ma równe obroty??
1.Sprawdz swiece
2.Filtr powietrza
3.Jak smierdzi to analize spalin trzeba zrobic , sonda lambda sprawna???
4.Zapchany katalizator
5.Wyczyscic przepustnice
6.Może pali olej |
|
|
|
 |
Marilyn
Forumowicz
|
Wysłany: 15-08-2011, 14:20
|
|
|
1.świece sprawdzane, w bdb stanie, kable byly popalone (wymienione na NGK)
2.Filtr powietrza wymieniany regularnie, czysty jest.
3.Sonda byla przez niego sprawdzana, wiec raczej ok.
4.Nad katalizatorem tez sie zastanawialem, ale z tego co wyczytalem na forum to jest niemozliwe zeby padl po 210kkm.
5.Przepustnica wyczyszczona przeze mnie 1kkm temu, nie byla o dziwo mocno zapchana, znacznie gorzej kolektor ssacy... ale jeszcze nie demontowalem zeby wyczyscic.
6.W zeszlym roku wpieprzyla mi prawie litr oleju w ciagu 2kkm. Ale przypuszczam ze to jak wywalila uszczelka pod pokrywa zaworow, bo od marca jest tak 1-1,5 m od maxa i dalej trzyma (juz 4 tys na tym oleju, Olej Valvoline Maxlife 10w40).
A i zapomnialem- kontrolka żadna sie nie swieci, chce podjechac zeby podpiac Cari do kompa bo ja juz naprawde nei wiem co jej jest.... |
|
|
|
 |
hazi
Forumowicz
|
Wysłany: 15-08-2011, 14:31
|
|
|
Jeszcze sprawdz filtry w pompie wysokiego cisnienia mam nadzieje ze nie padla.Sprawdz ja czy jest dobra , wyczysc ja na glanc i wymien w niej filtry podobno tez jest to wina ze auto sie muli.Przeczytaj tego posta http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=56610 |
|
|
|
 |
Saqu
Mitsumaniak

Auto: Nissan s13, BMW e39
Pomógł: 71 razy Dołączył: 28 Mar 2009 Posty: 2233 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 15-08-2011, 21:32
|
|
|
puknij w kata kostką jak byś stukał do drzwi, pusty metaliczny dźwięk, kat do wywalenia, jak taki jak by puszka była pełna to kat raczej sprawny, gdzieś słyszałem, że kat jest robiony na około 100tys km a ile wytrzyma to zależy od jazdy i paru innych czynników |
|
|
|
 |
przemekx303
Mitsumaniak

Auto: Carisma GDI 98r.
Pomógł: 13 razy Dołączył: 21 Lip 2009 Posty: 349 Skąd: Chełm
|
Wysłany: 15-08-2011, 21:40
|
|
|
Marilyn napisał/a: | 1.świece sprawdzane, w bdb stanie, kable byly popalone (wymienione na NGK)
|
jężeli GDI to jakie ty kable wymieniłeś |
|
 |
Marilyn
Forumowicz
|
Wysłany: 19-08-2011, 11:45
|
|
|
Many mi mowil ze ogolnie cos z cewkami bylo (czy fajkocewkami) moj blad, przyznaje. Co nie zmienia faktu ze to jest mul ze ja pier..... Wczoraj sprawdzilem poziom oleju i niestety... no znowu chyba zaczyna brac bo jest nagle 1/3 pomiedzy maks a minimum. Zadna kotrolka check engine sie nie pali, a ogolnie wali z tlumika niemilosiernie. |
|
|
|
 |
Saqu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 19-08-2011, 19:17
|
|
|
kata sprawdzałeś? ewentualnie wywal go.. |
|
|
|
 |
hazi
Forumowicz
|
Wysłany: 19-08-2011, 19:22
|
|
|
Już za dużo kasy w niego władowałeś żeby zrezygnować z tego auta |
|
|
|
 |
Marilyn
Forumowicz
|
Wysłany: 19-08-2011, 22:42
|
|
|
jutro podjade na kanal zeby obejrzec kata, albo na stacje jakas zeby sprawdzic spaliny. Jakies inne sugestie ? moze cos z pompa wysokiego cisnienia ? |
|
|
|
 |
Saqu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 19-08-2011, 22:44
|
|
|
żeby obejrzeć kata wystarczy, że kucniesz przy aucie i po pukasz w niego palcem,
aa i jak kat się wysypał to mógł pozapychać pozostałe tłumiki, tym samym powodując mocną nie drożność spalin... |
|
|
|
 |
wojzi
Mitsumaniak

Auto: Carisma Elegance 1.8 GDI 122KM
Pomógł: 2 razy Dołączył: 25 Mar 2011 Posty: 1713 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 20-08-2011, 09:43
|
|
|
hazi napisał/a: | Już za dużo kasy w niego władowałeś żeby zrezygnować z tego auta |
No sorry, ale to trochę na zasadzie dokładania do interesu, bo już się do niego wcześniej za dużo dołożyło. Moim zdaniem powyżej pewnego poziomu nie opłaca się dokładać i lepiej zmienić. Oczywiście na nowszą Cari |
|
|
 |
Marilyn
Forumowicz
|
Wysłany: 21-08-2011, 22:38
|
|
|
Jutro wszystko bede wiedzial, podjade na stacje diagnostyczna zeby sprawdzili mi spaliny. Poleca ktos DOBRY serwis gdzie moge podpiac Cari pod kompa ? A niestety koledzy jak okaze sie ze znowu mam wpakowac w nia prawie 2 tys to rozgladam sie za nowym autem... I raczej to bedzie cos z Gamy AR w jtd. |
|
|
|
 |
SHELLER35
Mitsumaniak
Auto: Carisma 1.8 GDI 97'
|
Wysłany: 22-08-2011, 07:57
|
|
|
Marilyn napisał/a: | A niestety koledzy jak okaze sie ze znowu mam wpakowac w nia prawie 2 tys to rozgladam sie za nowym autem... I raczej to bedzie cos z Gamy AR w jtd. |
No to wtedy dopiero zobaczysz ile kosztują części do samochodu !!!
Miałem alfę i wiem ,co mówię. |
|
|
|
 |
hazi
Forumowicz
|
Wysłany: 22-08-2011, 15:53
|