Montaż radia i gwarancja |
Autor |
Wiadomość |
japas [Usunięty]
|
Wysłany: 22-11-2006, 16:04 Montaż radia i gwarancja
|
|
|
Mam do Was pytanie dotyczące samodzielnego montażu radia. Jako , że posiadam nowego Lancerka z 6-ma głośnikami a od dilera wolałem zamiast radia inne dodatki zastanawiam się nad samodzielnym zamontowaniem radia i nie wiem jak w sprawach gwarancji podchodzi do takich modyfikacji MMC. Nawet laik wie , że zamontowanie sprzętu jest proste jak drut. Ja jednak nie chcę przez taką duperelę stracić gwarancji. |
|
|
|
 |
sla
Forumowicz

Auto: Inne
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 22 razy Dołączył: 27 Mar 2005 Posty: 2882 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 22-11-2006, 21:12
|
|
|
Temat wielokrotnie poruszany na łamach prasy motoryzacyjnej. Teoretycznie każda ingerencja w jakikolwiek układ samochodu powinna być dokonywana w ASO. Praktycznie każdy robi to sam lub tam gdzie jest mu wygodniej ponieważ montaż radia najczęściej wiaże się z podpięciem go do fabrycznych kostek. MMC w tej kwestii się nie wygłupia, przynajmniej nic o ty nie słyszałem. Swoje radio też osobiście wsadziłem(montaż to dla tej czynności jest chyba zbyt fachowym terminem). |
|
|
|
 |
japas [Usunięty]
|
Wysłany: 22-11-2006, 23:24
|
|
|
I o to mi chodziło. Np. Suzuki nie robi żadnego problemu , ale już Skoda ma bardzo chore warunki gwarancji dotyczące montażu radia - o oferowanym przez nich sprzęcie i cenach nawet nie wspomnę. |
|
|
|
 |
TNT
Mitsumaniak

Auto: Toyota AYGO
Pomógł: 2 razy Dołączył: 05 Cze 2005 Posty: 980 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 23-11-2006, 09:17
|
|
|
Zawsze mozna to uargumentowac montarzem u innego przedstawiciela niech sobie sprawdza. Mialem kiedys problem z kompem bo mial plomby wozilem komputer co 2-3 dni aby mi wsadzili jakas czesc albo wyjeli. Do trzech razy sztuka zwatpili i dali mi plomby abym nie zawracal .......Zreszta jesli wykorzystasz ori kostki to nie da sie sprawdzic kto to montowal. |
_________________ Zmieniają się auta ale klub zostanie zawsze ten sam - MITSUMANIAKI.Carisma-TNT
Eclipse-TNT
Hania-TNT
Pomóż komuś Ty, ktoś pomoże Tobie - Mitsumaniaki Assistance |
|
|
|
 |
slo_mo [Usunięty]
|
Wysłany: 23-11-2006, 10:04
|
|
|
Dokładnie tak - jeżeli sprzęt podepniesz do oryginalnych kostek (bez żadnych przeróbek i ingerencji w instalację) to nie będzie problemów. |
|
|
|
 |
Colto [Usunięty]
|
Wysłany: 24-11-2006, 12:25
|
|
|
japas, jeżeli chcesz zamontować radio to pamiętaj, że w twoim Lancerku masz kostki przystosowane do radia Mitsubishi. Musisz kupić przejściówkę do kostki japońskiej (w Lancerze są 2 oddzielnie) na kostke tzw. ISO (1 kostka, w którą wpinasz 2 japońskie)
Ja mam też Lancerka'05 i zamontowane radyjko Blaupunkta. Sam kupiłem taką przejściówkę (chyba 20 albo 30 zł) i zamontowałem (10 minut roboty) |
|
|
|
 |
japas [Usunięty]
|
Wysłany: 24-11-2006, 13:50
|
|
|
Dzięki wszystkim. Już zamontowane i gra. Niestety jestem zawiedziony fabrycznymi głośnikami. Oni tam chyba dali jakieś tektury , które dają przytłumiony dżwięk. Coż na zmiany przyjdzie poczekać 3 latka do skończenia gwarancji. |
|
|
|
 |
Colto [Usunięty]
|
Wysłany: 24-11-2006, 14:50
|
|
|
Głośniki są ok. To zależy od radia.
Ja mam radio Blaupunkta Casablanca MP54 z 2004 roku. Jest to radio z wyższej półki cenowej i gra super; mam głęboki bas, czysty sopran i jest super
Ale mój kolega ma w Lancerze'06 Blaupunkta (nie pamiętam nazwy) model MP35 (niższa półka cenowa) i gra faktycznie beznadziejnie
Napisz jakie masz radyjko |
|
|
|
 |
japas [Usunięty]
|
Wysłany: 24-11-2006, 15:02
|
|
|
Clarion CD DXZ658RMP. I to nie może być wina radia ponieważ wcześniej grało w moim SS zupełnie lepiej ( 4 głośniki ). Za dżwięki winię głośniki w Miśku. W SS miałem samodzielnie montowane JBL. Ponadto radio gubi mi Trójkę , której zawsze słucham ( inne stacje brzmią b. dobrze ). W SS wszystko było ok. |
|
|
|
 |
Colto [Usunięty]
|
Wysłany: 24-11-2006, 16:12
|
|
|
japas, chyba że zmienili dostawcę głośników od modelu po faceliftingu
U mnie jest ok. Moje radio nie gubi fali. |
|
|
|
 |
japas [Usunięty]
|
Wysłany: 24-11-2006, 16:33
|
|
|
Z gubieniem fali się wyjaśniło. Również na dobrym sprzęcie domowym Trójka gdzieś ucieka. Chyba im jakiś przekażnik nawalił. |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 24-11-2006, 17:42
|
|
|
japas napisał/a: | Dzięki wszystkim. Już zamontowane i gra. Niestety jestem zawiedziony fabrycznymi głośnikami. Oni tam chyba dali jakieś tektury , które dają przytłumiony dżwięk. Coż na zmiany przyjdzie poczekać 3 latka do skończenia gwarancji. |
panowie nie zapominajmy ze jestesmy w UE i mamy przepisy ktore mowia ze mozemy naprawiac, dokonywac przegladow, cokolwiek montowac w innych zakladach niz ASO o ile te inne zaklady zrobia to zgodnie z wytycznymi producenta.
wiec mozemy montowac glosniki, zmieniac radia itd. itd. |
|
|
|
 |
sla
Forumowicz

Auto: Inne
Pomógł: 22 razy Dołączył: 27 Mar 2005 Posty: 2882 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 24-11-2006, 20:40
|
|
|
japas napisał/a: | Niestety jestem zawiedziony fabrycznymi głośnikami. Oni tam chyba dali jakieś tektury |
Nie jestem co prawda audiofilem, ale na swoje nie mogę narzekać.Być może jest to odczucie subiektywne i Ty byś powiedział o nich to samo. |
|
|
|
 |
|