Niski poziom oleju i zawory albo popychacze ucichły |
Autor |
Wiadomość |
SUCHY77
Forumowicz

Auto: Carisma II 1.8 GDI 2000r.
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 17-08-2011, 13:41 Niski poziom oleju i zawory albo popychacze ucichły
|
|
|
Ktoś kiedyś u nas na forum napisał "im mniej oleju tym cichszy silnik"( znaczy niema efektu Disla w GDI). Ulałem oleju tak by był poniżej min. (około 0.5 cm) i cisza
SUUUUPER ale czy tak można jeździć?. Wcześniej wlewałem 2x Ceramizer ale pomagało na ok. 3000 km. Dodam że dopiero na tak niskim poziomie oleju silnik ucichł, przy min. dalej był głośny. A i autko równiej chodzi i lepiej przyspiesza. jednym słowem jest super ale ten niski poziom oleju mocno mnie niepokoi. |
Ostatnio zmieniony przez SUCHY77 24-08-2011, 12:59, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21947 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 17-08-2011, 14:22
|
|
|
Myślę, że jak nie zaświeca się kontrolka ciśnienia oleju to nic nie powinno się stać, a co do tego: SUCHY77 napisał/a: | autko równiej chodzi i lepiej przyspiesza | nie wydaje Ci się? |
|
|
|
 |
SUCHY77
Forumowicz

|
Wysłany: 17-08-2011, 15:22
|
|
|
Hugo napewno lepiej przyspiesza. |
|
|
|
 |
Plut3k
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma GDI
|
Wysłany: 17-08-2011, 19:30
|
|
|
Tak, bo inżynierowie mitsu dla picu sobie wymyślili taki, a nie inny poziom oleju
Ludzie zejdźcie na ziemię... proszę Was |
|
|
|
 |
lukaszpl
Mitsumaniak ..::Grim Reaper::..

Auto: Carisma GDI LX
|
Wysłany: 18-08-2011, 01:17
|
|
|
A jak by tak zlać cały olej i wykręcić filtr oleju?
Słyszałem że po paru minutach na wyższych obrotach silnik będzie bezgłośny |
_________________ Carisma GDI LX '98 125KM - srebrna strzała
Colt GLXi 1.6 16V '95 113KM - biały miś R.I.P.
 |
|
|
|
 |
SUCHY77
Forumowicz

|
Wysłany: 18-08-2011, 10:35
|
|
|
Wszyscy sarkastyczni panowie poco cokolwiek wykręcać lub żyłować silnik. wystarczy nie przekręcać kluczyka i efekt będzie ten sam, cisza jak makiem zasiał, ale czy oto chodzi?. Jak powszechnie wiadomo zdecydowana większość posiadaczy GDI ma problem z odgłosami typu "disel" pomyślałem więc że warto podzielić się moimi spostrzeżeniami. Ewentualnie stwierdzić czy to jest dobry czy zły kierunek. Podkreślam iż nie chodzi mi o dramatycznie niski poziom oleju tylko o delikatne zaniżenie poziomu oleju !. |
|
|
|
 |
Plut3k
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma GDI
|
Wysłany: 18-08-2011, 12:26
|
|
|
GDI to GDI, ma taką charakterystykę i ja się z tego cieszę. Pochodzi trochę głośniej ale mniej spali.
Denerwuje mnie tylko takie robienie wszystkiego w ramach testów... Gdyby twórcy tego silnika stwierdzili, że jest on lepszy czy wydajniejszy z niższym stanem oleju, to pewnie by coś z tego zrobili. Ale Ty wiesz lepiej od nich, kończyłeś najlepsze szkoły a później latami praktykowałeś pod okiem znowu najlepszych konstruktorów? Podejrzewam, że nie! A później taki jak Ty, czy drugi podobny, sprzedaje auto i wkręca kity, że nie było przy nim nic majstrowane, nie był katowany ani zamulany... Ty sprzedając swój egz. poinformujesz potencjalnego kupującego, że od kilku lat jeździsz z olejem poniżej minimum? Chyba nie |
|
|
|
 |
Saqu
Mitsumaniak

Auto: Nissan s13, BMW e39
Pomógł: 71 razy Dołączył: 28 Mar 2009 Posty: 2233 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 18-08-2011, 19:22
|
|
|
SUCHY77 napisał/a: | (około 0.5 cm) |
5mm poniżej minimum to jest dużo...
już bezpieczniej byłoby jeździć z lekkim nad stanem. (np. do 1mm.) |
|
|
|
 |
SUCHY77
Forumowicz

|
Wysłany: 22-08-2011, 09:15
|
|
|
Plut3k życzyłbym sobie tak uczciwego sprzedającego swój samochód jakim ja jestem. Sam podczas kupna samochodu zostałem delikatnie sprawe nazywając wprowadzony w błąd. Wiem jaki to jest ból i nigdy nie postąpiłbym tak wobec drógiej osoby. Więc niepisz mi tu takich dyrdymałów sugerujących o mojej nieuczciwości. A poza tym kto tu mówi o jeżdzie przez lata na niskim stanie oleju. Obniżyłem poziom oleju by sprawdzić czy faktycznie silnik przycichnie przejechałem tak ok 15 km (chciałem rozgrzać silnik)i spowrotem wyrównałem olej, dopiero potem napisałem o tym na forum. |
|
|
|
 |
|