|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Padła skrzynia biegów |
Autor |
Wiadomość |
mario-borek [Usunięty]
|
Wysłany: 24-11-2006, 19:25 Padła skrzynia biegów
|
|
|
Ano było tak: ruszam z jedynki a że było ślisko koła zaczeły buksowac w miejscu więc wrzucam dwójkę a tu tylko obroty jak głupie do góry i nie ma skrzyni.
Brak jakichkolwiek odgłosów dokładnie jak bym chciał ruszyć bez biegu. zauważyłem że po wrzyceniu biegu i przygazowaniu wskazówka prędkościomieża symuluje prędkość.
Brak wyrażnych odgłosów toważyszących w/w zdarzenu cięgna biegów wydają się całe i włanczanie i rozłanczanie sprzęgła też wydaje się w pożaądku
Można wrzucać biegi bez sprzęgła tylko wsteczny żęzi. |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24337 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 24-11-2006, 19:34
|
|
|
wygląda na coś z mech. różnicowym i/lub półosią - ale napęd nie jest przekazywany na koła
wystarczy, że 1 półoś się wypnie lub pęknie a auto już nie pojedzie |
|
|
|
 |
Alek [Usunięty]
|
Wysłany: 24-11-2006, 22:27
|
|
|
Tak jak napisał przedmówca: skoro prędkościomierz coś (poza zerem) pokazuje, to awaria jest za skrzynią. To chyba pocieszająca wiadomość. |
|
|
|
 |
mario-borek [Usunięty]
|
Wysłany: 25-11-2006, 09:13
|
|
|
sam demontaż skrzyni to 350,- naprawa jakies 1200,- może 1500,-
W poniedziałek podholuje pod warsztat, obiecali że w wolnej hwili sprawdzą co to jest
a potem za 2 może 3 tygodnie będą mieli czas oby się nim zająć |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 25-11-2006, 09:52
|
|
|
jak na moj gust to przegub wewnetrzny sie chyba wysypal |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
mario-borek [Usunięty]
|
Wysłany: 25-11-2006, 10:58
|
|
|
Matejko napisał/a: | jak na moj gust to przegub wewnetrzny sie chyba wysypal |
czy jest to do zrobienia bez dem. skrzyni |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 25-11-2006, 14:21
|
|
|
nie mam pojecia, polosie da sie wyjac bez wyciagania skrzyni wiec chyba da sie tez to zrobic bez demontazu - tak wnioskuje ze to przegub bo opis zblizony do tego jak np wypadnie przegub, skrzynia chodzi a mechanizm roznicowy daje naped tam gdzie ma wiecej luzu |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
mario-borek [Usunięty]
|
Wysłany: 25-11-2006, 15:31
|
|
|
przeglądałem manuala i tam są dwa rodzaje skrzyń ktura z nich jest manualna
[ Dodano: 27-11-2006, 16:15 ]
byłem w warsztacie niestety bez demontażu skrzyni się nie obejdzie podobno satelity mechanizmu różnicowego ale na sto procent będzie wiadomo po wybebeszeniu skrzyni biegów.
[ Dodano: 27-11-2006, 20:04 ]
Czy ktoś dysponuje schematem skrzyni aby mi naocznie pokazać o co w tym chodzi |
|
|
|
 |
|
|