Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CA1A 1.3] instalacja gazowa i tlumik
Autor Wiadomość
nurasek5 
Nowy Forumowicz

Auto: colt 1,3 z 96roku
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 30-08-2011, 19:58   [CA1A 1.3] instalacja gazowa i tlumik

witajcie misiaczki :lol:
mam dwa pytania :
1. posiadam od niedawna miska 1,3, 75km, autko sprawuje sie sympatycznie i jestem z niego zadowolony , ale jak wyglada instalacja gazowa do tego silnika, wiem ze jest malo miejsca w bagazniku na butle ale jak silnik na to reaguje bo slyszalem ze na gazie zaczynaja sie z nim problemy.
2. mam zapchany katalizator i pekla mi rura przed katalizatorem od kolektora. i moje pytanie, czy moge wyciac kata i wstawic strumienice bez konsekwencji? rozne opinie slyszalem od mechanikow i mowia ze to duzy wydatek i ze sie nie da. czy ktos wie jak to obejsc i czy sie da?
Ostatnio zmieniony przez karolgt 04-09-2011, 13:52, w całości zmieniany 1 raz  

mario mario 
Mitsumaniak

Auto: galant elegance combi 2,5 B
Wysłany: 01-09-2011, 09:45   

W sumie to nawet nie wiem co to za silnik ale domyślam się że wtrysk, więc instalka podciśnieniowa, koszt bardzo dobrej to 2000 zł, zwykłej 1300 zł. Nie określa się jaka instalacja ponieważ nie ma kompletnych instalacji, no może BRC, i holenderskie produkują kilka komponentów ale reszta to zbieranina innych producentów. Ja polecam Staga firmy AC i po problemie, to oczywiście sama elektronika, jeszcze reduktor i pozostałe mniej ważne zabawki.
Co do kata to można śmiało go wywalić i wstawić zwykłą imitację kata ze strumienicą w środku lub zwykłą przelotką. Pozostaje kwestia sondy. Jak już wspominałem nie znam silnika, ale jak sonda jest przed katem, a zanim nie ma drugiej to wszystko będzie hulało, ale jak za katem jest sonda to będzie mały problem. Stosując tuleję ograniczającą przepływ spalin wokół sondy powoduje się że dostaje ona taką samą ilość tlenu jak po przejściu spalin przez kata i jest wszystko oki.
VW golf 95', 2,0 B - był na przetrwanie (12/100)
VW passat 97', 1,9 TDI - był najlepszy z passatów
VW passat 00', 1,9 TDI, asb - był jeszcze bardziej funkcjonalny
VW passat 91', 1,8 B+G - był bardzo funkcjonalny i oszczędny
Opel ascona 86', 1,6 B - był super

avangarda 
Mitsumaniak

Auto: colt glxi 89r. 4g15
Wysłany: 01-09-2011, 13:07   

nurasek5, co do awaryjności silnika po zagazowaniu, wszystko w zasadzie zależy od tego w jakim stanie ten silnik jest teraz. No i regularne wymiany filtra (co 10 tys. km) regulacje i dbanie o to by w baku zawsze było paliwko ( :wink: ) pomaga uchronić przed niechcianymi skutkami ubocznymi hehe. Wiele osób ma to gdzieś i potem jest płacz, że instalacja gazowa zniszczyła silnik... :roll:

nurasek5 
Nowy Forumowicz

Auto: colt 1,3 z 96roku
Wysłany: 01-09-2011, 17:22   

dzieki bardzo za odpowiedzi. ustalilem co do kata ze ma dwie sondy ale jeszcze nie na 100% wiec chyba bedzie maly problem, chyba ze dowiem sie jak to zrobic bo zaklady w ktorych bylem chca cale wymienic ale za niezla kase,
a co do lpg to jest to silnik na wtrysku wielopunktowym, i nie mam jeszcze 100.000 zrobionych. silnik smiga jak szalony, udalo sie znalesc od milej rodzinki.ale slyszalem ze te silniki nie lubia gazu nie wiem ile w tym jest prawdy, ale jak sie dba to chyba troche wytrzyma ;)

pozdrawiam :D

KaWu 
Mitsumaniak
Karmine Red

Auto: Galant EA2W; Colt CJ1A; Lancer
Wysłany: 02-09-2011, 08:11   

nurasek5 napisał/a:
ale slyszalem ze te silniki nie lubia gazu nie wiem ile w tym jest prawdy

To od tych co słyszałeś, to zapytaj dlaczego. Chętnie się dowiemy.
Nie ma tu żadnej regulacji płytkami luzów zaworowych Nie jest to także GDI, itp.
Temat o Colcie...
'97 Galant EA2W, 2,0 GLS - 4G63 (II 2009 - IV 2017)
Od Lancera do Galanta...
'94 Lancer CB4W GLXi, 1.6 - 4G92 (II 2005 - II 2009)

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 02-09-2011, 10:28   

nurasek5 napisał/a:
slyszalem ze te silniki nie lubia gazu nie wiem ile w tym jest prawdy
Jest w tym zero prawdy.

mario mario 
Mitsumaniak

Auto: galant elegance combi 2,5 B
Wysłany: 03-09-2011, 20:49   

No właśnie silnik nie lubi gazu, ale nikt nie powie dokładnie dlaczego. Żaden silnik nie lubi gazu jeżeli instalacja jest źle wyregulowana, albo zbudowana na komponentach, które po wyregulowaniu i wyjechaniu z warsztatu zaraz nadają się do ponownej regulacji. Same silniki jako część mechaniczna wszystkie znoszą gaz jak i benzynę, czasami problem tkwi w elektronice, ale na to też są sposoby. Jak wspominałem nie znam silnika, ale jak da się do niego sekwencje wsadzić to napewno będzie śmigał, ale dobrą sekwencję.
VW golf 95', 2,0 B - był na przetrwanie (12/100)
VW passat 97', 1,9 TDI - był najlepszy z passatów
VW passat 00', 1,9 TDI, asb - był jeszcze bardziej funkcjonalny
VW passat 91', 1,8 B+G - był bardzo funkcjonalny i oszczędny
Opel ascona 86', 1,6 B - był super

Odpowiedz do tematu