Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[3.2 DID] Dziwne odgłosy w zawieszeniu.
Autor Wiadomość
voy 
Forumowicz

Auto: Pajero III, 3,2 DiD 2002
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 08-07-2011, 10:43   [3.2 DID] Dziwne odgłosy w zawieszeniu.

Witam,
od jakiegoś czasu słyszę jakiś hałas podczas jazdy, a właściwie 2 rodzaje hałasu :) brzęczenie tak jakby jakiejś luźnej blachy i od czasu do czasu odzywa się odgłos tarcia w rytm obrotów kół, tak jakby rozsypującego się łożyska, który znika po nawet lekkim naciśnięciu na hamulec.
Mechanik twierdził podczas ostatniego przeglądu, że wszystko jest ok. Oczywiście jak do samochodu siada jakiś mechanik to wszelkie odgłosy nikną i samochód jest cichutki jak limuzyna. Mechanik wysiada (wczoraj zrobiliśmy razem 50 km), ja robię parę kilometrów i znowu to samo :-///
Doprowadzony do ostateczności zdjąłem wczoraj wszystkie osłony, sprawdziłem każdą blaszkę do której jest dostęp, rozebrałem koła, pozdejmowałem zaciski, tarcze, posprawdzałem przy nich wszystkie śruby, luzy itd. i oczywiście wszystko jest cacy. Poskładałem, ruszam i po kilku km znowu jest to samo!!!!! Ktoś ma jakieś pomysły? Czy czekać aż coś się urwie?
Widzę, że miesiąc bez awarii PIII to miesiąc stracony :-/

pawkas 
Forumowicz

Auto: galant 2.5
Wysłany: 15-07-2011, 15:48   

przejrzał bym dokładnie klocki hamulcowe czy wszystko z nimi w porządku może są zbyt luźne w jarzmach (brakuje jakiejś blaszki , sprężynki) Ewentualnie sprawdź dokładnie czy któraś z osłon tarczy hamulcowej nie jest zbyt blisko niej bo po nagrzaniu hamulców może się zbliżasz i trzeć o tarcze miałem własnie kiedyś podobny przypadek.

hrycnet 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero III
Wysłany: 29-08-2011, 21:09   Re: Dziwne odgłosy w zawieszeniu.

voy napisał/a:
Witam,
od jakiegoś czasu słyszę jakiś hałas podczas jazdy, a właściwie 2 rodzaje hałasu :) brzęczenie tak jakby jakiejś luźnej blachy i od czasu do czasu odzywa się odgłos tarcia w rytm obrotów kół, tak jakby rozsypującego się łożyska, który znika po nawet lekkim naciśnięciu na hamulec.
Mechanik twierdził podczas ostatniego przeglądu, że wszystko jest ok. Oczywiście jak do samochodu siada jakiś mechanik to wszelkie odgłosy nikną i samochód jest cichutki jak limuzyna. Mechanik wysiada (wczoraj zrobiliśmy razem 50 km), ja robię parę kilometrów i znowu to samo :-///
Doprowadzony do ostateczności zdjąłem wczoraj wszystkie osłony, sprawdziłem każdą blaszkę do której jest dostęp, rozebrałem koła, pozdejmowałem zaciski, tarcze, posprawdzałem przy nich wszystkie śruby, luzy itd. i oczywiście wszystko jest cacy. Poskładałem, ruszam i po kilku km znowu jest to samo!!!!! Ktoś ma jakieś pomysły? Czy czekać aż coś się urwie?

Czy zlokalizowałeś już przyczynę hałasu? Bo wydaję mi się, że mam to samo. Podczas ostatniej wizyty u P.Zbyszka przejechałe się z mechanikiem i ten stwierdził, że jakieś blaszki spod radia brzęczą. Niestety nie zabardzo wiem jak wyjąć radio. Co prawda wyczytałem, że wystarczy podważyć szprychami od roweru, ale jakoś mi nie wychodzi.

zbyszekm2 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Wysłany: 29-08-2011, 22:20   Re: Dziwne odgłosy w zawieszeniu.

hrycnet napisał/a:
voy napisał/a:
Witam,

Czy zlokalizowałeś już przyczynę hałasu? Bo wydaję mi się, że mam to samo. Podczas ostatniej wizyty u P.Zbyszka przejechałe się z mechanikiem i ten stwierdził, że jakieś blaszki spod radia brzęczą. Niestety nie zabardzo wiem jak wyjąć radio. Co prawda wyczytałem, że wystarczy podważyć szprychami od roweru, ale jakoś mi nie wychodzi.

trzeba zgiąć pręcik tak żeby dwie nóżki weszły w jedną parę dziurek po jednej stronie i drugi taki sam wygięty drucik z drugiej strony.
Wpychasz jednocześnie drucik w te dziurki i radio wyskoczy do przodu.
Druga metoda to w panelu (często drewnopodobny) są dwie śrubki u góry, wykręć je i pociągnij cały panel do przodu, wyskoczy razem z radiem.
Ostatnio zmieniony przez zbyszekm2 30-08-2011, 22:23, w całości zmieniany 2 razy  

hrycnet 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero III
Wysłany: 30-08-2011, 21:51   udało się

Dzięki za podpowiedź, radio udało mi się wyciągnąć. Rzeczywiście wystarczyło wepchać dwa wygięte druty (ale szprycha od roweru są trochę za cienkie), wpychamy na około 2cm nie głębiej odginamy na zewnątrz i radio wychodzi. Co do odgłosu jak postukałem górną półkę od razu wyskoczył metaliczny dźwięk. Jestem w domu, to jest przyczyna "dziwnych dzwięków". Tylko teraz aby usunąć przyczynę muszę rozebrać przedni plastik. Wyczytałem na forum z grubsza jak się to robi i myślę przez weekend spróbuję ; -)

Odpowiedz do tematu