Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Jakie opony wybrać na zimę??
Autor Wiadomość
kwazar1 
Forumowicz

Auto: Galant E16A 2.4 A/T '87
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 02-09-2011, 21:18   Jakie opony wybrać na zimę??

Witam wszystkich.

Zbliża się zima wielkimi krokami i mam do Was pytanie: jakie opony wybrać na zimę??? Jet tu wielu uzytkowników i każdy chwali jedne a odradza drugie. Więc jakie wybrać, żeby sie nie przejechać?

Pieraś 
Mitsumaniak

Auto: Kombi Elegance
Wysłany: 02-09-2011, 21:22   

Ja napisze nie o marce opon lecz jednak o szerokosci.
Im wezsza opona (ale bez przesady) tym lepiej np. w glebokim sniegu, gdyz bedzie sie lepiej wbijac w snieg. Zbyt szeroka, to wtedy "zbyt" mala masa przypada na 1cm i suma sumarum bedzie opona miala mniejsza przyczepnosc.

Przykladowo w lanosie, ktory wazyl te 1000-1100 kg mialem opony zimowe 155, gdzie normalnie producent przewiduje letnie 175 i bez problemu glebokie sniegu pokonywalem ... i wjechalem w jedno miejsce, z ktorego wyjechalem bez zadnego ale ... lecz wczesniej musialem wypchac jednego Pana w VW PASSACIE B6 bo mial wlasnie za szerokie zimowki i zwyczajnie sie slizgal :-)

Dodam ... byles zimowki nowe kupil i nie DEBICA :)

JAN GLIWA 
Nowy Forumowicz
jang

Auto: proton 418 LRS
  Wysłany: 03-09-2011, 18:01   

Pietraś ma rację,polska zima to nagłe opady śniegu,póżne odsnieżanie drogowców, błoto pośniegowe w dużych ilościach,Frigo 2 ma największą siłę uciągu na świeżym śniegu,jeśli mieszka ktoś na wsi, lub peryferiach wie o czym piszę ....jazda w dużym mieście lub drogami krajowymi to inne warunki zimowe ,i napewno inna opona niż Frigo będzie lepsza,z tanich opon dobrze wspominam sawa eskimo 3,sam jeżdżę na ContiWinterContact TS780 CONTINENTAL ,sprawdzona opona na rynku od lat,nawet identyczny wzór bieżnika jest na oponach zimowych Profil -bieżnikowane,na ts 780jeżdziłem wszędzie na narty ,do pracy ,autostrady na zachodzie ,polecam i pozdrawiam

kwazar1 
Forumowicz

Auto: Galant E16A 2.4 A/T '87
Wysłany: 03-09-2011, 20:01   

No właśnie, dwa lata temu mieszkałem w bieszczadach i jeździłem na Dębicy Frigo 185/70. Nie było źle. Teraz mieszkam w mieście i własnie jak będzie najlepsza. Oczywiście nie zamierzam kupować szerszych, tylko chodzi mi o markę. Nie sztuka wydać 300zł za oponę i pluć sobię w brodę.

bartek2800
[Usunięty]

Wysłany: 03-09-2011, 20:06   

Dunlop SP WinterSport 3D.

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 03-09-2011, 21:32   

Goodyear Ultra Grip (teraz chyba jest wersja 8, ja mam 7+). Świetna na różne warunki. Dębica może do lekkiego auta jest i dobra, ale na pewno nie do Galanta 2,4 :evil: Goodyear do miasta Ci się sprawdzi jak ta lala. Do tego jest cicha co dla mnie było ważne. Najbardziej mi się podoba, że jest przewidywalna, ma też dobre parametry jeśli chodzi o lodowisko (szklankę). Parę razy miałem sposobność jechać.

Jeśli ktoś faktycznie ma problemy z odśnieżaniem to czasem warto wziąć o jeden rozmiar węższe, ale ja mieszkam w ciężkim terenie (w zimie) i mam fabryczny rozmiar... Ani razu nie utknąłem, za to parę razy swoimi nogami innych wypchałem pod górę bo blokowali mi drogę. Do miasta na pewno fabryczny rozmiar.

lucxxx 
Forumowicz

Auto: Mazda Premacy 2.0 Sportive
Wysłany: 04-09-2011, 11:34   

Ja polecam Firestone Winterhawk 2. Super oponka na różne warunki i do tego niedroga. Ja śmigam dwa sezony (ten będzie trzeci) i jest naprawdę godna polecenia.

irekmiecz 
Mitsumaniak

Auto: hultaj ix20 był MSS 1.3GLX
Wysłany: 09-09-2011, 17:55   

W Space Star miałem Dębice Frigo i też byłem zadowolony. Teraz poszukując opon dla "hultaja" waham się pomiędzy Goodyear UltraGrip 7+ a Sava Eskimo S3 . Goodyear dla tego że jest bardzo dobry i cichy, a Sava bo tańsza i też dobra (a czasem lepsza od niby lepszych markowych) dla kogoś kto zimą jeździ mało i rzadko poza miastem. Miłej lektury ; http://www.oponeo.pl/test...c-opon-zimowych , http://www.auto-swiat.pl/...e-19565-r-15-th

PaczekDNA 
Forumowicz

Auto: Lancer 1,8/Colt 1,3
Wysłany: 26-10-2011, 21:11   

Miałem w Carismie Dębice, stwierdziłem, że starsze auto dobra to niech będą tańsze. Trzymać się trzymała ładnie ze śniegu wyjeżdżała bez większych problemów, jednak coś za coś bardzo szybko się starła wprost nie wierzyłem gdy na następny sezon chciałem je założyć i pomierzyłem bieżnik. Dokupiłem dwie opony na przód:

Michelin Alpin A3 po prostu bajka, śniegu było tyle w zatoczce przed blokiem że otwierając drzwi zgarniałem, obok mnie 4-ech panów wpychało astre z powrotem na swoje miejsce bo jednak nie było sensu ładować się dalej. Ja jako młody człowiek pomyślałem: ja nie dam rady? Najlepsze auto na świecie nie da rady? Wyjechała;) Co prawda od tarcia śniegu po podwoziu jakaś klapka się otworzyła (jeden wkręt załatwił problem).

Teraz kupowałem do Lancera i też Micheliny są drogie ale można na nich dużo przejechać i w wielkim komforcie i bezpieczeństwie.

Student 
Mitsumaniak

Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Wysłany: 27-10-2011, 09:58   

Ja do Avensisa kupiłem Good Year UG8 i jest rewelacja, cicho jak na letnich.
Jak były nowe to taki fajny pogłos lepienia sie opony do asfaltu było słychać :lol:

W Carismie miałem Dębice i Fuldy, Dębica lepsza na kopny śnieg.

RaVciO 
Mitsumaniak

Auto: był MSS 1.6 jest Superb II
Wysłany: 05-12-2011, 21:29   

Polecam Sava Eskimo S3 - przetestowane już na dwóch autach. teraz mam jakieś good year, które dostałem z MSS, ale jak się skończą na pewno wezmę Sava.

Odpowiedz do tematu