Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[MSS DID] Piszczące tylne zawieszenie
Autor Wiadomość
moses 
Nowy Forumowicz
Nowicjusz

Auto: Mitsubishi Space Star 1.9 D-ID
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 05-09-2011, 09:21   [MSS DID] Piszczące tylne zawieszenie

Witam Was

Nie mogę zlokalizować tzw "piszczenia" zawieszenia z tyłu w moim space star 2002 po lifcie 1,9 DID. Zawieszenie piszczy zazwyczaj jadąc po nierównościach. Może mieliście podobne problemy. :roll:

emjot 
Mitsumaniak

Auto: Space Star '02 Family 1.6 LPG
Wysłany: 06-09-2011, 11:25   

Też mam takie piski. Pewnie jakaś guma już nie wyrabia, ale co to jest nie mam pojęcia.

Manuela 
Mitsumaniak
Blue Gwiazdeczka

Auto: Space Star 1,9 DID JAM '02
Pomogła: 2 razy
Wysłany: 07-09-2011, 08:37   

Mój też popiskuje i zaczyna mnie to wkurzać :/

słoik 
Mitsumaniak

Auto: MSS 2000 1,3
Wysłany: 07-09-2011, 13:08   

U mnie to samo. Jak jadę sam to z Bogiem sprawa głośniejsza muzyka i tyle ale jak z dzieciakami to idzie normalnie oszaleć :(

marcepan
[Usunięty]

Wysłany: 07-09-2011, 21:43   

trzeba zajrzeć pod spódnice i popsikać WD :) wszystko co może piszczeć. Sam mam taki zamiar.

pablo eldiablo 
Forumowicz

Auto: L200, Outlander
Wysłany: 08-09-2011, 07:01   

marcepan napisał/a:
trzeba zajrzeć pod spódnice i popsikać WD :) wszystko co może piszczeć. Sam mam taki zamiar.

WD40 i preparaty temu podobne nie nadają się do smarowania - to są środki penetrujące i wypierające m.in. wodę - efekt smarowania jest bardzo krótkotrwały.

Manuela 
Mitsumaniak
Blue Gwiazdeczka

Auto: Space Star 1,9 DID JAM '02
Pomogła: 2 razy
Wysłany: 08-09-2011, 07:50   

pablo eldiablo napisał/a:
WD40 i preparaty temu podobne nie nadają się do smarowania
własnie też mi sie tak wydawało. No i nie jestem przekonana co do smarowania gumy, nic się tam nie pożre? Może macie jakieś sugestie co do smarunku którego można bezpiecznie użyć do wszystkiego? Mi się wydaje, że to piszczenie wydobywa się z amortyzatora lub blisko pojętej okolicy.

marcepan
[Usunięty]

Wysłany: 08-09-2011, 09:09   

przepraszam oczywiście samo WD to za mało, zwykłym smarem można przecież nasmarować sprężyny i inne..

tremba 
Forumowicz

Auto: Pajero II 2,8 Long AT
Wysłany: 08-09-2011, 13:57   

Stawiam na tuleje wachacza, wejdz pod woz i niech ktos Ci go rozbuja-szybko znajdziesz. Niestety WD pomaga doraznie, a wymiana czasochlonna bo trzeba pozniej ustawic zbieznosc.

szkuba 
Forumowicz

Auto: MSS 1.3 GL 2000r.-sprzedany
Wysłany: 09-09-2011, 22:28   

WD zdecydowanie nie wolno stosować bo zawiera rozpuszczalniki dobre na odkręcenie śrub ale do gumy się nie nadają bo ją rozpuszczają tak jak i tworzywa sztuczne. Jedynymi elementami które mają prawo normalnie piszczeć to ew gumy w których się obraca się tylny stabilizator. Normalnie wszystkie pozostałe tuleje się nie obracają. Zawieszenie pracuje wykorzystując elastyczność gumy w tulejach metalowo-gumowych. Więc albo piszczy wspomniana tuleja stabilizatora albo któraś z tulei metalowo-gumowych która się popsuła lub odkręciła. Do smarowania gumy można używać smarów na bazie silikonów np. smarów do prowadnic hamulcowych albo tłoczków. Jest jeszcze trzecia możliwość gdzie takie piski może wydawać uszczelnienie amortyzatora.

daniel_b11 
Mitsumaniak

Auto: Space Star 1,3 2000r.
Wysłany: 03-11-2011, 11:44   

Miałem u siebie dokładnie ten sam problem.
Próbowałem zlokalizować to piszczenie kilkukrotnie i dopiero za którymś razem okazało się że to guma w tulei wahacza poprzecznego od strony koła. popsikałem wd i przestało piszczeć na kilka dni. Teraz jak jest już trochę mokro problem zanikł. A jak tylko jest sucho dłuższy czas to zdarza mu się popiskiwać. Postaram się nasmarować to jakimś smarem. Ale nie będzie to takie łatwe ponieważ ta tuleja siedzi w drugim wahaczu wiec trzeba się nagimnastykować aby to dokładnie posmarować.

drtymf 
Mitsumaniak

Auto: MSS 1,9 DID Comfort BFL
Wysłany: 04-11-2011, 13:50   

Ja z własnych doświadczeń mogę polecić smar grafitowo-molibdenowy. Smaruje świetnie i długo się trzyma ale za to cholernie brudzi.

Odpowiedz do tematu