Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
jak sprawdzic silnik 2.8 tdi
Autor Wiadomość
rozekg 
Forumowicz

Auto: space gear,l3001.6,2.5tdi,colt
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 08-09-2011, 08:51   jak sprawdzic silnik 2.8 tdi

Panowie potrzebuje szybko informacji jak sprawdzic silnik 2.8 tdi. Na co zwrocic uwage itp. I naped super select. Do tej pory jezdzilem prostym napedem zalaczanym z miejsca. Jak sprawdzic czy naped SS jest sprawny. Stoje przed zakupem auta. Przejechalem sie nim i koles zapial 4x4. Pozniej ten naped nie chcial sie wylaczyc. Mowil ze przez przypadek pchnal dzwignie na reduktor. Kontrolka od refuktora migala. Dopiero jak stanelismy i cofnelismy autem a potem ruszylismy to naped sie rozlaczyl. Czy podczas pracy silnika i odkrecenia korka wlewu oleju olej powinien pryskac na zewnatrz?
3000gt sl 96r manual x2szt
colt cz3 di-d
colt cjo 1.6-był
l300 1.6-był
Delica Space Gear 3.0 V6
Canter 2.8
L400 long
galant avance 2.5 V6

73dar 
Forumowicz

Auto: mitsubishi pajero 2.8td
Wysłany: 08-09-2011, 12:56   

No raczej ciężko jest pchnąć dżwignię na reduktor podzczas jazdy w SS, SS żeby włączyć reduktor trzeba przejsć przez neutralne położenie dopiero po zatrzymaniu, no i wajchę trzeba lekko odgiąc w bok i wcisnąć, a kontrolka u mnie też mruga przez chwile a na pewno nie trzeba cofać, najczęściej pomagało chwilowe wysprzęglenie ,no a olej może troszkę chlapać nawet na wolnych obrotach.

lukas 78 
Forumowicz

Auto: pajero 2,5 tdi
Wysłany: 08-09-2011, 14:13   

super select działa tak jak każdy napęd 4x4 różnica tylko w tym ,że możesz jeździć po asfalcie z zapiętym przodem bo masz centralny mechanizm różnicowy, a z tym cofaniem do tyłu i dźwignią reduktora to bajeczki wciskał. Przód zapinany jest siłownikiem sterowanym podciśnieniem a nie sprzęgiełkami w kołach więc bzdury opowiadał. Migające kontrolki przednich kół przez dłuzszy okres czasu sygnalizują awarię układu albo problemy z elektryką. Ale moja dobra rada weź ze sobą kogoś kto ma chociaz blade pojęcie o mechanice :wink:

rozekg 
Forumowicz

Wysłany: 08-09-2011, 17:01   

Z mojego postu mozna wywnioskowac ze mam blade pojecie o mechanice. Nie jest tak. Wiekszosc usterek w smochodzie naprawiam sam. Chcialem poprostu zapytac na co zwrocic uwage przy zakupie auta z tym silnikiem. Pisalem w czasie pracy z komorki i tak jakos troche bez sensu. A z tym napedem bylo tak, ze przy niewielkiej predkosci koles wlaczyl 4x4. Naped sie zalaczyl i zaczela migac pomaranczowa kontrolka od reduktora jezeli sie nie myle. Nie mogl wylaczyc napedu. Dopiero jak stanelismy i ruszylismy gwaltownie do tylu a potem znowu do przodu to naped sie rozlaczyl. A propo silnika 2.8 tdi. Wiadomo ze to nie sa nowe auta. Czy jest jakas norma brania oleju przez te silniki?
colt cz3 di-d
colt cjo 1.6-był
l300 1.6-był
Delica Space Gear 3.0 V6
Canter 2.8
L400 long
galant avance 2.5 V6

jawaldek 
Mitsumaniak

Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 08-09-2011, 18:19   

rozekg napisał/a:
A z tym napedem bylo tak, ze przy niewielkiej predkosci koles wlaczyl 4x4.
widzisz przy niewielkiej prędkości to nawet ES się załączy . SS można włączyć jak podaje producent do 100km/h ale lepiej załączyć, z racji wieku samochodu, do 60.
rozekg napisał/a:
Dopiero jak stanelismy i ruszylismy gwaltownie do tylu a potem znowu do przodu to naped sie rozlaczyl.
jeśli samochód stał pod górkę to napęd tak szybko nie rozłączy. Z Twojego opisu wynika że koleś nie ma pojęcia co sprzedaje ES czy SS. Możesz to sprawdzić po 1) napisach na gałce->> gałki można zamienić 2) po napisach na zegarach ->> też można zamienić 3) po jeździe na czarnym->>jak samochód zachowuje się na zakrętach->> drze opony,ciężej pracuje kierownica?? Minimalna prędkość to przynajmniej 40 więcej bym nie ryzykował. Reduktora w czasie jazdy to raczej nie da się włączyć a nawet na pewno. Rozkład napędów na przód i tył bez reduktora to jest 67:33 po włączeniu reduktora 50:50. Podaj jakieś namiary na zdjęcia tego Miśka to go rozpracujemy. Olej ->> ???? zależy jaki. Mój Misiek wziął,10W40 Magnatec Mobil, jakieś 500ml po 7tyś.

rozekg 
Forumowicz

Wysłany: 08-09-2011, 20:40   

No wlasnie slabo sie przygotowalem pod wzgledem na co zwracac uwage. Tak naprawde mialem tylko obejrzec to auto bo chce kupic takie w przyszlosci. A na miejscu pojawily sie mysli kupienia juz tego. Gdzies na karoseri jest chyba nawet nalepka super select. Faktycznie jak manewrowalem po parkingu z kostki to kierownica pracowala jak bez wspomagania. Nie podam linku bo pisze z komorki. Ale to jedyny taki samochod na allegro- delica space gear.
colt cz3 di-d
colt cjo 1.6-był
l300 1.6-był
Delica Space Gear 3.0 V6
Canter 2.8
L400 long
galant avance 2.5 V6

bromba111 
Forumowicz

Auto: Pajero II 2,8
Wysłany: 08-09-2011, 21:16   

gałkę i zegary można zmienić ale ilości pozycji nie zmieni, masz 2h tylko tylnie kółka się świecą, 4h świecą się cztery kółka (działa centralny dyfer), 4hlc świecą się cztery kółka i centralny dyfer( zblokowany), 4llc świecą się cztery kółka i centralny dyfer( zblokowany) i masz włączony reduktor( niczym nie sygnalizowany) ale poczujesz. powinien być jeszcze knyfel do blokady tylnego mostu obok zapalniczki (włącza się tylko w pozycji 4llc i zapala się kontrolka tylnego mostu) w super selekcie nie będziesz miał żadnych sprzęgiełek na przedniej osi i po tym posnasz

jawaldek 
Mitsumaniak

Wysłany: 08-09-2011, 21:23   

rozekg napisał/a:
Nie podam linku bo pisze z komorki. Ale to jedyny taki samochod na allegro- delica space gear.
oto i link http://allegro.pl/mitsubi...1805063981.html
Salonka całkiem miła tylko jak z częściami do niej ???

[ Dodano: 08-09-2011, 21:26 ]
bromba111 napisał/a:
blokady tylnego mostu obok zapalniczki (włącza się tylko w pozycji 4llc i zapala się kontrolka tylnego mostu)
u mnie włącza się nawet na 2H.
bromba111 napisał/a:
4h świecą się cztery kółka (działa centralny dyfer)
->> nie działa centralny dyfer ale to chyba tylko literówka.

rozekg 
Forumowicz

Wysłany: 09-09-2011, 00:05   

Jak z czesciami nie wiem bo nie doswiadczylem na sobie. Podobno wszystkie nowe zamienniki mozna kupic. Do mojego l300 4x4 ktore jest autem bardzo nietypowym nie ma problemu takze tego sie nie obawiam. Jest kilka trudnych tematow jak np zbiornik paliwa czy wydech. A w tym modelu silnik 2.8, karoseria space geara a zawiecha pajero. Takze nie powinno byc problemu. Poza tym mitsubishi nie robi np koncowki drazka ktora pasuje tylko do jednego modelu. Najwiekszym problemem jest przekladka kierownicy. Delica wystepowala tylko z kierownica po prawej i nie jest przystosowana do zmiany na lewa. Jest duzo problemow o ktorych za dlugo by sie rozpisywal. Jeden koles za przekladke krzyknal 9 tys takze nieoplacalne. No chyba ze sie jest idiota a innymi slowy napalencem :) ten akurat egzemplarz jest dosc sfatygowany a napedy watpliej kondycji. Za 2 tys funtow u angoli mozna kupic naprawde ladne sztuki. Musze sie z tym przespac kolejna noc i zadecydowac. Czekaloby mnie tyle pracy co przy moim l300 i inwestycje trzykrotnie przewyzszajace kwote zakupu.
colt cz3 di-d
colt cjo 1.6-był
l300 1.6-był
Delica Space Gear 3.0 V6
Canter 2.8
L400 long
galant avance 2.5 V6

jawaldek 
Mitsumaniak

Wysłany: 09-09-2011, 09:04   

Co do części to miałem na myśli karoserię. Przekładka dotyczyła by chyba nie tylko kierownicy ale i drzwi dla pasażerów. Czemu zdjęcia tego samochodu są tylko z prawego profilu??
rozekg napisał/a:
Musze sie z tym przespac kolejna noc i zadecydowac.
===>>>>
rozekg napisał/a:
Czekaloby mnie tyle pracy co przy moim l300 i inwestycje trzykrotnie przewyzszajace kwote zakupu.
to jest chyba Twoja odpowiedź. W ofercie gościu podaje że ten model jest na topie za wschodnią granicą to może u nich kupić :wink: a potem zastanawiać się czy aby jeszcze stoi pod oknem :wink: :mrgreen:

rozekg 
Forumowicz

Wysłany: 09-09-2011, 09:43   

Trzeba by sie wlasciciela zapytac czemu robil zdjecia tylko z prawej. Po lewej nie ma nic do ukrycia. Auto jest lekko zagiete tylko z prawej strony. Jakby ktos jeszcze mogl podac mi instrukcje obslugi napedu SS. Tzn jak sie tym poslugiwac. Poczytalbym bo napewno gdzies jest ten temat ale jestem w trasie i pisze z komory. Pozdro
colt cz3 di-d
colt cjo 1.6-był
l300 1.6-był
Delica Space Gear 3.0 V6
Canter 2.8
L400 long
galant avance 2.5 V6

bartek2800
[Usunięty]

Wysłany: 09-09-2011, 17:43   

rozekg napisał/a:
podac mi instrukcje obslugi napedu SS

proszę http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=17970

Robert09 
Forumowicz

Auto: Mitshubishi Pajero 3,2 2013
Wysłany: 09-09-2011, 20:07   

ale ludzie, przecież są też normalne samochody, po co takie indywiduum

rozekg 
Forumowicz

Wysłany: 09-09-2011, 20:40   

Robert09 napisał/a:
ale ludzie, przecież są też normalne samochody, po co takie indywiduum

Zastanawiam sie co mam odpisac na takie stwierdzenie ale nie wiem. Poprostu mozna wyhaczyc auto z ogloszenia, kupic i jezdzic. A mozna kupic cos bardzo niespotykanego wlozyc w to duzo pracy, pasji i stworzyc cos co sie wyroznia sposrod tej calej chinszczyzny i tandety bo niestety taka jest teraz motoryzacja moim zdaniem. Jak koles sprowadzil moje l300 4x4 to zalamalem nad nim rece. A teraz jadac przez miasto ludzie ogladaja sie jakby droga przejezdzalo conajmniej ferrari :) ale nie o to chodzi. Ja robie to dla wlasnej satysfakcji. To jak z kobieta. Im trudniej ja zdobyc tym jest bardziej interesujaca :) a ta delica o ktorej mowa.. Narazie odpuszczam. Okazalo sie ze samochod jest pol roku w kraju a ma nie porobione oplaty. Z tego co slyszalem auto z poza unii powinno miec oplacone clo w ciagu 30 dni bo potem nadaje sie tylko na czesci. Ale nawet jezeli nie to do ceny dojda oplaty a wtedy to juz napewno ta delica jest nieoplacalna. W UK za 2 tys funtow mozna kupic zadbane egzemplarze.
colt cz3 di-d
colt cjo 1.6-był
l300 1.6-był
Delica Space Gear 3.0 V6
Canter 2.8
L400 long
galant avance 2.5 V6

Robert09 
Forumowicz

Auto: Mitshubishi Pajero 3,2 2013
Wysłany: 10-09-2011, 09:04   

nie chciałem nikogo urazić, szanuję indywidualny wybór.
Bardziej chodziło o sporowokowanie do dyskusji :?

Odpowiedz do tematu