Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[1.8DI-D] Temperatura silnika w zimie
Autor Wiadomość
Krzych1 
Mitsumaniak

Auto: ASX 1,8 HP 4WD
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 13-09-2011, 15:09   [1.8DI-D] Temperatura silnika w zimie

Do zimy jeszcze trochę ale mam pytanko do użytkowników ASX-a w dieslu.
Chodzi o temperaturę silnika (płynu) osiąganą zimą w jezdzie miejskiej, w szczególności w korkach. Moje doświadczenia z Corollą 1,4 D4D wskazują, że bez włączonego dogrzewacza spalinowego (seryjnie montowany Eberspacher), w czasie miejskiej jazdy w korkach (kilka stopni mrozu) nie było możliwości "złapania" optymalnej temperatury silnika (płynu). Powodem tego jest wysoka sprawność silnika.
Zatem prośba do użytkowników ASX -a podczas minionej zimy o swoje spostrzeżenia na temat szybkości i możliwości nagrzewania się silnika.

Wedrowiec 
Forumowicz

Auto: ASX DID LP Intense
Wysłany: 13-09-2011, 17:51   

Przez pierwsze 1-3 minuty (zależy jak zimno) straaaasznie klekocze silnik - po prostu traktor. Jak już się rozgrzeje - jest git, przejeździłem całą ostatnią zimę i zero problemów. Jeździłem po Wawie.

wlodeks 
Mitsumaniak

Auto: ASX 1,8 150KM 4WD
Wysłany: 13-09-2011, 18:48   

Nie ma żadnego problemu z osiąganiem właściwej temperatury. Oczywiscie nie dzieje się to na pierwszym kilometrze od uruchomienia (fizyki się nie "przeskoczy") ale silnik nagrzewa sie do połowy zakresu termometru czyli dokładnie tak jak latem. Zeszła zima obfitowała w duże mrozy a ja jeźdzę ASXem od listopada więc całą zimę mam "zaliczoną".

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 13-09-2011, 21:05   

Krzych1, musiałeś mieć uszkodzony - ciągle otwarty lub zupełnie wyjęty termostat.

jurekschroda 
Forumowicz

Auto: Lancer, Colt, Carisma
Wysłany: 15-09-2011, 09:58   

Cytat:
Przez pierwsze 1-3 minuty (zależy jak zimno) straaaasznie klekocze silnik - po prostu traktor.

Panie Wędrowiec, Pan się przesiądź do TDI z PD przy - 15 stopni - wtedy usłyszysz dopiero traktor, a DiDek przy tym będzie słowikiem.

Wedrowiec 
Forumowicz

Wysłany: 15-09-2011, 17:50   

Panie jurekschroda a jechałeś ASXem zimą przy -15? ;)

TDI z PD - możesz rozwinąć? Bo ja się na samochodach nie znam ;)

kluzo 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX
Wysłany: 24-10-2011, 20:51   

Wracając do meritum.
Czy to jest prawidłowość , że przy temperaturze zewnętrznej 7-9 stopni
i wyjeździe rano z garażu , silnik osiąga temperaturę optymalną dopiero po przejechaniu około czternastu kilometrów w cyklu mieszanym ?
[1.8DI-D]

Wedrowiec 
Forumowicz

Wysłany: 25-10-2011, 00:12   

a to zależy jak szybko je przejedziesz. U mnie to dojazd do pracy -> 35-60 minut. temperatura "na środku" łapie przed połową tej trasy.

sh 
Forumowicz

Auto: ----
Wysłany: 25-10-2011, 12:40   

Pamietam ze w moim dieseli 1.9 TDI szybkosc nagrzewania zalezala mocno od predkosci jazdy. Dla przykladu odpalajac auto i odsniezajac je przez 30minut wskazowka nawet nie drgnie - podobnie jadac w korku.

Ale zazwyczaj wystarczylo wyjechac na droge gdzie predkosc rzedu 70-90km/h nie byla problemem i autko nagrzewalo sie w pare chwil.

Wedrowiec 
Forumowicz

Wysłany: 25-10-2011, 15:59   

dziś przy temp 8C do środka dobiło na koniec trasy dopiero - ale ASG się regularnie odpalał od początku.

Odpowiedz do tematu