Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Hubeeert
11-02-2007, 00:59
Ile pozostało paliwa w baku ???
Autor Wiadomość
Boleslav
[Usunięty]

Wysłany: 03-08-2006, 00:01   Ile pozostało paliwa w baku ???

Witam,
Jestem nowy użytkownikiem Miśka i (jak to nowi) mam pytanie dotyczące komputera, a dokładnie opcji pokazującej na ile kilometrów mam paliwa w baku.
Problem polega na tym że po zatankowaniu np 20 litrow - na komputerze nie zmieniła się ilośc km które moge jeszcze pokonać (pokazuje wciąż stan sprzed tankowania, czyli 50 km mam do stacji zamiast pokazywać ok. 220 km do stacji).
Na desce rozdzielczej pokazana jest 1/2 baku - czyli jest ok.
Tankowałem wczoraj - i dziś pokazywał to samo, restartu komputera-ilosci paliwa nie udało mi się zrobić :(
Wiem ze to może banalne, ale strasznie mnie denerwuje jak coś jest nie tak... a ta opcja jest bardzo przydatna.
Pozdrawiam

robertr
[Usunięty]

Wysłany: 03-08-2006, 08:33   

czasem tak bywa, że jak nie napełnimy baku do pełna to komp głupieje pokazując stan poprzedni. Rada jest jedna dopełnij zbiornik i wszystko wróci do normy.
Ja osobiście polegam raczej na wskazaniach wskazówki, niż na "wyliczeniach kompa".

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 03-08-2006, 08:51   

Boleslav napisał/a:
mam pytanie dotyczące komputera, a dokładnie opcji pokazującej na ile kilometrów mam paliwa w baku.

Sprawa jest bardzo indywidualna. Jak już odpowiedział robertr staraj się tankować do pełna, wtedy komp pokazuje nową wartość zasięgu km.
U mnie, podkreślam u mnie, jest tak, że jak zasięg na kompie zbliża się do 0 km to zapala się rezerwa czyli mam jeszcze jakieś ... :? 7-8 litrów w baku. Nie dalej jak wczoraj :arrow: zasięg doszedł do 0 km, przyjechałem do domu, zapaliła się rezerwa przy stanie licznika 970 km. Dziś tankuję, wejdzie pewnie z 50 litrów.
Musisz zrobić testy na swoim autku. Proponuję zatankuj do pełna a następnie ponownie wtedy, kiedy komputer dojdzie do zasięgu 0 km. Obserwuj też jak się do tego ma kontrolka rezerwy. Będziesz wiedział ile masz jeszcze w baku a tym samym ile możesz jeszcze przejechać km.

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

Boleslav
[Usunięty]

Wysłany: 03-08-2006, 23:16   

Dzięki - zastosuje się do Waszych wskazówek !!! Już myślałem ze to jakaś usterka :/
A na ile km starczy mi benzyny - jeżeli zapali się kontrolka na desce (zapominając o komputerze ) ??? Pytam o realia i praktykę a nie odpowiedź z Instrukcji Obsługi !! :)

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 04-08-2006, 07:50   

Z reguły przy początkowym zapalaniu się pijaka (kiedy jeszcze gaśnie a nie świeci na stałe) jest w baku ok. 10 litrów. Znając swoje średnie spalanie przelicz ile możesz jeszcze przejechać. Chociaż ja bym nie naciągał - szkoda pompy paliwa i filtra.

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Wysłany: 04-08-2006, 08:20   

Boleslav napisał/a:
A na ile km starczy mi benzyny - jeżeli zapali się kontrolka na desce (zapominając o komputerze ) ??? Pytam o realia i praktykę a nie odpowiedź z Instrukcji Obsługi

Zatankuj wtedy do pełna a będziesz wiedział ile paliwa pozostało w baku (max pojemność to 55 litrów).

AniołekM 
Mitsumaniak

Auto: MSS 1.6 COMFORT 2003/2004
  Wysłany: 10-08-2006, 14:25   

U mnie w 1.6 kiedy zapala się rezerwa to zostaje około 7-8 litrów czyli teoretycznie na 100km drogi mogę liczyć.

doecek
[Usunięty]

Wysłany: 14-08-2006, 11:19   co do Grandis'a 2.4....

U mnie w Grandku, komp pokazuje że na pełnym baku przejechać mogę 550 - 560 km, ale rezerwa i 0 na kompie zapala się w momencie kiedy w baku pozostało jeszcze blisko 20 litrów !!! nadmieniam że pojemność baku w Grandisie to 65 litrów. W zależności od prędkości - udało mi się zrobić 160 km bez większych problemów... więc nie sugerujmy się tym zerem specjalnie...

pozdrawiam,
doecek

AniołekM 
Mitsumaniak

Auto: MSS 1.6 COMFORT 2003/2004
  Wysłany: 21-08-2006, 18:30   

Faktycznie komputer lubi jak się MSSa dotankuje do pełna albo prawie pełna wtedy wskazania mu się poprawiają - o ile jest jakiś problem ze wskazaniami/prognozą zasięgu.

MARIO
[Usunięty]

Wysłany: 27-11-2006, 21:50   

W moim MSS 1,9DID nie posiadam oryginalnego radia, w związku z tym komp nie pokazuje zasięgu - jaki jeszcze można przejechać. Prawie zawsze tankuję do pełna i kasuję licznik. Po zapaleniu kontrolki raczej natychmiast wlewam ponownie olej nap. do pełna. Przez kilkanaście takich cykli okazało się, iż wlewam tylko około 40 litrów. Czyli rezerwa ma 15 litrów. Zwłaszcza, iż w przypadku diesla mozna na rezerwie przejechać jeszcze ponad grubo 100 km. Poza tym jedynym wskazaniem w kompie jest średnie zużycie, które jest nawet do 1 litra/100 km zawyżane. Czy w Waszych Miśkach jest tak samo, czy tylko u mnie rezerwa i średnie spalanie głupieje ?

niutiger
[Usunięty]

Wysłany: 28-11-2006, 08:57   

MARIO napisał/a:
W moim MSS 1,9DID nie posiadam oryginalnego radia, w związku z tym komp nie pokazuje zasięgu - jaki jeszcze można przejechać.

Zawsze możesz przełączać sobie między spalaniem, zasięgiem i prędkością średnią wciskając przycisk pod wyświetlaczem (ten bez opisu) przed uruchomieniem zapłonu. Potem (cały czas go trzymając) przyciskiem SET przełączasz powyższe funkcje.

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Wysłany: 28-11-2006, 09:06   

Cytat:
Czy w Waszych Miśkach jest tak samo, czy tylko u mnie rezerwa i średnie spalanie głupieje ?
Jest podobnie. Może nie tankuję 40 litrów w momencie zapalenia sie rezerwy ale 43-45 litrów to wchodzi.

MARIO
[Usunięty]

Wysłany: 28-11-2006, 17:54   

Właśnie dzisiaj zatankowałem po zaświeceniu kontrolki i udało sie wlać dokładnie 40 litrów
.
niutiger napisał/a:
wciskając przycisk pod wyświetlaczem (ten bez opisu) przed uruchomieniem zapłonu. Potem (cały czas go trzymając) przyciskiem SET przełączasz powyższe funkcje.

tz. wciskam przycisk bez opisu i trzymam go przez cały czas, następnie włączam stacyjke w połozenie ON (tj. gdy wyświetlacz pokazuje temp. zegar i średnie zuż.) i nadal trzymając przycisk (ten bez opisu) - SET em przełączam funkcje. Czy dobrze zrozumiałem ?

niutiger
[Usunięty]

Wysłany: 29-11-2006, 10:04   

MARIO napisał/a:
Właśnie dzisiaj zatankowałem po zaświeceniu kontrolki i udało sie wlać dokładnie 40 litrów
.
niutiger napisał/a:
wciskając przycisk pod wyświetlaczem (ten bez opisu) przed uruchomieniem zapłonu. Potem (cały czas go trzymając) przyciskiem SET przełączasz powyższe funkcje.

tz. wciskam przycisk bez opisu i trzymam go przez cały czas, następnie włączam stacyjke w połozenie ON (tj. gdy wyświetlacz pokazuje temp. zegar i średnie zuż.) i nadal trzymając przycisk (ten bez opisu) - SET em przełączam funkcje. Czy dobrze zrozumiałem ?

W 100% dobrze.

MARIO
[Usunięty]

Wysłany: 29-11-2006, 18:53   

WSZYSTKO DZIAŁA I JEST OK
DZIEKI !!!! POZDRAWIAM

Odpowiedz do tematu