Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaka skrzynia biegów
Autor Wiadomość
mario-borek
[Usunięty]

Wysłany: 29-11-2006, 18:40   Jaka skrzynia biegów

Jestem w rozpaczliwej sytuacji :cry:
Prawdopodobnie czeka mnie zakup nowej skrzyni biegów.
czy skrzynia od silnika 1.6 jest taka sama jak do 1.8 a może GDI :?:
a może od Reno :?: jaki model :?:
Prosze o pomoc :(

mlun 
Mitsumaniak
Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 29-11-2006, 19:35   

Nie wiem jak do tych dwóch pierwszych ale od GDI pewnie nie pasuje,bo to jest japońska skrzynia a nie od renówek jak to ma się z tamtymi.A podejrzewam że miedzy 1.6 a 1.8 może być różnica w przełożeniach ale to tylko moje domniemania.

phixius 
Mitsumaniak
Gotów do lotu ;)

Auto: Carisma 1,8 GLS, CJO 1,3 Jazz
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 30-11-2006, 08:20   

Do zwykłego 1,8 i 1,6 skrzynia jest ta sama Renault o symbolu JB3. Ciężko dostać, bo to rzecz która najczęściej się sypie w starszym modelu Cari. W GDI skrzynki już japońskie więc nieco trwalsze.
Cena zazwyczaj waha się od 1000-1500, zależy jak trafisz. Mi się udało ciut taniej bo za 800 kupić. Poprzedni właściciel Niemiec dał skrzynie do zrobienia bo mu poleciały synchronizatory. I synchronizatory wymienili, za to Niemcy paproki nie wyczyścili skrzyni i opiłki które zostały powpadały w mechanizm różnicowy i wyłamały zęby. Tak więc remont dalszy nieopłacalny i dlatego kupiłem drugą. Założyłem bez rozkładania i chodzi bez zarzutu jak na razie. Poprzednią zostawiłem sobie na zapas, bo wszystkie synchronizatory nówki niemal:)
Co Ciebie skłania do wymiany całej skrzyni?
Gdybyś chciał mam namiary na gościa który sprowadza angliki, rozkłada i sprzedaje na części. Jest spod Gostynia, między Poznaniem a Lesznem, więc ja sam podjechałem. Ale wysyłkę pewnie tez by zrobił.

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 30-11-2006, 08:45   

caly bol w tym aucie jest taki ze kazda skrzynia jest mniej lub bardziej zdezelowana i to ze kupisz skrzynie z jakiegos anglika lub rozbitka nie upewni cie w przekonaniu ze za jakis czas nie bedzie to samo.
wiekszosc z was wie, ze mialem problemy ze skrzynia ktora wymienilem i co? otoz po miesiacu jest gorzej niz bylo :D kolejna skrzynia na smieci, na szczescie jest na gwarancji no i zobaczymy co dalej.
narazie kurwica mnie strzela jak jezdze carisma, wiec pomykam yarisem :)

Piotr Góralski
[Usunięty]

Wysłany: 30-11-2006, 14:48   

Widziałem dzisiaj JB 3 na allegro.

mario-borek
[Usunięty]

Wysłany: 30-11-2006, 16:19   

Czy wszystkie skrzynie JB3 są identyczne , bo z tego co widziałem w internecie były montowane do wielu modeli renault z mocniejszymi silnikami.
O co chodzi ? mianowicie taką skrzynie JB3 od renaulta można dostać już za ok. 400,- a do mitsu 1000 ,- i wyżej. Podobno niekoniecznie muszą być identyczne jeśli chodzi o samą obudowę .
A teraz ciekawostka nowa skrzynia w serwisie to koszt ok 25 000,- dzisiaj dzwoniłem.
Cytat:
Co Ciebie skłania do wymiany całej skrzyni?

na razie się przygotowuje się psychicznie misiek czeka w warsztacie na wyciągnięcie skrzyni i dokładne oględziny
Co się stało? mianowicie: silnik chodzi ,sprzęgło przenosi napęd na skrzynie , skrzynia się obraca licznik km.symuluje jazdę ale nie przekazuje obrotu na koła a ośki siedzą mocno po obu stronąch :?:
W poniedziałek może wtorek obiecali dać mi informacje co na 100 % jest i co z tym można zrobić i za ile :|

leser
[Usunięty]

Wysłany: 30-11-2006, 16:32   

Jak zauważono wczesniej JB3 z renówek są dużo tańsze...
(Clio, laguna a nawet kangoo)

czy to będzie pasować ?

mario-borek
[Usunięty]

Wysłany: 30-11-2006, 16:53   

Podobno mogą się rużnić obudową , podłączenia czujników kształtm kołnieża itp.
Ale jest to opinia mechaników z serwisu i tam gdzie naprawiają skrzynie i jak sami stwierdzili nigdy nie montowali skrzyń z reno do mitsu. :?: więc tak naprawde niwiedzą.

Gardłowa sprawa, bo sama naprawa skrzyni jest bardzo kosztowna i może wynieść tyle co sama skrzynia a może iwięcej ( 1500 - 1800 )

Sebancisz
[Usunięty]

Wysłany: 30-11-2006, 18:08   

A ewentualna naprawa? Może warto się pobawić i wiedzieć na czym się jeździ. Fakt że włożenie i wyęcie skrzyni to średni koszt ok 400 PLN

mario-borek
[Usunięty]

Wysłany: 30-11-2006, 18:54   

naprawa 1200-1500,- + części + montaż i demontaż 350,-

dylson
[Usunięty]

Wysłany: 30-11-2006, 21:55   

Prawda jest taka ze mitsubishi dalo du.. z tymi skrzyniami. Na poczatku myslalem ze to ja trafilem na taki model. Ale teraz widze ze to standard :? Jeszcze rozumiem ze dali ta skrzynie do diesla bo to silnik renault. Ale czemu dawali to cos co nazywaja skrzynia do benzyn?? Moja skrzynia to taka padaka ze zmiana biegu to meczarnia. Nie mozna normalnie luzu wrzucic bo zaraz slychac ten terkot. Ogolnia chyba najgorsza skrzynia z jaka mialem stycznosc. Sory ale musialem sie gdziesz wyladowac :twisted:

Sebancisz
[Usunięty]

Wysłany: 30-11-2006, 22:11   

Handlaże do padniętych skrzyń ładowali towot z trocinami wszystko chodziło cicho i bez problemu, może powinieneś spróbować - taki żarcik.

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 01-12-2006, 00:32   

mario-borek napisał/a:
Podobno mogą się rużnić obudową , podłączenia czujników kształtm kołnieża

jedz do jakiegos warsztatu od renowek - poszukaj kogos kto rozpozna skrzynie z renault na oko, daj mu na flache, wez do warsztatu gdzie masz auto niech obejrzy i powie co i jak, raz jak mi cos stukalo z przodu i nie moglem namierzyc co (okazalo sie ze lacznik stabilizatora) bylem na serwisie w fiacie - koles wlazl pod auto i pierwsze co powiedzial to:
-oooo to tu skrzynia z renault siedzi :o
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

mario-borek
[Usunięty]

Wysłany: 01-12-2006, 16:34   

Na pewno od reno bo sam wymieniałem uszczelniacz ośki w reno.
Ale jeśli naprawa będzie przekraczała nieznacznie np 3-4% wartość zakupu to jestm skłonny być za naprawą . :)

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 01-12-2006, 17:02   

a skad wezmiesz czesci do naprawy? z salonu napewno nie, wiec z uzywek i kolo sie zamyka, przeje..... sprawa z ta skrzynia, nie zycze jej nikomu (choc 90% to czeka), mecze sie z nia juz od prawie roku.

Odpowiedz do tematu